Annonce
Randers Onsdag

Vigtigt med nem adgang til butikken

Forrest Birgitte Filt og Poul Andreasen, der ejer kæden af Boisen-butikker og klinikker. Bag dem Merete Lahn Christensen, der er ansat i butikken i Randers. Foto: Anne Myrup Pedersen
Sygeplejeforretningen og bandagisten Boisen i Trangstræde i fortsat vækst.
Annonce

Randers: - Det bedste er at hjælpe kunden tilbage til det liv, som den pågældende havde, før han eller hun blev syg.

Det fortæller bandagist Poul Andreasen, der sammen med sin kone, Birgitte Filt, er indehaver af bandagistvirksomheden og sygeplejeforretningen Boisen i Randers.

I Trangstræde 15, lige op og ned ad rutebilstationen, har forretningen sit hovedsæde, men den har også butikker i både Aarhus og Aalborg, ligesom der er klinikker, hvor kunderne kan få opmålt og tilpasset hjælpemidler af forskellig art, i Vejle, Aalborg og Viborg. Ialt beskæftiger Boisen omkring 12 medarbejdere.

Netop placeringen midt i byen, som er nem at komme til, er afgørende for forretningen.

- Vores kunder er jo typisk ældre mennesker eller folk, som på en eller anden måde kan have svært ved at komme rundt. Så derfor skal der være nem adgang til forretningen, siger Poul Andreasen.

Derfor er han også spændt på, hvad der skal ske med rutebilstationen som led i den udviklingsplan, der lægges blandt andet i forbindelse med projektet "Byen til vandet".

Der er pres på de offentlige parkeringspladser mellem Trangstræde og busstationen, men Boisen har dog sin egen parkeringsplads, som kunder i butikken kan benytte.

- Det er en del af den service, vi yder kunderne, tilføjer Poul Andreasen.

Han har hyret et privat parkeringsselskab til at holde øje med, at kun bilister med tilladelse parkerer der.

Merete Lahn Christensen laver i butikken et aftryk af en kundes fod med henblik på en individuelt tilpasset sål. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Lang erfaring

Både Poul Andreasen og Birgitte Filt er fra Randers og bor i dag i Kristrup. Han er udlært som bandagist i 1980 efter læretid hos Ditlev i Vestergade i Randes, mens Birgitte Filt er uddannet som korrespondent. I dag er de fælles om virksomheden, og mens Poul Andreasen især tager sig af de decideret bandagist-mæssige opgaver, løser Birgitte Filt de administrative opgaver, men betjener også kunder i butikken med mere almindelige opgaver.

Efter at være udlært arbejdede Poul Andreasen som bandagist i forskellige virksomheder, blandt andet i Sahva.

Hans svendestykke var en benprotese, udarbejdet ved håndkraft på basis af træ, læder og stål.

I dag bruger man kulfiber, der fræses ud på computerstyrede maskiner. Og det næste, der er på vej, er proteser, der laves af en slags 3D-printer på baggrund af indscannede billeder.

- Så der er sket en rivende udvikling gennem de 40 år, konstaterer Poul Andreasen.

En del af butikkens varesortiment er standardvarer. Forskellige former for bandager til arme, ben og fødder, bleer til personer ramt af inkontinens, sko, kompressionsstrømper og støttestrømper, handsker, stomi-produkter og meget mere, som kunderne kommer ind i butikken for at købe.

Andre hjælpemidler tilpasses individuelt, så de passer nøjagtigt til personen, der skal anvende dem.

Der findes lidelser, som lægerne ikke kan afhjælpe, men som bandagisten kan medvirke til at lindre.

For eksempel kan en nedsunken forfod i nogle tilfælde afhjælpes med et særligt indlæg i skoen. I andre tilfælde kan man afværge de værste følger af en gigtlidelse. Ligeledes kan der være hjælp at hente ved smerter i knæ, hofte eller ryg.

- Vi prøver at råde og vejlede ud fra folks individuelle skavanker, forklarer Birgitte Filt.

I medarbejderstaben er der udover bandagister eksempelvis en fysioterapeut og en lymfødemterapeut med særlig indsigt og erfaring i brugen af de hjælpemidler, der forhandles i forretningen.

Mange af kunderne er mennesker, der lever med forskellige eftervirkninger af en cancer-behandling. Nogle har brug for en brystprotese, mens andre har brug for særlige kompressionsbandager som følge af lymfødem.

- Heldigvis er der flere og flere, der overlever en cancer-diagnose, indskyder Birgitte Filt, men peger også på, at mange må vænne sig til en tilværelse med nogle generende eftervirkninger.

Bandagist-forretningen Boisen i Provstegade har et større sortiment i sygepleje-artikler. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Kommunal leverandør

I Randers samarbejder Boisen blandt andet med Sundhedshuset og med forskellige patientorganisationer, der henviser til butikken, når de tror, at personalet her kan hjælpe. Ligeledes kommer der kunder i butikken, som er blevet henvist af deres praktiserende læge.

Som bandagist bruger Poul Andreasen en god del af sin tid på at tage til sygehuse og andre behandlingssteder for i dialog med behandlerne at finde det rigtige hjælpemiddel til patienterne. Er der behov for det, tager han også på besøg hjemme hos kunden/patienten.

Poul Andreasen vurderer, at cirka halvdelen af forretningens omsætning er bevillings-baseret - altså betalt af det offentlige efter bevilling i hvert enkelt tilfælde - mens resten er almindelig detailomsætning.

Kommunerne sender i vidt omfang deres indkøb i udbud, og det gælder også på hjælpemiddel-området. Ofte kobler mindre kommuner sig på leverancer, der udbydes af større kommuner, og dermed kan et udbud ende med at blive ganske stort.

- Og derfor er vi også nødt til at vokse, så vi kan være med, forklarer Poul Andreasen, der eksempelvis leverer brystproteser til en række kommuner.

I Trangstræde 15 har Boisen hele ejendommen til rådighed. Butik i stueplanet, lager og værksted i kælderen og kontor og administration på første sal. Her går Poul Andreasen og Birgitte Filt også med overvejelser om at indrette en decideret klinik for tilpasning m. v. af hjælpemidler.

Liv i Købstaden. Boisen, bandagist.Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Nethandel intet problem

I bandagist-branchen er nethandel ikke noget stort emne. Tvært imod glæder han sig over, at forretningen i år har øget sin omsætning på salg af sko med 30 procent.

- Vi mærker ikke nogen stor konkurrence fra nettet, fortæller Poul Andreasen.

- Når man henvender sig i butikken, følger der jo en service med. Vi tilbyder som individuel tilretning. Det kan man ikke få på nettet, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce