Annonce
Randers Onsdag

Rideklub på affaldsjagt i Romalt Bakker

Ridepiger fra Randers Sportsrideklub havde søndag stillet hestene for en stund, mens de samlede affald i naturen. Foto: Jakob Lerche
En god kombination af at rydde op i naturen, få noget frisk luft og socialt samspil, og så lige 3000 kroner ned i klubkassen, fik omkring 25 medlemmer af Randers Sportsrideklub til at hoppe af hesten og gå ud at samle skrald.
Annonce

Randers: Det regnede og blæste og kaldte mere på Netflix og varm kakao, end en tur udenfor iført handsker, gul vest og bevæbnet med gribetænger og plastiksække. Men 25 personer fra Randers Sportsrideklub, ridepiger, ponymødre, en enkelt ponyfar, og så selvfølgelig formanden, var friske på at bruge nogle timer på at gennemtrave tre ruter i Romalt Bakker på jagt efter affald, skidt og skrald smidt i naturen.

Det er affaldsindsamlingen Ren Natur, som 30 kommuner er med i, og i Randers har 13 foreninger meldt sig til.

- Vi er en nystartet klub, der gerne deltager i sådan et arrangement, som det her. Her kan vi både gøre noget socialt sammen, samtidig med at vi tjener lidt penge til klubben, og vi vil også gerne vise, at vi er en ansvarlig klub, lyder det fra formanden for Randers Sportsrideklub, Sanne Færch.

Klubben er bygget ovenpå konkursen af den tidligere rideklub på rideskolen i Lykkeshøj og tæller nu 71 medlemmer. Den har eksisteret i et års tid.

Rideklubben mangler i denne coronatid penge fra udlejninger af faciliteter til for eksempel raceforeninger, og der mangler også indtægter fra stævner, som ikke kan holdes.

- Og man kan sige, at stalden og ridehallen lige kan løbe rundt, det er ikke der, vi tjener penge til nye investeringer, så vi tager imod alt, der kan hjælpe, lyder det fra Sanne Færch og Charlotte Pedersen fra klubben.

Ansvarlige voksne tager også gerne en tørn med cigaretskod, dåser, plastik med mere for naturens skyld. Og klubkassens. Fra venstre er det Trine Hjortshøj, Charlotte Pedersen, Sanne Færch og Carina Juul Søndergaard. Foto: Jakob Lerche
Annonce

Beskidte bakker

Omkring bålhytten i Romalt Bakker ved aktivitetspladsen flyder det med affald. Nogle har holdt fest her. Flere gange, og glemt at tage affaldet med sig. Der er dåser, plastik, pizzabakker, cigaretskod, chokoladepapir, emballage fra McDonalds, plastikkrus, madpapir, kapsler og meget, meget mere, der ikke burde ligge og forurene naturen.

Mærkværdigt, at man gider tage uden for byskiltet i smuk natur for at nyde det, og så rydder man ikke op efter sig. Det virker ret modstridende, men ikke desto mindre er det dejlige område ofte belastet af affald.

- Vi fik i hvert fald at vide på kommunen, da vi valgte dette sted, at så fik vi nok at se til. Så de er vist vant til, at der er meget affald her, siger Charlotte Pedersen.

På fem minutter fik hun og formanden samlet en anselig bunke af naturstridige effekter lige ved bålhytten.

Annonce

Melder sig igen

Rytterne, der jo færdes en del i naturen til hest, oplever tit, at der er smidt skidt og skrald, og derfor giver det god mening netop for den forening at hjælpe naturen til at blive mere ren.

Og det er da heller ikke sidste gang, at Randers Sportsrideklub melder sig til affaldsindsamlingen.

- Nej, det gør vi da igen, lød det fra de friske damer, som havde sendt de andre deltagere ud i små hold, med instruks om at holde afstand i disse coronatider.

Efter et par timers indsats var der hjemmebagte pizzasnegle til alle, og de unge piger, deres mødre og de andre voksne fra klubben, kunne klappe sig selv på skuldrene og nyde resten af søndagen med god og ren samvittighed.

I alt 13 foreninger samler affald ind i Randers Kommune under Ren Natur. Foto: Jakob Lerche
Plastikposer tager mellem 10 og 20 år om at blive nedbrudt til mikroplast. Foto: Jakob Lerche
I et ellers naturskønt område i Romalt Bakker har brugere ualmindeligt svært ved at rydde op efter sig. Foto: Jakob Lerche
Formanden for Randers Sportsrideklub, Sanne færch, er selv med til affaldsindsamling. Foto: Jakob Lerche
En af ruterne var langs Kristrup Engvej, hvor der blev samlet affald op. Foto: Jakob Lerche
Haps, Charlotte Pedersen var vaks med gribetangen. Foto: Jakob Lerche
Hvorfor mon resterne af festen var endt i græsset, melder historien ikke noget om. Foto: Jakob Lerche
Bålstedet vidner om, at der er nogle der har hygget sig der mange gange. Foto: Jakob Lerche
Det er ikke fordi der mangler skraldespande i området. Foto: Jakob Lerche
Medlemmerne af rideklubben havde kort med, så de kunne finde ruten. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce