Annonce
Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Foruden rickshawcykler findes der på enkelte plejecentre ladcykler, så beboere, der sidder i kørestol, også har mulighed for at komme ud på en cykeltur. Her får Karen Nørlem en cykeltur af Allan Leth. Foto: Annelene Petersen
Beboere på kommunens plejecentre ser frem til at få en cykeltur, men desværre er der mangel på cykelpiloter.

- Vi er ivrige brugere. Det er ugens højdepunkt. Vi siger aldrig nej, når der er mulighed for at få en tur!

Ordene kommer hurtigt fra Karen Nørlem og Lene Andersen, der er beboere på plejecentret Borupvænget. Nærmest som med en mund, eller snarere i munden på hinanden, når de bliver spurgt om, hvad de synes om ordningen ”Cykling Uden Alder”. Begejstring lyser ud af dem begge.

Når det regner, kan den røde kaleche, som her er foldet sammen bag Lene Andersen, slås op, så passageren kan sidde i tørvejr. I sadlen sidder Tonny Christensen. Foto: Annelene Petersen

”Cykling Uden Alder” er en ordning, hvor beboere på plejecentrene i Randers Kommune tilbydes ture i en rickshawcykel eller, hvis beboeren sidder i kørestol, en cykel, hvor kørestolen kan spændes fast. Cyklen styres, og pedalerne trampes af frivillige cykelpiloter.

Annonce

Det bedste job – også uden løn

- Det er det bedste job, som jeg nogensinde har haft, konstaterer Tonny Christensen, der er ulønnet cykelpilot på flere af kommunens plejecentre.

- Det er et rimeligt nemt job, og så får man samtidig motion. Det er desuden meget frit. Man binder sig ikke for et bestemt antal ture, og bestemmer selv, hvornår og hvor meget man vil cykle, fastslår Allan Leth, der har været med, siden ordningen begyndte på Borupvænget.

Finn Lauritzen havde hørt, at der blev bygget om på Østervold. Det ville han gerne se. Han bad derfor Annette Vester Hansen om at booke en tur i systemet, og var så heldig, at Vagn Mogensen meldte sig som chauffør. Foto: Annelene Petersen

Det var i foråret 2015, hvor Borupvænget fik sin første rickshawcykel. Flere plejecentre har siden anskaffet en cykel. Vedligeholdelsen af cyklerne betales af de enkelte plejecentre.

Annonce

Gerne flere ture om ugen

- Hvis det er muligt, så tager vi gerne en tur hver uge – og kunne vi komme afsted flere gange, så ville vi også gerne dét. To ture om ugen ville være dejligt. Vi kommer rundt mange forskellige steder i byen, siger Karen Nørlem, der som favoritmål har Den Blå Bro eller Vorupkær, hvor hun har boet.

- Jeg vil især gerne ud i skoven og se hjortene springe. Hvis man kan være heldige at se det. Hvis du tager en afstand på tre kilometer rundt om Randers fra centrum, så er der jo faktisk meget skøn natur, fastslår Lene Andersen.

Begge er dog enige om, at en af årets bedste ture er juleturen, hvor de to og to kører ned til Rådhustorvet og får æbleskiver og gløgg.

Når en kørestolsbruger skal på en cykeltur på ladcyklen, skal kørestolen bindes fast. Her hjælpes Allan Leth (tv) og Tonny Christensen ad med at spænde Karen Nørlem fast, inden Allan Leth cyklede af sted med hende. Foto: Annelene Petersen

Hverken Lene Andersen eller Karen Nørlem lader sig afskrække af vejret. De tager gerne afsted, uanset om det regner eller sner.

- Vi har jo regnslag, regnposer og tæpper, som beboerne kan blive pakket ind i, så de hverken bliver våde eller kolde. Hvis det regner, kan vi også slå kalechen, og om vinteren bliver de pakket godt ind i tæpper, fortæller cykelpilot Allan Leth.

Annonce

Cykelpiloter skaber og deler glæde

Beboerne cykler normalt enkeltvis, men der er plads til to på cyklen, og der sker, at et par booker en tur.

- Forleden var jeg ud at cykle med et ægtepar, hvoraf den ene er dement. Han sagde kun to ord, som han gentog igen og igen på turen ned i byen. Lige til vi kom ned til stien ved Gudenå, så sagde han pludselig ”Fantastisk!” og ”Smukt!”. Han lyste op, og da vi kom tilbage til centret, sagde han: ”Smuk tur!”. Det er en oplevelse, som man kan leve længe på, konstaterer Tonny Christensen og fortsætter:

- Som cykelpilot skaber man glæde, og deler glæde med dem, som man er ude at cykle med. Det er det, som gør, at man bliver ved. Man får ikke en krone for det, men det bærer mere end noget andet lønnen i sig selv! Det kan stærkt anbefales!

- Ja, det kan man ikke blive træt af. Som cykelpilot får man lige så stor glæde af turene, som beboerne. Jeg er ikke selv fra Randers, så jeg har lært meget om Randers og byens historie ved, at beboerne fortæller morsomme historier om de steder, som vi kommer forbi, fortæller Allan Leth.

Annonce

To flere vil gøre underværker

Det seneste halvandet år har ordningen stort set ligget stille på grund af corona-restriktionerne, hvor beboere på plejecentrene ikke måtte have kontakt med personer udenfor centrene, men ”Cykling Uden Alder” er nu i gang igen. Desværre mangler ordningen cykelpiloter.

Cykling uden alder

Cykling Uden Alder er en forening, som de kommuner, der har cykler på plejecentre, kan melde sig ind i. Derved får man adgang til bookingsystemet, så de frivillige og personalet på centrene kan oprette og godkende ture. Ligeledes er man forsikret på cykelturene. På landsplan er der ca. 450 rickshaws med røde kalecher.

Ældreområdet samarbejder med handicapområdet, som også har cykler på nogle af bostederne, og som også mangler frivillige cykelpiloter.

Cyklerne tilhører det enkelte plejecenter, hvor det er medarbejdere, der har skaffet penge til cyklen ved at søge fonde eller puljer.

I Randers har følgende plejecentre en cykel, og derudover er der tre ladcykler til kørestolsbrugere:
Borupvænget
Fårup Ældrecenter
Kildevang
Kollektivhuset
Lindevænget
Nyvang
Spentrup
Svaleparken
Tirsdalen
Åbakken

Til efteråret afholdes en introdag, hvor interesserede kan komme og prøve cyklerne og høre mere. Datoen er dog endnu ikke bestemt. Men du kan ringe og hør mere på tlf. 20 47 64 73, hvor du også kan tilmelde sig som cykelpilot.

Det kan også ske på www.cyklingudenalder.dk

- Bare to cykelpiloter mere vil gøre underværker. Det er efterhånden nemmere at skaffe penge til en ny cykel end at finde en, der vil køre den. Det forstår jeg ikke. Folk ved åbenbart ikke, hvad de går glip af, siger Allan Leth, der selv kører tre til fire ture om ugen fra forskellige plejecentre.

- Man binder sig ikke på nogen måde ved at melde sig som cykelpilot. Man bestemmer selv, hvor mange ture man vil tage, og hvis man har lyst til at køre en tur på et bestemt tidspunkt, så kan man selv taste en tur ind i systemet, så finder personalet en beboer, der gerne vil med, fortæller Tonny Christensen.

Annonce

Rør ikke ved vore ture – kun til det bedre

På Borupvænget holder Annette Vester Hansen styr på cykelturene, og sørger blandt andet for, at ingen beboere bliver overset. Hun opretter ture, som cykelpiloterne kan lægge billet ind på, og finder beboere til de ture, som cykelpiloterne tilbyder.

- Annette er rigtig god til det. Vi venter spændt på, når hun mandag aften fortæller, hvilke ture der er blevet snuppet i den kommende uge, er Lene Andersen og Karen Nørlem enige om, og konstaterer:

- Cykelturene må I ikke skære ned på. Jo flere ture, jo bedre. Dem må I ikke røre. Kun hvis I vil gøre det bedre!

Kommunen med flest cykelture

I 2020 var Randers Kommune den kommune i Danmark under "Cykling Uden Alder", hvor der blev cyklet flest ture – fordelt sådan:

Borupvænget: 477 ture

Kildevang: 227 ture

Lindevænget: 145 ture

Kollektivhuset: 135 ture

Marienborgvej: 113 ture

Huset Nyvang: 65 ture

Tirsdalen: 20 ture

Lene Bredahls Gade: 18 ture

Center Åbakken: 3 ture

Fårup Ældrecenter: 2 ture

Den opfattelse deler cykelpiloterne, som håber, at de kan få lidt flere kolleger, og dermed være med til at kunne tilbyde beboerne flere oplevelser.

Annonce

Kræver ikke særlige benmuskler

- Jeg kan kun anbefale at melde sig som cykelpilot. Det er det bedste job, som man kan have. Man får gode oplevelser, hører gode historier, ind i mellem også gemytlige diskussioner, frisk luft og motion. Der er el-motorer på cyklerne, så man behøver ikke at have særlige benmuskler. Piger kan også sagtens være cykelpilot. Dem har vi haft et par stykker af. De var faktisk meget spinkle, men havde ikke noget problem med at være cykelpilot, fortæller Tonny Christensen.

- Vi erfarne lærer de nye op i de forskellige cykler, og de første en-to-tre gange kan vi cykle af sted på to cykler, så den nye har en at støtte sig til, hvis man bliver usikker på noget. Vi lader aldrig nogen i stikken. Vi kan ringe til hinanden, hvis der er noget, der bekymrer, og vi ældre erfarne tager gerne med på en dobbelttur, slutter Allan Leth.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Deltag i julefotokonkurrencen hvor du kan vinde et gavekort på 2000 kroner til Føtex

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nanna og Rasmus dyrker vintersportens fartdiscipliner i en hal i Randers: Jagter OL-drømme med over 100 km/t

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Du må gerne tage en lur i Sofies skønhedsklinik: - Det sker for ni ud af 10

Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers Onsdag

Tøjbutik i midtbyen er gået konkurs: Coronanedlukning og nethandel knækkede Holm & Co

Randers Onsdag

Smykkebutik bliver flagskib med bar og nye smykke-linjer

Randers Onsdag

Deltag i julefotokonkurrencen hvor du kan vinde et gavekort på 2000 kroner til Føtex

Randers Onsdag

Hjælp Randers Julehjælp: Vi skal samle en halv million kroner ind til økonomisk trængte familier

Randers Onsdag

Deltag i Randers Onsdags julefotokonkurrence, hvor du kan vinde et gavekort til Føtex

Randers Onsdag

Byforvandling: Nyt hyggerum i midtbyen

Randers Onsdag

Familiehuset i Randers City modtager 10.000 kroner

Randers Onsdag

Coronarestriktioner spænder ben for juletræstænding på Rådhustorvet i Randers

Randers Onsdag

Ny skønhedsklinik: Fra frysehus til centrum af Randers

Randers Onsdag

Tomme butikslokaler i midtbyen fyldes: Rikke er på vej med unikke håndlavede smykker i Adelgade

Randers Onsdag

Kandidater klar til kamp: Mindst otte nye ansigter i det kommende byråd

Randers Onsdag

Lærlingemangel: Nu inviterer direktøren studievejledere på besøg i værkstedet

Randers Onsdag

Koncert med Kammerorkestret

Randers Onsdag

Munkholmskolen forstærker sit fokus på natur

Randers Onsdag

Populær takeaway skal videre fra attraktive lokaler: - Kom ud af busken, hvis du vil have lokalerne, siger ejendomsmægler

Randers Onsdag

Jans antikvariat i Randers var et af de sidste i Kronjylland: Nu er det slut med at støve rundt mellem bøgerne

Randers Onsdag

Foredrag om Jeanne d'Arc

Randers Onsdag

Prismodtagere gæster Brage

Randers Onsdag

Irsk på en mandag

Annonce