Annonce
Ugeavisen Ribe

Anettes bror var alkoholiker: Ærgerligt at det endte sådan

Det var Danny, der lærte Anette at spille på guitar, og hun tænker stadig på ham, når hun tager guitaren frem. Foto: Bo Maimburg
Anette Nørgaard har levet i mange år med en alkoholiseret bror, og hun føler, at både alkoholikeren og familien har savnet støtte.

Ribe: Anette Nørgaards bror, Danny, der var 13 år ældre end hende, var alkoholiseret så længe, hun kan huske.

Den dag i dag fortæller hun åbenhjertigt om hendes oplevelser som søster og pårørende til en alkoholiker.


Jeg tror, at jeg står tilbage med følelsen af, at det var ærgerligt, at han var så alkoholiseret, for han skulle have haft noget andet ud af sit liv. Men måske syntes han selv, at han havde et godt liv – det ved jeg jo ikke, og jeg dømmer ham i hvert fald ikke.

Anette Nørgaard


Danny var i bybilledet i Ribe også kendt som en ualmindelig dygtig guitarist, og han brugte meget tid på at spille på værtshusene, når han havde fri. Her skete det typisk, at folk satte en øl foran ham, og det udviklede sig.

Anette spillede ved flere gange sammen med hendes bror, Danny. Privatfoto

- Det tog hurtigt overhånd for ham, og jeg kan ikke huske, at jeg har oplevet andet, end at han har drukket. Han kunne til sidst ikke tåle øl, og det betød, at han udelukkende drak stærk spiritus, og det kom så vidt, at han altid havde en flaske sprut stående ved sin seng, og den drak han, inden han stod op. Han blev rigtig syg af det de sidste mange år af hans liv, og samtidig drak han alle sine penge op og kom hjem og skulle låne penge af mine forældre, fortæller Anette Nørgaard.

- Danny var uddannet kok, og han arbejdede på flere af byens restauranter. Han havde ikke meget selvtillid, og når der var mange gæster, så var han udfordret, og han blev stresset i køkkenet. Men han fandt hurtigt ud af, at en øl stivede ham af, og det udviklede sig bare i den forkerte retning.

Kørte ham på afvænning

Anette oplevede også mange gange, at Danny kom hjem og bad familien om at hjælpe ham og køre ham på en afvænningsklinik.

Anette og Danny Nørgaard

Anette Nørgaard er født og opvokset i Ribe og hun er 53 år.

Hendes bror, Danny Nørgaard, der var uddannet kok og en meget dygtig guitarist, blev født i 1954, og han døde i 2008 54 år gammel. Danny spillede med i flere bands blandt andet i Dust of blues, og han spillede også guitar til en af kabareterne på Cafe Nicolaj.

- Min bror og jeg har flere gange kørt Danny på afvænning, og det havde jeg det fint med, for han bad om hjælp, og vi var der selvfølgelig altid. Men jeg tror, at alkoholikerne har brug for hjælp, når de kommer hjem, men de er for meget overladt til dem selv. Jeg tror også, at alkoholikeres familier savner hjælp, og vi gjorde i hvert fald. Der mangler et sikkerhedsnet og støtte, hvis alkoholikerne skal kunne komme videre. Jeg tror mange gange, at han manglede noget, når han kom hjem, og så endte han med at gå tilbage til flaskerne.

Annonce

Endte med et rimeligt liv

Anette fortæller, at det har påvirket hende at se hendes bror som alkoholiker.

- Jeg har oplevet så meget med ham, og han kom indimellem hjem med abstinenser og fråde om munden, og han så held vild ud. Det er hård kost som både barn og teenager, og jeg tror aldrig, at jeg lærte ham rigtig at kende.

- Jeg kunne godt være bange for ham, hvis han kom hjem og var skidefuld og spillede karlsmart overfor vores forældre. Jeg ved ikke, hvad jeg var bange for, men han var jo to forskellige personer.

Dog fik de også musikalske oplevelser sammen.

- Jeg tænker altid på ham, når jeg spiller guitar, for det er ham, der har lært mig at spille. Jeg husker de gode oplevelser med musikken, vi har haft sammen. Han var voldsom god musisk, men han var usikker, og han troede heller ikke på sig selv, når han spillede musik.

De seneste år af Dannys liv boede han i Esbjerg, og han havde det rimelig godt i de år. Men en blodprop tog livet af ham.

- Han var holdt op med at drikke, og han havde det egentlig godt til sidst. Men jeg har jo altid gået med frygten for, at det en dag ville gå galt for ham, for han havde jo fået mange advarsler af lægerne. Jeg var nok lidt lettet, da jeg fik beskeden, for han havde det ikke godt. Han havde mange dæmoner, som han sloges med.

- Jeg tror, at jeg står tilbage med følelsen af, at det var ærgerligt, at han var så alkoholiseret, for han skulle have haft noget andet ud af sit liv. Men måske syntes han selv, at han havde et godt liv – det ved jeg jo ikke, og jeg dømmer ham i hvert fald ikke, siger Anette Nørgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce