Annonce
Randers Onsdag

Vinhandlerens gode råd om julevinen

Indehaveren af Vinspecialisten i Randers, Kim Koch Carlsbæk, foreslår eksempelvis denne Cotes-du-Rhone til juleaften. Foto: Annelene Petersen
”Lidt fræk”, siger han om et af sine forslag til julemiddagen: en riesling fra Mosel.
Annonce

Randers: Hvad skal man drikke til julemiddagen? Til and eller flæskesteg, rødkål og brunede kartofler?

- Det stiller store krav til vinen. Det er jo mad med både syre, sødme og fedme, siger vinhandler Kim Koch Carlsbæk, der er indehaver af Vinspecialisten i Houmeden, Randers.

Han peger på franske Rhone-vine som nogle, der altid har fungeret godt til julemiddagen.

- Vin med en kraftig, men også sødmefuld frugt, foreslår Kim Koch Carlsbæk og lægger sig med Rhone-vinen også i halen på en tendens, han mener at kunne spore blandt forbrugerne: Der er stigende interesse for klassiske franske vine, efter at mange i nogle år har udforsket vin fra andre hjørner af verden. Vine som Gigondas og Chateauneuf-du-Pape går man ikke galt i byen med.

- Man skal købe det, man selv kan li’, synes Kim Koch Carlsbæk.

Vinhandlerens anbefalinger. Fra venstre den californiske zinfandel, en amarone, de to franske rødvine fra Chateauneuf-du-Pape og Cotes-du-Rhone samt hvidvinen fra Mosel. Foto: Annelene Petersen

Som alternativer til det franske nævner han en italiensk amarone eller en oversøisk zinfandel.

Derhjemme vil han udover en rødvin også sætte en hvidvin på bordet til julemiddagen. En Riesling fra Mosel.

- Den har sødme, høj syre og en mineralitet, som vil gøre den velegnet til julemiddagen, vurderer han.


Man skal købe det, man selv kan li’.

Kim Koch Carlsbæk, Vinspecialisten, Randers


Naturligvis er det også et spørgsmål om pris.

- Men til en anledning som jul er mange også villige til at betale lidt mere for vinen, er erfaringen hos vinhandleren.

Hos Vinspecialisten har man udvalgt en økologisk Cotes-du-Rhone fra Le Caillou som årets julevin og sælger den til 99 kroner flasken. Den anbefalede amarone koster 250 kroner, zinfandel 149 kroner og den hvide riesling 220 kroner.

Hvad vinhandleren anbefaler at drikke til julemaden og til nytårsmiddagen. Her ses indehaver af Vinspecialisten, Kim Koch Carlsbæk. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Til desserten

Til desserten – for de fleste formentlig risalamande - foreslår Kim Koch Carlsbæk en kirsebærvin eller en portvin.

- Kirsebærvinen kunne være en Prunus Nigra fra Cold Hand Winery. Også som en støtte til det lokale, fremhæver Kim Koch Carlsbæk.

Ellers vil en portvin fra Graham’s være et godt valg. Også Graham’s findes i forskellige udgaver.

Som så mange andre detailhandlende er man hos Vinspecialisten spændte på årets julehandel især i år, hvor coronaen har præget hverdagen for de allerfleste danskere. Som et nyt tiltag tager butikken i år imod ordrer pr. telefon eller pr. mail, således at kunderne blot skal afhente i butikken uden at skulle risikere at stå i kø i længere tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Et møde mellem himmel og jord

Randers Onsdag

Antennen er alfa og omega

Randers Onsdag

I Modeljernbaneklubben Gudenå er det meget vigtigt, at modellerne bliver så tro mod originalerne som muligt, bare mindre: Bygger en tro model af tog-verden i skala 1:87

Annonce