Annonce
Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Som barn lærte Anika Walker Andreasen at sanke af sine forældre, da familiens penge var små. Som voksen er hun fortsat med at bruge naturens store spisekammer, men nu er det fordi, det er en livsstil. Foto: Frank Pedersen
Siden Anika Walker Andreasen var barn, har det været en livsstil for hende at sanke bær, frugt, nødder og andet spiseligt i naturen.

Randers: - Jeg vil opfordre alle til at gøre det, for det er fedt og en god oplevelse, siger Anika Walker Andreasen.

Det hun synes er fedt og flere skal blive bedre til, er at få øjnene og munden op for er naturens mangfoldige spisekammer, hvor man ganske gratis kan sanke den ene sunde og friske lækkeri efter den anden. Selv har hun sanket det meste af sit liv.

- Da jeg var barn, tog mine forældre mig ofte med ud at sanke. Vi havde ikke så mange penge. så vi brugte naturen rigtig meget til at samle bær og andet, vi kunne bruge. Det var der, jeg lærte at sanke, fortæller Anika Walker Andreasen, der har sanket på egen hånd siden, hun var teenager.

Annonce

Det er imidlertid ikke et behov af økonomisk karakter, der er årsagen til, at Anika Walker Andreasen som voksen er fortsat med at bruge naturen som sit spisekammer, selv om hun i princippet bare kunne købe frugt, bær, nødder og den slags i butikkerne.

- Det ville helt klart være nemmere, men det er bare ikke lige så sjovt, som at tage ud og plukke tingene i naturen. Desuden er der stor værdi i at vide, hvor det jeg spiser kommer fra. Og så finder jeg en helt særlig form for ro, når jeg er herude, siger hun med et smil.

Denne dag er ”herude” Busbjerg lidt udenfor Langå, hvor vi mødes ved et af Anika Walker Andreasens faste sankesteder. Her hvor blåbærbuske og brombærrænker står tæt på skråningerne op mod bjergets top. Skråninger, hvor også lyngtotter med deres fine små lyse lilla blomster titter frem.

Gode sankesteder

Som inkarneret sanker har Anika Walker Andreasen let ved at finde noget, hun kan bruge i naturen. For dem der ikke har samme erfaring i, hvad naturen har at byde på, har hun et godt tip:

- Man kan hente den gratis app, der hedder ’Vild Mad’, hvor folk kan dele de steder, de sanker og hvad man kan finde der, fortæller hun.

"Det ville helt klart være nemmere at købe bær og den slags i butikkerne, men det er bare ikke lige så sjovt, som at tage ud og plukke tingene i naturen. Desuden er der stor værdi i at vide, hvor det jeg spiser kommer fra, siger Anika Walker Andreasen. Foto: Frank Pedersen

Selv deler hun gerne de fleste af sine sankesteder med andre i app’en.

- Men jeg har et par hemmelige steder, som jeg holder for mig selv. Det er særligt de steder, hvor jeg henter kantareller, siger Anika Walker Andreasen.

Et par af de gode sankesteder, hun gerne deler med andre er Fladbro Skov, Vorup Enge samt naturområdet med engene ved Gudenå.

- Der kan man blandt andet finde hasselnødder, svampe samt rigtig meget skovsyre og havesyre. Man kan også finde dunhammere på de steder, siger Anika Walker Andreasen.

Før en dunhammer kan spise, skal den dog pilles og fileteres inden den pocheres.

- Det er svært at sammenligne smagen med noget andet, men dunhammere minder meget om asparges i den måde, de er trevlede, fortæller hun.

Annonce

Det kan du finde netop nu

I Gennemsnit tager Anika Walker Andreasen ud for at sanke tre gange på en måned og hun anslår, at hun henter mellem 20 og 30 procent af det familien spiser i naturen. Hvad der kommer i den medbragte skål, afhænger af årstiden.

I øjeblikket er det sæson for vilde blåbær, hvor et enkelt bær indeholder lige så mange c vitaminer som fem appelsiner. Foto: Frank Pedersen

Nu hvor det så småt er blevet efterår, bugner naturens spisekammer af primært brombær, blåbær, hyben, svampe og havtorn. Sidstnævnte henter Anika Walker Andreasen ved kysten.

Lidt senere på sæsonen er det særligt nødder og vilde æbler, hun fragter hjem til bopælen i Over Hornbæk, hvor hun bor med sin mand og deres to børn på henholdsvis to og fire år, som i weekender ofte tager med ud på sanketure.

- Den viden jeg selv fik som barn i forhold til, hvad man kan hente i naturen, vil jeg gerne give videre til mine børn, så de lærer, at blåbær ikke er noget, der bliver lavet i Netto, siger hun.

Annonce

Pas på det der er giftige

Anika Walker Andreasen fortæller, at man det også er muligt at finde mange forskellige krydderurter gennem hele sankesæsonen.

- Men der skal man passe lidt på, for selv om, der er nogle urter, der er nemme at spotte, så er der andre, hvor man kan tage fejl af dem, der er spiseligt og dem der er giftigt. Så når det kommer til urter, skal man ikke bare plukke løs og håbe, det smager godt, advarer Anika Walker Andreasen.

På Busbjergs skrænter er brombærene snart plukkemodne. Foto: Frank Pedersen

Hun tilføjer, at det samme gælder for svampe. Derfor er det altid en god idé at slå svampene op, før man plukker dem, så man ikke risikere at komme hjem med nogle, der er giftige.

- Apropos giftige, er det også nu man kan plukke hyldebær, men man skal huske at koge dem i mindst 20 minutter, for ellers er de dødgiftige at indtage, siger Anika Walker Andreasen.

Annonce

En livsstil

Det er efterhånden meget lang tid siden, Anika Walker Andreasen er gået en ganske almindelig afslappet tur i skoven, hvor øjnene og næse ikke automatisk afsøger terrænet for, om der skulle være noget spiseligt i nærheden. Hun tøver derfor ikke med at kalde sin passion for at sanke for en livsstil.

- At sanke kendetegner mig som menneske og den person, jeg er. Jeg kan godt lide det med at finde min egne mad i naturen, så jeg ved, hvad jeg spiser. I det hele taget tiltaler det mig at komme tættere på naturen og lidt væk fra al den mobiltelefoni, siger hun.

Livsstilen inspirerer også Anika Walker Andreasen i hendes arbejde. Hun er uddannet kok og i øjeblikket arbejder Anika Walker Andreasen som produktudvikler i virksomheden Rømer Vegan, hvor hun er med til at udvikler produkter til firmaets kunder samt Rømer Vegans egen plantebasserede alternativer.

Annonce

Gem lidt til andre og naturen

Det er tilladt at sanke til eget forbrug og gør man det, er det Anika Walker Andreasens holdning, at det der er meget af et givent sted, skal man bare tage så meget af, som man har lyst til. Men man må ikke være grådig.

- Man skal lige tænke over, at der også er andre, der gerne vil sanke. Så man skal efterlade noget til dem, der kommer efter én selv, siger Anika Walker Andreasen.

- Og så skal der være plads til, at naturen også kan leve på det sted, man sanker. Derfor stopper jeg altid med at plukke i slutningen af sæsonen, så der også er noget til dyrene og til at naturen kan komme sig, fortsætter hun.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Teresa knokler 12 timer om dagen for at få ny delikatesseforretning klar til efterårsferien: - Vi skal have sol og varme til Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Randers Onsdag

Lej en hytte ved årets julemarked på Østervold

Randers Onsdag

Fra januar 2022 kan du tage cyklen med i bybusserne i Randers

Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Annonce