Annonce
Ugeavisen Ribe

Arkæologisk fund ved Ribe er i Top 10 i Danmark

Denne smukke vinkande er på top10 listen over de mest betydningsfulde fund i Danmark.

Sydvestjyske museers fund af en vinkande har givet genlyd

Kulturarvsstyrelsen har lavet en top 10 over de mest interessante arkæologiske fund, der er gjort i Danmark i 2015. Her er den meget velbevarede vinkande, der blev udgravet på vikingernes gravplads ved Rosenalle at finde. Fundene, som ikke er prioriteret på listen, er en amulet, moselig og hundeofringer, et hus fra stenalderen og flere fund af bronzeøkser og sølvsmykker. Og museumsinspektør Morten Søvsø er begejstret for placeringen.

- Vi er rigtig glade for, at Kulturarvsstyrelsen har vores fund med på listen. Det er en anerkendelse af fundets betydning. Den famøse vinkande står nu på vores magasin, og den skal scannes, så vi kan få svar på en stribe spørgsmål. Det er et helt unikt fund, der er dukket op af jorden, siger Morten Søvsø, leder af Arkæologi ved Sydvestjyske Museer.

Kulturarvsstyrelsens liste over de helt særlige fund er udarbejdet på baggrund af museernes indberetninger. Betingelserne for at være med på listen er, at fundet tilfører ny viden.

- Vinkanden er fremstillet i den fineste keramik, og det er aldrig set før i Danmark. Karret fortæller om det handelsnetværk, som gjorde Ribe til noget særligt på tærsklen til vikingetiden, siger Morten Søvsø, der også afslører, at vinkanden senere skal udstilles på museet.

Arbejdet gik i stå

Søren Sindbæk, der stod for udgravningen, er ligeså begejstret.

- Ribe er den ældste by i Skandinavien, og vi gravede på byens gamle gravplads for at finde ud af mere om de første mennesker i norden, der blev byboere. Gravpladsen var fuld af overraskelser, men dette fund fik alligevel arbejdet til at gå helt i stå. Vi kunne ikke tro vores egne øjne, siger Søren Sindbæk.

Og den begejstring deler lederen af magasinet.

- Det er et af de smukkeste fund, vi har set her på museet. Det er første gang, vi har fundet et helt kar. Den keramik, vi finder, plejer at være smadret i tusind stumper. Tænk at kanden her har ligget, hvor biler har kørt rundt i årtier, og alligevel er den overlevet helt intakt til os, siger Mette Højmark Søvsø, der er leder af Sydvestjyske Museers magasin.

Morten Søvsø glæder sig over, at Kulturarvsstyrelsen har fået øjnene op for fundet af vinkanden.

Kanden blev fundet i 2015 af en arkæologistuderende, der var på undervisningsudgravning i Ribe. Kanden er smukt formet og helt usædvanlig. Antagelig er den fremstillet i Nordfrankrig eller Rhinegnene, datidens Frankerrige i 700-tallet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Henrik fra Hviding er stolt over at være hjerteløber: - Der er ikke noget, der er større end at være med til at redde liv

Annonce