Annonce
Ugeavisen Ribe

2. klasse fra Egebæk-Hviding er landets bedste mikroforskere

Glæden var stor, da 2. klasserne fra Egebæk-Hviding Skole torsdag fik diplomer efter førstepladsen i den landsdækkende krible krable konkurrence. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Eleverne i 2. klasse på Egebæk-Hviding Skole Vadehav har vundet den landsdækkende Mikroforsker-konkurrence gennem Naturvejlederforeningens krible krable-projekt.
Annonce

Egebæk-Hviding: Der er blevet undersøgt myrer i skovbunden, der er har været masser af undren, der er blevet kigget i bøger, og så er der blevet bygget modeller. Eleverne i 2. klasse på Egebæk-Hvidiing Skole har det seneste halve års tid gået i dybden med mikroforskning gennem naturvejlederforeningens krible krable projekt, og nu er klassserne så blevet kåret som vindere af den landsdækkende konkurrence.

Eleverne valgte selv, at det skulle handle om myrer, og biolog Karen Vestergaard Henriksen har hjulpet dem og lærerne i forløbet.

- Tanken med mikroforskning er lige netop, at eleverne prøver at lave deres egne små, naturvidenskabelige undersøgelser ud fra deres egen undren. Jeg hjalp eleverne i gang på en kriblekrable tur i skoven, hvor de var utroligt nysgerrige og stillede mange spørgsmål. Da de arbejdede videre på skolen, var lærerne gode til at gribe elevernes undren og lade dem styre processen hele vejen igennem, siger hun og tilføjer, at det er netop børnenes undren, der er drivkraften i projektet.

Samtidig er det også elevernes store mængde medbestemmelse i projektet, som blandt andet var afgørende for, at netop Egebæk-Hviding Skole vandt konkurrencen.

- Det var også ret fedt, at vi havde et projekt, hvor alle eleverne kunne være lige meget med. Jeg havde slet ikke regnet med, at vi kunne vinde, så vi har svært ved at få armene ned, siger natur og tekniklærer Hanne Primdal, der sammen med Elisabeth Ahlquist og Hana Pavlikova har været de voksne drivkrafter i projektet.

Pilotprojekt

Siden skolestart har 24 naturvejledere sammen med lokale klasser og deres lærer arbejdet sig igennem Mikroforskermetoden og udviklet deres egne små forskningsforløb om Krible Krable dyr.

Pilotprojektet har i første omgang været for en mindre gruppe udvalgte klasser, men i 2020 kan alle være med. Mikroforsker projektet kører i stor skala i hele Danmark fra skolestart til efterårsferien, hvor alle klasser fra 0. – 3. klasse kan tilmelde sig.

Man kan læse mere om Naturvejlederforenings projekt på http://natur-vejleder.dk/projekter/krible-krable/

Annonce

Sjovt at forske

Torsdag middag blev 2. klasserne hyldet foran resten af skolen. Det skete med et femdobbelt krible-krable råb fra de andre elever, som også lyttede til lidt om, hvad 2. klasserne havde lært i løbet af projektet.

- Jeg har blandt andet lært, at myretuer er lige så store under jorden, som de er over jorden. Det har været sjovt at forske, og jeg vil gerne blive ved, for så bliver jeg klogere, og når vi måske selv får nogen børn på et tidspunkt, og så kan vi svare på deres spørgsmål, siger Villads Midtgaard Enevoldsen, mens Cecilia Gandrup Bundesen nævnte, at hun havde lært, at myrtuer er vandtætte, ligesom Freja Bro Lund Frost fandt ud af, at myrernes tis kan farve papir.

Med førstepladsen følger 10.000 kroner, som skal bruges på, at 2. klasserne kan komme ud og besøge et unikt sted, som kan bidrage til videre mikroforskning

- Det er da helt fantastisk at vinde, og 10.000 kroner er jo mange penge. Jeg vil måske gerne forske videre i noget om hunde, sagde hun, mens Villads gerne ville vide mere om fisk.

Ud over de 10.000 kroner fik eleverne overrakt hvert deres diplom samt et lille badge, som de kunne sætte på deres trøjer.

Torsdag fortalte eleverne foran resten af skolen lidt om, hvad de havde lært undervejs i projektet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ud over præmien på 10.000 kroner fik eleverne hvert deres diplom og hver deres krible krable badge, som de kunne sætte på tøjet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ud over præmien på 10.000 kroner fik eleverne hvert deres diplom og hver deres krible krable badge, som de kunne sætte på tøjet. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Glæden var stor, da 2. klasserne fra Egebæk-Hviding Skole torsdag fik diplomer efter førstepladsen i den landsdækkende krible krable konkurrence. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Eleverne i 2. klasse på Egebæk-Hviding Skole Vadehav har været så nysgerrige på naturen, at de har vundet en landsdækkende mikroforskerkonkurrence. Foto: Karen Vestergaard Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce