Annonce
Ugeavisen Ribe

AA møder giver mulighed for at møde ligesindede

Finn Pedersen har været ædru alkoholikere i omkring 16 år, og han går stadig til ugentlige AA møder. Han opfordrer andre til at møde op, hvis man er i tvivl, om man har et alkoholproblem. Arkivfoto: Bo Maimburg

Ribe: Et af de steder, som ædru alkoholikere kan få hjælp, er til de velkendte AA - møder for  Anonyme Alkoholikere.

I Ribe er der møder tirsdage, torsdage og lørdage, og den fysiske mødeaktivitet er netop startet igen efter corona nedlukningen. En af dem, der i årevis har gået til møder, er Finn Pedersen, og i hans øjne er det en hjælp til indsigt.

-Alkoholisme er en sygdom, og møderne er et sted, hvor man møder andre, der lider af samme sygdom. Noget af det vigtigste er, at man erkender, at man har den sygdom, og så derfra ser på, hvad man gøre ved den. Jeg sætter personligt stor pris at kunne det, for det giver en anden forståelse, siger Finn Pedersen, der understreger, at der er tavshedspligt, fortrolighed og selvsagt mulighed for anonymitet ved AA møderne

AA møderne er for ædru alkoholikere, og der er både dem, der allerede har været i behandling og dem, der kommer direkte ind fra gaden og mere eller mindre selv har lagt flasken på hylden.

Finns opfordring, hvis man er i tvivl om man har et alkoholproblem, er, at møde op til et AA møde og tage de ting med hjem, man kan bruge. For nogle kan møderne muligvis have et religiøst skær, men det er ikke tilfældet understreger Finn Pedersen.

-Der siges forskellige bønner, men pointen er, at man kan lytte til andre og dele sin egen historie og erfaringer, hvis man har lyst. Det er et rum, hvor man kan komme ud med sine tanker og frustrationer, og det er også gavnligt, hvis man finder en fra møderne, som man kan snakke med uden for det forum, siger Finn Pedersen.

Om alkoholproblemer

Alkohol er langt det største rusmiddelproblem i Danmark. Ifølge undersøgelser drikker mindst 10 % af voksne i Danmark på en måde, som medfører stor risiko for helbredsskade og afhængighed. Når man er afhængig af alkohol og ikke længere har kontrol over sit forbrug, har man udviklet alkoholisme.

Sundhedsstyrelsen skelner mellem en lav- og højrisiko grænse for, om man bliver syg af at indtage alkohol. Det er henholdsvis 7/14 genstande og 14/21 genstande om ugen for kvinder og mænd. Ca 15 % af danskerne (rundt regnet 860.000) drikker over højrisiko-genstandsgrænserne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce