Annonce
Randers Onsdag

Randers Stadsarkiv inviterer til besættelses-tur

En lokal mæcen, som ønskede at være anonym, donerede pengene til et egetræskors med mindeplade. Korset skulle afløse det simple kors af brædder, der var blevet rejst over modstandsmanden Carlo Randrup Thomsen ved Kristrup Engvej. Foto: Randers Stadsarkiv
Digitalt tilrettelagt vandre-rundtur byder på besøg ved de fleste af mindesmærkerne fra besættelsestiden.
Annonce

Randers: Randers Stadsarkiv markerer, at det netop i disse dage er 75 år siden, at befrielsen gjorde en ende på fem års mørke.

Arkivet har således komponeret en gå- eller cykeltur mellem lokale mindesmærker fra anden verdenskrig. I månederne og årene efter befrielsen blev der sat mindesmærker op rundt i hele landet. Mindesmærker, som skulle sikre, at vi aldrig glemte historien og den pris, som friheden kom til at koste.

- Der er uden tvivl blevet gået mange ture i landskabet her under lock-down. Det er dejligt med forår og fuglesang, men denne gåtur har det ekstra lag, at du samtidig med motion og frisk luft får historisk viden om et topaktuelt emne, nemlig besættelsen og befrielsen, siger arkivar Mathilde Storvang, der har sammensat turen rundt til mindesmærkerne.

Denne gåtur har det ekstra lag, at du samtidig med motion og frisk luft får historisk viden om et topaktuelt emne, nemlig besættelsen og befrielsen.

Mathilde Storvang, Randers Stadsarkiv

Annonce

Frihedskæmpere mindes

Randers Stadsarkivs tur er planlagt, så du kan komme rundt til de fleste af mindesmærkerne fra besættelsestiden, hvis du tager hele turen i byen. Her vil du blandt andet kunne besøge gravstedet for frihedskæmperen Eluf Djørup Andersen på Østre Kirkegård, som er prydet med bronzeplakette af Knud Nellemose.

Du kan også se mindepladen i skolegården på Hobrovejens Skole, der viser navnene på tidligere elever, der mistede livet i modstandskampen. Læg også vejen forbi mindekorset på Kristrup Engvej, som en anonym mæcen bekostede for at sætte et minde over frihedskæmperen Carlo Randrup Thomsen.

Ruten er lavet på et digitalt kort, så du kan selv bestemme, hvornår du går turen – eller eventuelt en del af turen. Arkivar Mathilde Storvang foreslår, at du begynder ved P-huset i Stemannsgade og derfra går eller cykler rundt til de mange forskellige mindesmærker i byen.

Turen til Randers’ mindesmærker fra besættelsestiden finder du på www.historiskatlas.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce