Annonce
Randers Onsdag

Stinne har fået et nyt hjerte, nu beder hun dig om at tage stilling

Siden Stinne Madsen i 2020 fik transplanteret et nyt hjerte, har hun arbejdet som frivillig i foreningen 'Organdonation - ja tak' for at få så mange som muligt til aktivt at stilling til organdonation. "Én der har sagt ja til at være donor kan redde syv menneskers liv", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Stinne Madsen følte sig som født på ny, da hun for snart to år siden fik et nyt hjerte. Nu arbejder hun som frivillig for, at andre skal tage aktiv stilling til spørgsmålet om at være organdonor eller ej.

Randers: Når Stinne Madsen senere på året fylder 48 år, bliver det anden gang, hun holder fødselsdag i år. Første gang er om ganske kort tid, hvor hun fylder to år.

For snart to år siden fik hun nemlig transplanteret et nyt hjerte og hun siger, at det dengang var som at blive født på ny. Derfor fejrer hun også den dag som sin fødselsdag.

Stinne Madsen er født med en genfejl i hjertet. De første mange år af sit liv levede hun med fejlen uden at være syg, men efterhånden blev hendes tilstand forværret til en sådan grad, at hun for fire år siden kom på transplantationslisten.

Annonce

- Jeg har altid været et meget aktivt menneske, men da jeg kom på transplantationslisten for fire år siden, var mit liv blevet totalt inaktivt. Jeg var på morfin og sad bare i min sofa. Jeg magtede kun at gå fra min seng til sofaen og toilettet, fortsætter Stinne Madsen.

Fra lægerne havde Stinne Madsen fået at vide, at hun ikke var i risiko for at dø, mens hun ventede på det nye hjerte, men at hun på den anden side ikke havde udsigt til at få det bedre uden en transplantation.

- Så jeg blev opereret for at få noget livskvalitet – og det har jeg i den grad fået, siger hun.

Overvejede at tage sit eget liv

Der er altid en vis risiko forbundet med en operation. For Stinne Madsen var risikoen maksimal, i det hun kunne dø under operationen. Chancen for at få sin livskvalitet tilbage vejede dog langt højere, så hun har på intet tidspunkt været i tvivl om, at det var en risiko, hun var villig til at tage.

Stinne Madsen har et langt ar på brystkassen som et minde fra operationen, da hun fik et nyt hjerte. Privatfoto

- På det tidspunkt var jeg mentalt kommet helt derud, at hvis matchet ikke snart kom, var jeg selv taget afsted. At sidde helt inaktiv gjorde noget psykisk ved mig i en sådan grad, at jeg til sidst var fast besluttet på at finde en måde at tage mit eget liv, hvis der ikke snart kom et hjerte til mig. Det liv jeg havde, var ikke det liv, jeg ville have, fortæller Stinne Madsen.

Heldigvis viste der sig et match og Stinne Madsen pointerer, at hun er meget taknemmelig for at fået den gave, at hun nu på andet år lever et aktivt liv med sit nye hjerte.

- Og jeg passer virkelig meget på mit nye hjerte med hensyn til både kost og motion, siger hun og tilføjer hurtigt, at hun også tillader sig selv at leve livet med eksempelvis god mad suppleret med et glas vin i ny og næ.

Annonce

Som at skulle vælge mellem pest eller kolera

Den dag da telefonopkaldet endelig kom, hvor Stinne Madsen fik at vide, at der var et nyt hjerte til hende, var også en dag med uafklarede spørgsmål.

- I det lægen siger, at de har et match, siger han samtidig, at det ikke er sikkert, at jeg vil blive opereret selv om vævstypen passede til mit, fortæller Stinne Madsen.

Det viste sig nemlig, at donor havde hepatitis. Så selv man var 95 procent sikker på, at donorhjertet ikke var ramt af hepatitis, var det op til Stinne Madsen selv at beslutte, om hun ville hjertet eller ej.

- Det føltes som pest eller kolera, om jeg skulle tage chancen med risiko for at få hepatitis, men fordi jeg var der hvor jeg næsten ikke magtede mere, sagde jeg ja, siger Stinne Madsen, der et halvt år efter transplantationen var i behandling for hepatitis indtil, det blev konkluderet, at hun ikke var blevet smittet.

Annonce

Ønsker at møde donors pårørende

En betingelse for at Stinne Madsen kunne få et nyt hjerte, var at en anden døde. Stinne Madsen fortæller at hun har et voldsomt ønske om at møde donors familie, men hun ved godt, at det nok ikke kommer til at ske. I Danmark er det som modtager nemlig ikke muligt at tage kontakt til en donors pårørende.

- Jeg har gjort mig mange tanker om, hvem denne anden var og efter transplantationen, ville jeg vildt gerne have mødt donors familie. Det var et stort ønske for mig dengang, og det er det stadig, siger hun.

Stinne Madsen pointerer, at hun ikke på nogen måde føler sig anderledes efter at have fået det nye hjerte.

- Jeg opfatter det som, at det er mit hjerte nu, men jeg vil alligevel gerne vide lidt om, hvem den person var, som nu er i mig. Desuden vil jeg gerne vise de pårørende, hvor taknemmelig jeg er og hvor godt jeg passer på hans eller hendes hjerte.

- Min eneste mulighed er, at jeg i et brev kan skrive, hvor taknemmelig jeg er. Det brev vil kunne gives videre til de pårørende, men brevet må ikke indeholde noget om, hvor gammel jeg er eller andet, der kan sige noget om, hvem jeg er, siger Stinne Madsen.

Annonce

Et flot ar

Det er ikke sandsynligt, men skulle Stinne Madsen på et tidspunkt glemme, at hun har fået et nyt hjerte, så vil hun helt sikkert blive mindet om det, når hun ser sig selv i spejlet.

For at få det gamle hjerte ud og det nye sat ind blev hele hendes brystkasse skåret op og alle ribben klippet over, hvilket har efterladt et langt ar.

- Det er et flot ar. Jeg er stolt af det og tør godt gå i bikini, siger Stinne Madsen, der dog indrømmer, at hun ikke havde det helt på den måde i begyndelsen.

- Jeg skulle lære at acceptere den her nye krop med det store ar. En af måderne er, at jeg har fået lavet nogle modelbilleder hos en fotograf, hvor man tydeligt ser arret. Billeder som jeg gerne viser til andre. Jeg har det også fint med, at folk spørger, hvorfor jeg har mit ar, fortsætter hun.

Annonce

Mærker at være i live, når det regner

Stinne Madsen siger, at hun efter at have fået sit nye hjerte føler, at hun har fået et helt nyt liv, hvor hun sætter stor pris på selv de små ting i livet – også dem som mange opfatter som gener.

- Jeg synes, at mange tager livet for givet og brokker sig over småting som eksempelvis at skulle være hjemme i fire dage, fordi de har fået corona, eller at det regner, siger hun.

- Jeg kan godt lide regn og tågedis. Jeg kan godt lide følelsen af dråber på kinderne, for så mærker jeg, at jeg er i live, fortsætter hun.

Annonce

Det vigtigste er, at man tager aktiv stilling

Selv om Stinne Madsen nu lever et aktivt liv med blandt andet daglige 10 kilometers gåture, er det ikke det samme som, at hun med sit donorhjerte kan forvente at leve lige så længe som den gennemsnitlige kvinde.

På nuværende tidspunkt kan man nemlig kun forvente at leve mellem 10 og 14 år med et transplanteret hjerte. Det betyder, at Stinne Madsen på et tidspunkt vil få brug for endnu et nyt hjerte. Om hun til den tid vil være lige så heldig som for to år siden, hvor hun fik sit første, er ikke sikkert.

- Det er kun hver tredje dansker, der har taget aktiv stilling til, om de vil være organdonor eller ej, siger Stinne Madsen.

For at gøre sin del til at få flere til at tage aktiv stilling, er Stinne Madsen derfor blevet frivillig i foreningen ’Organdonation – ja tak’, der arbejder for at få flere til at blive organdonor samt forbedre vilkårene for de tusinder af danske børn, unge og voksne, som er ramt af organsvigt.

- Det er blevet min mening med livet, at jeg skal formidle, at ét menneske der siger ja til at være organdonor kan redde syv menneskers liv, siger Stinne Madsen.

- Hvis man ikke har fået registret, at man vil være organdonor, så vil de pårørende nemlig ofte sige nej i den pressede situation, de befinder sig, når der skal tages stilling til det. Men hvis de ved, at det familiemedlem, der ligger hjernedød foran dem på forhånd har sagt ja, så vil langt de fleste acceptere det, fortsætter hun.

Selv om hun gerne ser, at så mange som muligt vælger at blive registret som organdonor, så understreger hun, at hun også respekt for dem, der vælger ikke at blive det.

- Det vigtigste er, at man tager aktiv stilling til spørgsmålet, så det bliver registret, siger Stinne Madsen.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce