Annonce
Ugeavisen Ribe

Aristokrater har boet i Vester Vedsted

Dette tømmer som Morten Søvsø her viser har været i brøndene er meget velbevaret og vil give et klart svar på hvornår aktiviteterne har fungeret.

En større arkæologisk udgravning viser, at der har været masser af aktivitet i Vester Vedsted

I forbindelse med den kommende udvidelse af Vadehavscentret er der en større arkæologisk udgravning i gang i Vester Vedsted.

Og allerede inden at mere end 12 kubikmeter jord er soldet, er der gjort betydelige fund, og forventningerne til de kommende fund er store.

Det er arkæologisk chef, Morten Søvsø, der står i spidsen for udgravningen, og han har konstateret, at der har været livlig aktivitet i årene fra 700-900 tallet og den tidlige middelalder.

- Vi havde store forventninger til udgravningerne, og de er til fulde indfriet. Det er et spændende område, og vi kan se, at vi endnu en gang har fået bekræftet, at aristokraterne og de rige borgere boede her i vikingetid og middelalder. Vi ved ikke hvorfor, men vi kan klart se det på fund og udgravninger, siger Morten Søvsø.

Siden firserne har folk med metaldetektorer afsøgt dette område og det meste af Danmark, og man begynder nu at se mønstre i fund de forskellige steder. Og det viser, at området syd for Ribe har haft en del store gårde, og der er en masse finere fund fra området. De fund peger alle mod aristokratiet og magtfulde slægter, og det formodes, at det er familie til kongeslægten.

- Vi har fundet en masse spændende bronzeeffekter, en del glasperler, sjældne mønter og en del byggerier. Og de klare beviser på dygtigt håndværk, som kun ses i Ribe og få andre steder i Danmark, ser vi også herude. Så der må have været en sammenhæng mellem Ribe og området her i Vester Vedsted.

Brønde giver svar

Og selvom der fortsat kan dukke mange spændende fund frem, så er arkæologen rigtig godt tilfreds.

- Det bedste, vi indtil nu har fundet, er tre meget velbevarede brønde. Træet fra de brønde er egetræ, som vi kan datere helt præcist, og vi glæder os til at se dateringen. Men jeg er også sikker på, at solderiet af de 12 kubikmeter jord vil give markante fund, siger han.

Det var også tæt på det område, at man i 1859 fandt Vester Vedsted skatten, der var et guldfund på 750 gram rent guld. Vester Vedsted skatten er det næststørste guldfund fra vikingetiden, der er fundet i Danmark. Vester Vedsted skatten hører hjemme på Nationalmuseet, men er i øjeblikket udstillet i Kina.

Første gang man gravede i området var i 1963, hvor daværende antikvar, Mogens Bencard var i jorden, hvor et luftfoto antydede, at her var der noget at komme efter.

Samme Bencard ledte intenst efter Ansgars Ribe, og da han ikke umiddelbart kunne finde den inde i Ribe, søgte han videre udenfor byen. Udgravningen i 1963 gav ham ikke svaret på, hvor Ansgars Ribe lå.

Morten Søvsø har fået indfiet forventningerne til udgravningerne. I baggrunden er det Klaus Melbye der kigger interesseret på.

Grunden, der udgraves, er på størrelse med fem store parcelhusgrunde - altså 5000 kvadratmeter. Morten Søvsø forventer, at der skal soldes mange tons jord, man er tæt på at være færdig med første etape, og anden etape går man i gang med til efteråret. Og man forventer, at de kommende udgravninger giver endnu bedre udbytte, da der var mere aktivitet i den sydlige del af området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce