Annonce
Randers

Socialt udsatte unge kan komme gratis til tandlæge

Udsatte unge i Randers Kommune får tilbudt gratis tandbehandling. PR-foto
Den sundhedssociale forening "Børsterne" kan i 2020 og 2021 tilbyde gratis tandbehandling til socialt udsatte unge i alderen 15-25 år og til udsatte grønlandske borgere i Randers Kommune. Det vedtog sundheds-, idræts- og kulturudvalget på sit møde forleden.
Annonce

Randers: I 2011 startede det første tilbud om gratis tandlægebehandling til Randers Kommunes mest udsatte borgere, hvor borgerne blev visiteret til tilbuddet gennem Perron 4. Tilbuddet er siden 2015 blevet bakket op af Randers Byråd, da en partnerskabsaftale blev indgået med den nyoprettede sundhedssociale forening "Børsterne", som ved hjælp af frivillige tilbyder den gratis tandlægebehandling til kommunens mest udsatte borgere.

Målgruppen har indtil nu været borgere over 25 år, som er misbrugere og på kontanthjælp. Sundheds-, idræts- og kulturudvalgets beslutning betyder, at målgruppen nu udvides til også at omfatte socialt udsatte unge mellem 15 og 25 år.

Erfaringer fra flere kommuner viser, at sunde tænder er afgørende for socialt udsattes trivsel og kan være en løftestang til et nyt liv. Projekter i bl.a. Vordingborg og Svendborg viser, at tandsundhed har stor betydning for de socialt udsattes trivsel og oplevelse af at være stigmatiseret.

Ifølge overtandlæge i Randers, Lars Høvenhoff, og leder af Perron 4 i Randers, Gine Nørager, bør tandbehandling derfor tænkes ind langt tidligere i rehabilitering af misbrugere og hjemløse, da det kan betyde, at de langt tidligere kan få et job og deltage i familieaktiviteter med mere.

Annonce

Massive problemer

Socialudvalget bakkede forleden op om forslaget om at udvide den vederlagsfri tandpleje til også at omfatte socialt udsatte unge mellem 15 og 25 år i Randers Kommune.

- Hvis det er muligt at fange de mest sårbare unge med dårlig tandsundhed og få dem til at benytte tilbuddet i Børsterne, vil det ikke kræve samme omfattende tandbehandlinger, som Børsterne i dag gennemfører på mange af deres patienter, siger udvalgsformand Rosa Yde Lykke i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at de frivillige i Børsterne er blevet opmærksomme på, at nogle af patienterne i Børste-regi allerede som unge i den kommunale tandpleje var sårbare og havde massive tandproblemer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce