Annonce
Randers Onsdag

Skøjtebanen åbner snart med hegn og tidsreservation: Sådan bliver corona-reglerne

Sammen har kommunens sundhedsfaglige rådgiver Maja Andersen (tv), kultur- og fritidschef Claus Engstrup og Underværkets leder Annemarie Winther udarbejdet en lang række restriktioner, der skal gøre skøjtebanen coronasikker. Foto: Louise Bruun Høfler
Der er intet krav om mundbind. Til gengæld er der et hav af andre regler, du som skøjtende skal følge. Hvis alle følger dem, er håbet, at skøjtebanen kan holde åbent hele vinteren igennem - corona eller ej.
Annonce

Randers: I byerne omkring os er skøjtebanerne i år droppet. Man frygter, at de ville kunne udvikle sig til hotspots, hvor coronavirussen får frit løb.

I Randers har man valgt anderledes. Her åbner skøjtebanen, men intet bliver, som det plejer.

- Skøjtebanen plejer at være et "hænge-ud-sted". Det bliver det ikke i år. Men det bliver en skøn udeaktivitet, hvor man kan være sammen med sine nærmeste, fortæller Annemarie Winther, der er leder af Underværket, som i snart 20 år har driftet skøjtebanen.

- I Randers har vi valgt at åbne skøjtebanen med tanke på især de unges mentale sundhed. Alt bliver aflyst i år, men med skøjtebanen får borgerne et sted, hvor de kan få en sjov oplevelse, en masse frisk luft og motion med familie og venner, tilføjer hun.

Hun kan endnu ikke give en præcis dato for skøjtebanens åbning, men hun håber, det bliver i løbet af den kommende uge.

- Det er vejret, der afgør det, for vandet på banen skal jo kunne fryse. Lige nu ser det rigtig godt ud efter nattens frost, men hvis der kommer en dag med 10 grader eller regnvejr, kan det hele blive udskudt, siger hun.

Annonce

Trygt for alle

Mens Underværket drifter skøjtebanen, er det Randers Kommune, der ejer den. Derfor er den endelige beslutning om at åbne også taget af kommunen.

- Vi laver en lang række særlige restriktioner, og så skal vi nok kunne styre det, så det bliver et coronasikkert sted, lyder det fra kultur- og fritidschef Claus Engstrup.

Skøjtebanen vil i år blive hegnet ind. Der vil kun være én indgang og én udgang. På den måde er der hele tiden kontrol over, hvor mange personer, der befinder sig på banen. Foto: Louise Bruun Høfler

Sammen har Underværket og kommunens corona-taskforce udarbejdet en lang række restriktioner, der skal gøre det sikkert at færdes på og omkring banen. Politiet har også været inviteret forbi for at give input til restriktioner.

Én ting er myndighedernes anbefalinger, som selvfølgelig bliver fulgt. Men derudover har kommunen og Underværket også besluttet at gå skridtet videre ved at tilføje og stramme nogle restriktioner, for at gøre det ekstra trygt for alle at være på skøjtebanen.

- Først og fremmest handler det om at undgå grupperinger og uhensigtsmæssige fælles kontaktflader. Nu har vi lagt en plan, men hvis det viser sig, at den ikke holder, finder vi hurtigt en ny plan, siger Maja Andersen, der er sundhedsfaglig rådgiver på kommunens corona-hotline.

1 120 på banen

Skøjtebanen er knap 1000 kvadratmeter stor, så ifølge myndighedernes retningslinjer må der være cirka 240 personer på banen på samme tid. Det har kommunen og Underværket dog valgt at reducere til 120. Dels for at undgå kø ved ind- og udgange og dels for at sikre ekstra god plads på selve skøjtebanen.

2 Hegn om skøjtebanen

For at holde styr på, hvor mange der præcis er på skøjtebanen ad gangen, er der sat hegn omkring banen.

Der bliver kun én indgang, som alle skal igennem. Dermed kan medarbejderne holde styr på, hvor mange der bliver lukket ind.

Køen kan i princippet brede sig ud på hele pladsen omkring banen, så der er rigeligt med plads til at stå med sikker afstand i køen.

Når man skal ud igen, sker det via en udgang et andet sted på banen. Dermed kommer man ikke til at gå imod dem, der er på vej ind.

3 Book tid

På Underværkets hjemmeside bliver der oprettet et bookingsystem, hvor man på forhånd skal booke en dagsbillet inklusiv skøjteleje eller inklusiv egne skøjter. Billetten viser man, inden man bliver lukket ind på skøjtebanen.

Som noget nyt vil der være et gebyr på 20 kroner, hvis man medbringer egne skøjter. Det har ifølge Annemarie Winther været nødvendigt, hvis skøjtebanen skal løbe rundt i år - for ekstra coronarestriktioner kræver ekstra bemanding.

4 En halvdel hver

Som tidligere år vil skøjtebanen være åben for privatpersoner i hverdagene klokken 13-20 og klokken 10-18 i weekenderne.

Som sædvanlig kan institutioner booke tid på skøjtebanen i hverdagene klokken 9-13. I år vil der dog kun kunne være to institutioner på skøjtebanen ad gangen.

- De to institutioner må ikke have fælles kontaktflader, så de får hver sin halvdel af skøjtebanen. Det handler ganske enkelt om, at det skal være muligt at smitteopspore i tilfælde af coronaudbrud, så vi skal ikke begynde at skabe kontakt mellem grupper fra forskellige institutioner, forklarer sundhedsfaglig rådgiver Maja Andersen.

5 Afstandsmål på bander

På banderne, der omkranser skøjtebanen, vil der blive malet streger, der angiver, hvor man som gruppe må sidde sammen, og hvor langt der skal være over til næste gruppe.

6 Højtaler, bemanding og politi

Der vil være en højtaler, som skøjtebanens personale kan bruge til for eksempel at bede folk brede sig ud på skøjtebanen. Derudover vil der løbende være rundering af politi, ungdomsskolen og Underværkets personale, som skal holde øje med, at alt forløber, som det skal.

Hvis politiet vurderer, at stedet udvikler sig til at være et hotspot, hvor folk samles i store grupper, vil skøjtebanen blive lukket.

7 Husk appen

Selv om alle restriktioner bliver overholdt, er der ingen garanti for, at der ikke kan ske smitte med coronavirus. Derfor opfordrer Randers Kommune til, at du henter myndighedernes smittestop-app, og også har den tændt, mens du besøger skøjtebanen. På den måde får du besked, hvis en person, du har været i nærheden af, efterfølgende bliver konstateret smittet med coronavirus - hvis altså den person også bruger appen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Et møde mellem himmel og jord

Randers Onsdag

Antennen er alfa og omega

Randers Onsdag

I Modeljernbaneklubben Gudenå er det meget vigtigt, at modellerne bliver så tro mod originalerne som muligt, bare mindre: Bygger en tro model af tog-verden i skala 1:87

Annonce