Annonce
Randers Onsdag

Var Scavenius helt eller forræder?

Erik Scavenius - her sammen med nazisten Werner Best - huskes ofte for samarbejdet med den tyske besættelsesmagt under krigen. Forfatter Birgithe Kosovic tegner dog et mere nuanceret billede af ham. Foto fra Randers Bibliotek
Der kastes nyt lys over en af besættelsestidens mest forhadte danskere, Erik Scavenius, ved forfatterarrangement i Kulturhuset.
Annonce

Randers: Hvis man interesserer sig for Danmark under anden verdenskrig, vil der være masser af spændende stof at få med sig, når forfatteren Birgithe Kosovic fortæller om stats- og udenrigsminister Erik Scavenius på Hovedbiblioteket i Stemannsgade torsdag 14. november kl. 19.

I mange år efter besættelsen fremstod Scavenius som sindbilledet på den danske samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt, og af samme grund blev han lagt for had i den brede befolkning.

Knap 75 år efter begivenhederne under krigen har Kosovic imidlertid høstet stor anerkendelse for sin biografiske tobinds roman, "Den inderste fare". Her nuancerer hun billedet af Scavenius og viser, hvilken vanskelig balancegang, han måtte gå for, at Danmark langt ind i besættelsesårene kunne bevare en relativt høj grad af selvstændighed i forholdet til det nazistiske Tyskland.

Annonce

Kongens dagbøger

Under sin research fik Kosovic blandt andet adgang til kong Christian X's dagbøger fra besættelsestiden, og skriveprocessen bar frugt på en måde, hvor hun blandt andet blev tildelt Politikens Litteraturpris for arbejdet med bøgerne. Ved arrangementet fortæller hun både om det vanskelige i at frigøre Scavenius fra sit blakkede eftermæle, og om de spændende udfordringer, der lå i arbejdet med de historiske kilder.

Aftenen er arrangeret af Randers Bibliotek og FOF Randers i fællesskab, og billetter kan købes via bibliotekets hjemmeside, www.randersbib.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce