Annonce
Randers Onsdag

Samværet med de andre elever er afgørende for, om Hr. Iversen fungerer som kunstner

Mathias - Hr. Iversen - Iversen ved sin arbejdsstation i kunstskolen Bifrost. "Jeg har været kreativ siden, jeg var helt lille. Allerede mens jeg gik i børnehave var mit højeste ønske at blive kunstner, fortæller han. Foto: Frank Pedersen
Når Hr. Iversen sælger sine tegninger, er det ikke pengene, der gør ham glad. - Det, der betyder noget, er den følelse af glæde og anerkendelse, jeg får ved, at der er folk, der kan lide det, jeg laver, siger han, der har været elev på kunstskolen Bifrost siden slutningen af 2012.

Randers: Mathias Iversen – eller Hr. Iversen som han kalder sig – har været elev på kunstskolen Bifrost siden slutningen af 2012.

Han forklarer hurtigt, at det med Hr. Iversen stammer fra, da han som 13-årig deltog på et fotokursus, hvor underviseren konsekvent tiltalte ham som Hr. Iversen.

- Det gjorde han, fordi jeg var den eneste fyr på kurset. Selv om jeg syntes, det var lidt underligt, holder det alligevel ved, og jeg har aldrig siden været vant til, at andre eller jeg selv bruger mit fornavn, siger Hr. Iversen, der fortæller, at han er elev på Bifrost dels for at kunne dyrke sin kreative side og dels for ikke bare at sidde alene hjemme.

Annonce

Eleverne på Bifrost er voksne mennesker med specielle behov. Hr. Iversens specielle behov skyldes, at han har en medfødt dårlig ryg - og krop i det hele taget - som han har modtaget behandlinger for siden, han var 10 år gammel.

I 2012 flyttede Hr. Iversen fra Havndal til Randers for at gå i gang med en STU-uddannelse (Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, red.). Undervejs forhørte han sig hos Randers Kommune, om der var steder, der lagde særlig vægt på det at være kreativ, og således kom han i kontakt med Bifrost.

- Jeg har været kreativ siden, jeg var helt lille. Allerede mens jeg gik i børnehave var mit højeste ønske at blive kunstner, fortæller Hr. Iversen, der tilføjer, at hans kreativitet langt overvejende kommer til udtryk i sort/hvide tegninger.

Kreativitet fungerer bedst sammen med andre

Det er ikke kun for at udvikle sin kreative side, at Hr. Iversen får noget ud af at være elev på Bifrost.

"Mine tegninger giver mig mulighed for at vise folk, hvad og hvem jeg er inden i og uden på. Jeg håber også, at folk kan se noget af dem selv i det, jeg laver", siger Hr. Iversen. Foto: Frank Pedersen

- Det hjælper mig også til at være social. Man er jo nødt til, at være social, når man er et sted som Bifrost, siger han og tilføjer, at han har fået en langt større omgangskreds i de år, han har været på kunstskolen.

I forhold til det kunstneriske peger Hr. Iversen på, at Bifrost har givet ham en langt større frihed, fordi han her har mulighed for at udvikle og udfolde sig som kunstner.

Trods sin passion for det kunstneriske virke, er det ikke noget han dyrker, når han kommer hjem.

- For mig fungerer det bedst, når jeg er her sammen med de andre, så nogle gange forsøger jeg at liste mig til at blive her lige lidt længere, når dagen egentlig ser slut, siger Hr. Iversen med et smil.

Når han ser på de ting, han har lavet gennem de seneste godt ni år, kan Hr. Iversen se en tydelig udvikling.

- Selv om jeg kan genkende de kendetegn, jeg altid har haft i det, jeg tegner, så kan jeg godt nogle gange undres over, hvorfor jeg gjorde sådan eller sådan dengang, jeg begyndte på Bifrost, siger han.

Hr. Iversen tilføjer, at han med kendetegn mener, at der er temaer, som bliver ved med at gå igen i hans tegninger, selv om figurerne udvikler sig.

Annonce

- Mine tegninger viser, hvem jeg er indeni og udenpå

Hr. Iversen fortæller, at det, hans kunst og kreativitet giver ham, først og fremmest er glæde og frihed samt en mulighed for at komme i kontakt med andre.

- Mine tegninger giver mig også mulighed for at vise folk, hvad og hvem jeg er inden i og uden på. Jeg håber også, at folk kan se noget af dem selv i det, jeg laver, siger han.

I øjeblikket indgår Hr. Iversen i en udstilling på Gaia Museum Outsider Art med tegninger, han har lavet med tuschpen. Næste gang, han udstiller, er på Bifrosts elevudstilling.

Når han udstiller, sker det ofte, at han får solgt nogle af tegningerne, hvilket han naturligvis er glad for, men glæden skyldes ikke pengene.

- Selve salget er for mig underordnet. Det der betyder noget, er den følelse af glæde og anerkendelse, jeg får ved, at der er folk, der kan lide det, jeg laver, siger Hr. Iversen, der tilføjer, at han holder meget af at gå rundt og høre, hvad der bliver sagt om hans værker, når de er på udstilling.

- Som kunstner er det godt at høre, hvad andre tænker om det, man laver. Det gælder både på udstillinger og i hverdagen, når vi arbejder her på Bifrost, fortsætter han.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce