Annonce
Randers Onsdag

Sænk dit plastikforbrug med små ændringer i din adfærd

Containerne med plastikaffald kan nemt blive fyldt i de kommuner, hvor plasten skal sorteres separat i forhold til almindeligt forbrændingsaffald. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Pantning af flasker og genbrug af plastikaffald er ikke nok, hvis du vil sænke dit plastikforbrug. Du skal vælge plastikken helt fra, når det er muligt.
Annonce

En pose til varerne, en halv liter kildevand og en lille beholder med sæbe.

Plastikken er overalt i hverdagen, og selv om det kan være svært at undgå det helt, er der områder, hvor du nemt kan gøre en forskel ved at ændre dine vaner.

Det gælder især i forhold til de valg, du træffer på indkøbsturen.

Plastik er bedre end sit rygte

Plastik har fået et dårligt ry, men i nogle henseender er det faktisk den bedste løsning. Bruger du plastikken fornuftigt, kan den sagtens være bæredygtig.

Det gør du blandt andet ved at bruge poser, beholdere og lignende så mange gange og så længe som muligt.

Sorter plastikken korrekt, når den engang skal smides ud.

Kilde: Tue Patursson fra Bolius.

/ritzau fokus/

Annonce

Forbrugerne påvirker

- Som forbruger kan man påvirke butikkerne og producenterne, hvis man køber varer i genbrugsplast, siger fagekspert fra Bolius Tue Patursson, der har speciale i energi og klima.

- Køber vi flere varer i genbrugsplast, vil producenterne også udvide det sortiment. Og så vil produktionen af ny plastik alt andet lige falde, tilføjer han.

Også organisationen Plastic Change peger på den store mængde plastikemballage fra butikkerne som et stort problem.

70 procent af den plastik, du forbruger i hverdagen, kommer nemlig fra emballage, fortæller strategisk direktør Anne Aittomaki.

Annonce

Undgå knitreposer

Vil du nedbringe det tal, kan du blandt andet tænke over, hvor mange varer du selv pakker ind i plastik.

- Alle bør stoppe med at tage knitreposen i supermarkedets grøntsagsafdeling. Tag hellere et lille net med hjemmefra, eller lad grøntsagerne ligge frit i indkøbskurven, siger Anne Aittomaki.

Hav også en mulepose med til at transportere varerne hjem i.

Forbruget af vandflasker er et andet godt eksempel på, hvor du kan gøre en forskel. Selv om langt de fleste flasker bliver pantet og dermed genanvendt, så tæller det stadig i miljøregnskabet.

- Alt, der ryger i en genanvendelsesproces, betegnes stadig som engangsbrug. For man skal stadig transportere flaskerne til et sted, hvor det skal granuleres og laves på ny, siger Anne Aittomaki, der anbefaler, at du i stedet køber en langtidsholdbar drikkedunk.

Du kan også med fordel købe en række varer såsom sæbe og shampoo i store beholdere i stedet for små, råder Bolius. Det sparer nemlig også store mængder plastik.

Og hold dig i det omfang, det er muligt, fra engangsprodukter. EU har allerede forbudt engangsservice og sugerør i plastik - og du kan i stedet købe papprodukter eller benytte service, der kan vaskes op og bruges igen.

Plastikforbrug er dog langt fra kun emballage og engangsplast. Vil du spare, skal du også se på dit forbrug af eksempelvis hvidevarer.

- Set i forhold til bæredygtighed er vores bedste råd ikke at skifte bare for at skifte, siger Tue Patursson fra Bolius og fortsætter:

- Tidligere sagde vi, at du godt kan skifte en vaskemaskine til et bedre energimærke. I dag siger vi, at du bør skifte, når der er behov for det. Og når du så skifter, så køb kvalitet, der holder, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce