Annonce
Randers Onsdag

Vild forvandling: Det nye grønne og blå Østervold åbner for alle

Snart kan vi nyde naturen helt inde i den randrusianske midtby, når det nye blå og grønne byrum på Østervold står klart. Illustration af Ingrid Terpager Hansen, Niras.
Regnen har længe haft plads og lov til at løbe i bassinet i bunden af Østervold. Nu kan borgerne i Randers se frem til, at området rundt om bassinet åbner 8. juli, når Randers Kommune og Vandmiljø Randers vælter hegnet om bassinet. Og i Randers Festuge er byen inviteret til åbningsfest.

Randers: Efter syv måneders anlægsarbejde er det nye regnvandsbassin på Østervold, beplantninger og terrasser ved at være færdige – og dette trods udfordringer med vintervejret og corona-restriktioner, herunder indrejseforbud for blandt andet lysinstallationsfolk fra Holland.

- Regnvandsbassinet er første skridt på vores rejse hen mod at bringe by og vand tættere på hinanden, og det er dermed også en af de første etaper i Flodbyen Randers. Vores nye bassinområde på Østervold indfrier målet om at øge adgangen til vand og grønne områder for alle. Det skal nemlig være rart at opholde sig i Randers, og det er lykkedes rigtig godt her på Østervold, fortæller borgmester i Randers Kommune Torben Hansen

Direktør i Vandmiljø Randers Peter Christensen er enig:

Annonce

- Jeg håber, at alle vil glæde sig over den mere indbydende og charmerende plads på Østervold. Bassinet er første skridt på vejen mod en klimatilpasning af middelalderbyen, hvor Østervold bliver hovedvej for regnvand. Pladsen i bunden af Østervold er ideel for bassinet, og vi sikrer, at vandet bliver renset, inden det løber ud i havnen. Det synlige vand og de nye, forbedrede rekreative forhold gør forhåbentlig, at borgere og besøgende vil benytte Østervold endnu mere.

Festlige gravemaskiner

Når hegnet lægges ned 8. juli, er det tegn på, at arbejdet er færdigt. Et område ved Red Fall vil mangle belægning men vil stå helt klar til åbningsdagen i Randers Festuge. Håndteringen af det store arbejde står de to projektledere Kim Kolstrup fra Randers Kommune og Susanne Jensen fra Vandmiljø Randers for. Og det er en stor dag for de to, når hegnet bliver væltet. For det markerer, at der nu er adgang til området, og derfor vil der både være flag og balloner på maskinerne. Men den store festligholdelse sker i festugen.

Annonce

Nyd sommeren

Selv om hegnet fra 8. juli er væk, lyder der en klar formaning om ikke at afkøle sig i bassinet fra Vandmiljø Randers:

- Vandet i bassinet er ikke lutter dugfriske regndråber. Regnvandet har – inden det ender i bassinet – vasket fortove, veje og tage rene for eksempelvis fugleklatter. Vandet er simpelthen for ulækkert til et lille dyp. Selv om det kan friste at køle sig i vandet - så lad være. Snup i stedet en læskende drik på træterrassen eller hop ind i skyggen, kommer det fra direktør Peter Christensen, der selv ser frem til at nyde et par sommerlige timer på Østervold.

Annonce

Åbningsfest

- Det nye grønne byrum med synligt vand bliver et kæmpe plus for byen. Vi viser både, hvordan vi fremover kan håndtere også store mængder regnvand i midtbyen, og samtidig bruger vi vandet til at etablere et grønt og blåt område til gavn og glæde for os alle. Der er plads til velvære, fællesskab og oplevelser. Jeg ser frem til at fejre byrummet i august og vil indtil da nyde det nye Østervold og håber, andre vil gøre det samme hen over sommeren, siger borgmester Torben Hansen.

15. juni: Vandet er ledt ind i bassinet, men ikke i fuld volumen, da lysene skal installeres langs bassinkanten. Pressefoto

Pandemien har på flere måder givet bump på vejen for anlæggelsen af de rekreative områder og var også medvirkende til, at Randers Kommune og Vandmiljø Randers valgte at skubbe åbningsfesten til Randers Festuge.

Fakta

Bassinet bidrager til at opfylde strategierne i udviklingsplanen for Randers midtby fra 2019, hvor blandt andet oplevelser og byrum er væsentlige.

Bassinet og de grønne omgivelser er finansieret af Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Regnvandsbassinet er en af de første synlige dele i udviklingsplanen for Flodbyen Randers. Flodbyen Randers er en del af helhedsplanen og blev politisk godkendt i 2020.

Læs mere om Flodbyen Randers på Randers Kommunes hjemmeside: Flodbyen Randers

- Det er vigtigt, at åbningsdagen kan blive for alle og ikke kun en udvalgt skare. Sammen skal vi fejre vores nye plads. Og det vil vi gøre så godt, som det nu kan lade sig gøre med afsæt i, at vi også overholder de restriktioner, som gælder, siger Torben Hansen

29. juni: Vild forvandling på to uger. Billedet er fra den dag, da plantemåtterne i vandkanten blev sat, og anlægsgartneren havde travlt med bedene længere oppe. Pressefoto

Den officielle åbningsdag for bassinet og pladsen i bunden af Østervold er planlagt til 16. august. Endeligt program vil blive offentliggjort i uge 31.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

At fotografere giver Britta et nuanceret syn på den verden, hun færdes i

Randers Onsdag

Syv gode råd til bedre fotos

Randers Onsdag

Man kan altid lære nyt, når man fotograferer

Randers Onsdag

Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

Randers Onsdag

Kig op: Ny øl skuer ud over Justesens Plæne

Langå

Fakta under ombygning: Karina glæder sig til at præsentere en helt frisk butik

Randers Onsdag

Boligprojekt på Helstedgård må vente: Sporbyen kommer i første række

Randers Onsdag

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Randers Onsdag

De unge vil præge årets Folkemøde Randers

Randers Onsdag

Folkemøde vil give nyt byråd ideer til borgerinddragelse

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommeren er fyldt med oplevelser i Randers City

Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Randers Onsdag

Så er regnvandsbassinet i sving: Det indvies dog først helt officielt i Randers Festuge

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Brostedet er kronjydernes nye mødested midt i naturen

Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Randers Onsdag

Kvart million til padeltennis fra Salling Fondene: Så kan byggeriet godt gå i gang

Randers Onsdag

Intern møbelgenbrug indviet i Randers

Randers Onsdag

Løb eller gå med i Randers City Stafet

Annonce