Annonce
Randers Onsdag

Søren Kirkeby tryller slidt udstyr tilbage på markedet: - Hjælpemidler er til for at blive brugt, ikke for at stå i garagen og blive støvet

Søren Kirkeby har ansvaret for den daglige drift af Hjælpemiddelhuset Kronjyllands værksted. Under coronaen har der været et markant fald i hjælpemidler, der blev indleveret til reparation, et fald han tolker som, at mange med en funktionsnedsættelse har været isoleret under pandemien. "Forhåbentlig retter det sig nu, hvor det bliver forår, sol og sommer, så det igen bliver vejr til at få luftet eksempelvis kørestolen, rollatoren og scooteren noget mere", siger han. Foto: Frank Pedersen
Søren Kirkeby har ansvaret for den daglige drift af Hjælpemiddelhuset Kronjyllands værksted, der står for reparation af udleverede hjælpemidler. Han har det fint med, at folk er kreative, når det gælder om at sætte deres personlige præg på det lånte udstyr, men det kan godt blive for kreativt.

Randers: Har du fået udleveret et hjælpemiddel fra Hjælpemiddelhuset Kronjylland, er der altid hjælp at hente på hjælpemiddelhusets værksted, hvis det er gået i stykker eller har fået en defekt.

- Vi kan hjælpe med alt, siger Søren Kirkeby, der har ansvaret for den daglige drift af værkstedet i Hjælpemiddelhuset Kronjylland, med overbevisning.

- Om det er bremsekablet på rollatoren, der er knækket, eller et hjul, der er blevet skævt på kørestolen, kan man få det repareret her hos os. Og det, vi ikke selv kan klare, sender vi videre til forhandleren af hjælpemidlet. Det er ikke noget, borgeren selv skal bøvle med, fortsætter han.

Annonce

Langt de fleste af de godt 36.000 hjælpemidler, der på årsplan er ude blandt randrusianere med en funktionsnedsættelse, kan genbruges. Det første, der sker, når et hjælpemiddel returneres, er, at det bliver rengjort, hvorefter det bliver efterset og klargjort på værkstedet, inden det kommer en ny borger til gavn.

Hjælpemiddelhusets værksted er bemandet af tre ansatte, hvoraf den ene er en udekørende tekniker. Dertil kommer en næsten fuldtids konsulent fra en ekstern leverandør, hvis primære opgave er opsætning af el-kørestole, da de skal tilpasses den enkelte bruger.

Det er otte år siden, Søren Kirkeby blev ansat på værkstedet. Før det arbejdede han som assisterende kørselsleder for et busselskab, der kørte handicapkørsel.

- Da firmaet tabte en hel del licitationer, blev det så godt som lukket. Jeg var en af dem, der skulle finde et nyt arbejde, og så havnede jeg ad omveje her på værkstedet, og det er jeg rigtig glad for. Jeg har i hvert fald ingen planer om at lede efter nyt arbejde, siger Søren Kirkeby.

Kørestol med dythorn, askebæger og flaskeholder

Hver tirsdag er der ”åbent værksted” mellem klokken 12 og 14, hvilket betyder, at alle kan komme forbi og indlevere et defekt hjælpemiddel til reparation.

Det åbne værksted er primært beregnet til småreparationer som eksempelvis brud på en rollators bremsekabel, kørestolshjul, der er slidte eller på andre måder har fået små skavanker. Det kan også være et hjælpemiddel, der er blevet bøjet og skal rettes ud.

- Drejer det sig om større ting eller el-kørestole, ser vi helst, at borgeren har lavet en aftale på forhånd, så vi er sikre på, at der er en tekniker til stede, som kender til det specifikke hjælpemiddel, siger Søren Kirkeby.

Langt de fleste af de hjælpemidler, der kommer gennem værkstedet, er dét, Søren Kirkeby kalder ganske almindeligt standardudstyr, men af og til ser han og kollegaerne undtagelser.

- Der er nogle mennesker, der godt kan være lidt kreative, men som regel gør det ikke os noget, hvis folk for eksempel gerne vil have sat et dythorn på. Men det kan godt blive for kreativt. Jeg har for eksempel set et helt menageri med dythorn, askebæger og flaskeholder monteret på en almindelig kørestol, så borgeren kunne klare sig på sin vej ned gennem byen, siger Søren Kirkeby med et smil.

En mere almindelig måde at sætte sit præg på det hjælpemiddel, man har fået udleveret, er ved at dekorere det.

- Hjælpemidlet er kun til udlån, men at folk på den måde vælger at se det som deres eget, synes jeg er fint, for hjælpemidlerne er jo til for at blive brugt, ikke for at stå i garagen og blive støvet, siger Søren Kirkeby.

- Det vigtigste er, at hjælpemidlet kan føres tilbage til den oprindelige udformning, for det er jo genbrugshjælpemidler, fortsætter han.

Annonce

Håber at mange flere vil opsøge værkstedet

I årene før corona havde værkstedet årligt godt 3500 henvendelser vedrørende hjælpemidler, der skulle efterses med varierende arbejdsopgaver fra en skrue, der skulle strammes, til defekte senge.

Søren Kirkeby fortæller, at mange af disse henvendelser skete i forbindelse med det åbne værksted.

- Det var ikke fordi, det stod helt stille, men under coronaen kom der slet ikke det samme antal om tirsdagen. Da samfundet genåbnede, troede vi, at folk ville vende tilbage, og at vi ville komme op på det samme niveau, men det er desværre ikke sket, siger han.

Når Søren Kirkeby siger desværre, skyldes det, at han ser det som en indikation på, at hjælpemidlerne ikke er blevet brugt i samme omfang som før pandemien, hvilket vil sige, at borgerne, der har brug for hjælpemidler som eksempelvis rollatorer og kørestole, ikke er kommet så meget ud som tidligere.

- Jeg tror, at mange af dem, der bruger hjælpemidler, har været isoleret under coronaen, da de - med rette - har været bekymret for at få covid-19, siger han.

- Men forhåbentlig retter det sig nu, hvor det bliver forår, sol og sommer, så det igen bliver vejr til at få luftet eksempelvis kørestolen, rollatoren og scooteren noget mere, fortsætter Søren Kirkeby.

Han understreger, at hvis man vil have efterset sit hjælpemiddel, inden man igen bevæger sig ud, er man meget velkommen til at kigge forbi Hjælpemiddelhusets åbne værksted om tirsdagen eller lave en aftale.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce