Annonce
Randers Onsdag

Rygende fisk skaber fokus på plastik i cigaretskod

På busterminalen er der stillet nye cigaretlignende askebægre op til rygere. Illustration: Randers Kommune
Mange rygere smider deres cigaretskod i kloakristen for at få det til at forsvinde. De ved måske ikke, at der er plastik i skoddet, og at skoddet ryger direkte i Gudenåen til skade for naturen. Den adfærd vil Randers Kommune ændre med en ny kampagne, der skal få rygerne til at tænke sig om og tage ansvar for deres cigaretskod og for miljøet.
Annonce

RANDERS: Randers Kommune har gennem årene kørt kampagner og sat nye askebægre op i Randers by for at reducere mængden af cigaretskod i gadebilledet. I 2019 rullede kampagnen "Der er plastik i dit skod." Den kampagne følger Randers Kommune nu op på.

- Ligesom trafikkampagner skal gentages hvert år, så vi overholder færdselsreglerne, bliver vi også nødt til at gentage kampagner, der gør rygerne opmærksomme på, at de skal tage ansvar for deres cigaretskod. Der er stadig mange rygere, der ikke ved, at der er plastik i deres cigaretskod, som skader naturen. Derfor forsøger vi nu på en ny og humoristisk måde at fange rygernes opmærksomhed, så de tænker sig om, inden de smider deres skod i kloakken eller på gaden, siger Frank Nørgaard, formand for miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Der er plastik i cigaretskod, og foreningen Hold Danmark Rent vurderer, at der hver dag smides mange millioner skod på gader, veje og i naturen alene i Danmark. Skod er samtidig det affald, der generer fleste mennesker. Derfor bakker Vandmiljø Randers også op om kampagnen.

Fakta

I forbindelse med skodkampagnen, der kører som annoncer på infoskærme og på busser og sociale medier, har Randers Kommune sat tre nye iøjnefaldende cigaretlignende askebægre op på Busterminalen i Randers.

- Rygerne skal tænke på, at regnvandet ikke bliver renset og ryger direkte i Gudenåen til stor skade for miljøet, siger Michael Sønder Jensen, produktionschef i Vandmiljø Randers, og tilføjer:

- Klimaforandringerne skaber allerede nu voldsomme lokale regnskyl, der vælter meget affald ned i kloakkerne og videre ud i nærmeste vandløb. Det øger mængden af affald i naturen. Derfor er det vigtigt, at borgerne tager ansvar for deres eget affald til gavn for et renere miljø, siger Michael Sønder Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce