Annonce
Ugeavisen Ribe

25 år med et banebrydende big band på tværs af genrer

Very big band giver en oplevelse til både musikerne og tilskuerne. Pressefoto

Musikkonservatoriet har 25 års jubilæum med deres helt specielle koncept, Very Big Band, der hylder bandets stifter, pianisten Butch Lacy.

Annonce

Esbjerg: Der er gode muligheder for at få en ganske særlig oplevelse, hvis man tager ind og hører koncerten torsdag den 21. februar med Sydvestjysk Musikkonservatoriums elever.

De hylder bandets stifter, pianisten Butch Lacy, der igennem en årrække var en stor inspiration for de studerende på konservatoriet. Konceptet bag The Very Big Band er ret enestående og musikalsk banebrydende.

Konceptet går overordnet ud på, at man skaber et stort band bestående af de studerende på konservatoriet, uanset om de spiller rytmisk, klassisk, elektronisk eller folke musik.

Og pianisten Martin Schack der selv har gået på konservatoriet og i dag underviser på stedet er begejstret for orkesteret.

- Jeg var selv med i det første kuld da orkesteret startede som 19-årig nystartet studerende på konservatoriet, og jeg fik en fantastisk oplevelse. Det er en noget speciel oplevelse at spille med, og der var ingen der vidste hvor det skulle ende. Det var Butch Lacy der ville samle hele skolen i et stort orkester, og han ønskede at nedbryde den mur der er mellem den klassiske og den rytmiske genre med devisen om, at god musik er god musik uanset genren, siger pianisten Martin Schack.

- Der er få ensembler der blander genrer, og der er ikke mange med så stor en lyd. Det er musik fra alle verdener og genrer, og alt blandes sammen, så både musikere og tilskuere får en oplevelse, siger Martin Schack med tydelig begejstring i stemmen.

Vi starter et sted, og musikken kan under koncerten gå i 1000 forskellige retninger, og det er virkelig specielt. Hvis man kommer og har et åbent sind og er klar på at blive overrasket, vil man få en ganske særlig oplevelse.

Jakob Jakobsen

Very big band og Butch Lacy

Very big band spiller fire koncerter - i Esbjerg, Odense, Haderslev og Kolding. Der er 35 musikere i bigbandet, og de er alle studerende fra konservatoriet i Esbjerg. Stifteren Butch Lacy, der fik ideen til koncerten, gik bort sidste år, og han var igennem en længere årrække underviser på stedet i blandet andet klaver.

Niklas ser frem til at blive en del af det store Very big band orkester. Privatfoto
Annonce

Et privilegium

Musikken arrangeres til den besætning, man arbejder med, og det giver et helt særligt udtryk. De arbejder med originale kompositioner, der bliver skrevet af de unge spirende talenter, og i ugen op til koncerterne arrangerer de i fællesskab med komponisten og instrumentalisten Thommy Andersson, der er kunstnerisk leder og ansat på konservatoriet.

- Det er et privilegium for alle i dette projekt at arbejde med ny original musik, som ikke er genre-specifik. Vi er i løbet af ugen i en proces med hinanden og vrider og strækker musikken - også under koncerterne. Det er et unikt orkester med en utraditionel besætning, der skal opleves - og det skal opleves live, siger Thommy Andersson.

De studerende på Syddansk Musikkonservatorium mindes den nyligt afdøde jazzpianist Butch Lacy. Det er 35 musikere, der tager på tourne, og de forlader deres vanlige musikalske forpligtelser og mødes i konservatoriets koncertsal. Her vil de tilsammen udgøre et særegent orkester, der hæver sig over genrebetegnelser og vanetænkning.

Jakob der er kontrabassist og læser på konservatoriet ser frem til at få en stor oplevelse med Very big band. Privatfoto
Annonce

Oplevelse for alle

Bassisten Jakob Jakobsen har flere gange tidligere været med i bigbandet, og han ser frem til oplevelsen.

- Som musiker får man en helt særlig og anderledes oplevelse, og det samme gør man som publikum. Dirigenten har en meget stor rolle i musikken, og det kræver et højt koncentrations niveau at være musiker, siger han.

- Jeg får oplevelsen af ikke at tænke på genrer, men der skabes noget helt nyt musik. Man har hver især nogle musikalske opgaver, og der er rigtig meget, der skabes midt under koncerten. Vi starter et sted, og musikken kan under koncerten gå i 1000 forskellige retninger, og det er virkelig specielt. Hvis man kommer og har et åbent sind og er klar på at blive overrasket, vil man få en ganske særlig oplevelse, siger Jakob Jakobsen.

Og kollegaen Niklas Emborg er helt enig.

- Det er sindssygt spændende at være med i Very big band, som jeg selv har komponeret musik til tidligere. Musikken bliver meget anderledes, end man venter, og det ender tit et helt andet sted, end man havde forestillet sig, da øjeblikket kan føre musikken i nye veje. Vi skaber musikken i løbet af en uges tid, og det er sjovt, spændende og anderledes. Publikum vil opleve smuk musik og musik med stor lyd, og hver koncert bliver helt særlig, da musikken skabes i nuet. Og så var vi sidst blandt meget andet 10 guitarister, 11 bassister og tre trommeslagere, og alene det er jo specielt siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce