Annonce
Ugeavisen Ribe

20 år efter: Vi glemmer aldrig orkanen i 1999

Forsiden på UGE-Avisen var tirsdagen efter også præget af orkanen 3. december 1999.
I dag, tirsdag den 3. december, er det nøjagtig 20 år siden, at orkanen Adam optrådte med sine enorme kræfter.
Annonce

Ribe: 24 timer vi aldrig glemmer – sådan er der uden tvivl mange, der har det, efter de oplevelser, man fik under orkanen 3. december 1999.

Det var de færreste, der i sin vildeste fantasi have forestillet sig, hvor voldsom en orkan kan være.

Men det fik man her i Ribe og resten af Vestjylland at opleve fra første parket.

Min kollega og jeg gik hjem igennem gågaden ved 15-tiden, og vi grinte lidt af, at tagstenene fløj om ørene på os. Turen hjem på cykel gik flyvende, og der var en medvind, som betød, at man ikke behøvede at træde i pedalerne.

Og knap var jeg nået hjem, inden min fætter ringede, om jeg ville med om og hjælpe hans svigerfar med en gavl, der var væltet. Vi var dog ikke til stor hjælp, da der ikke var meget at stille op. Og den korte tur i bil blev en voldsom oplevelse, idet der overalt var væltede træer og sågar en mast med lysregulering var væltet.

Og i mit eget hus fløj tagstenene af, og udenfor lignede det mere eller mindre en slagmark.

Dagen efter blev vi enige med vores naboer om, at vi nok var sluppet rimelig billigt på vejen, idet de værste skader kunne udbedres med et nyt tag.

Orkanen 1999

Orkanen 3. december 1999 havde navnet ”Adam”, og den ramte Danmark og toppede først på aftenen. Det er den hidtil værste orkan registreret i Danmark, hvor syv blev dræbt og 800 kvæstet. Der er aldrig før registreret så høj en vandstand til trods for, at der var lavvande, da orkanen toppede. Vandstanden blev ved Kammerslusen målt til 5 meter og 12 centimeter, indtil måleren gik i stykker. Men næste dag kunne man på diget se, at vandet havde stået omkring 6 meter og 75 centimeter over det normale, hvilket kun er 30 centimeter under digetoppen, der er 7 meter. Bus-, tog- og flydriften blev indstillet, politiet frarådede al unødig udkørsel, og forsikringsbranchen opgjorde skaderne til 13 milliarder kroner. Her i området var der flere skove, der nærmest blev nedlagt. Der var omkring en halv million husstande, der var uden strøm.

Stormen knækkede træer, som var de tændstikker. Foto: Ib Laursen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce