Annonce
Ugeavisen Ribe

Barndomsjul og nytårsdrømmerier

Maria Lucinda Amtorp, 38 år, lærer på Vittenbergskolen
Så blev det endelig jul. Igen. Trods julestress og manglende Tinka-huer nåede vi endeligt i mål og kan begynde at længes efter nytår. Men hvad er det, der gør julen så speciel?
Annonce

Klumme: Julen må kunne noget helt særligt, siden vi er villige til at gå så grueligt meget igennem for den. Og det evindelige ”er du klar til jul?”-spørgsmål man får igennem hele december, understreger, at julen ikke er noget, man kommer sovende til. At det at fejre jul er hårdt arbejde, kan enhver skrive under på.

Man kunne argumentere for, at julen er så vigtig, fordi vi fejrer Jesu fødsel, så, tror jeg, grunden skal findes et andet sted. Andre ville mene, at julen er vigtig, fordi julen er det mest danske, vi har. Også selvom man ikke skal ret langt ned i historiebøgerne for at opdage, at der ikke er meget af julen, vi som danskere har patent på, men snarere er en smeltedigel af traditioner fra hele verden. Men trods det, at julen ikke stammer fra Danmark, så ligger den dybt i vores DNA.

Jul er ved første øjekast tiden for nostalgi og klichéer. Det er klichéernes tid, hvor selv MC Einars ”Det er jul, det er cool” blev til en lige så stor kliché som dem, rapperen i sin tid forsøgte at gøre op med. Af en eller anden grund mindes vi vores barndomsjul og fortæller højtideligt børn og børnebørn om, hvordan vi på Nøddebo Præstegaard’sk vis fejrede jul. F.eks. hvordan vi i de mindst 30 cm sne, der altid lå i juletiden, drog med familien ud for at fælde juletræ i skoven. Dengang var træet højere og sneen mere hvid.

Vi mindes det sådan, ikke for at prale, men fordi vi mindes med hjertet. For når der siges, at julen er hjerternes fest, så er det på alle måder rigtigt. Det er alle vores gode minder fra barndommen. Det er der, vi mindes og savner, dem, der ikke længere er blandt os, når vi huskes på, hvorfor armene bliver nødt til at række lidt længere om træet i år. Det er den jul, som man resten af livet forsøger at genskabe for os selv og vore børn, selvom vi inderst inde ved, at vi jagter en skygge eller et gammelt savn. Men lige så langsomt udvikler nye familietraditioner sig, som vi giver til vore egne børn. Det er der – midt i det uperfekte – at den perfekte jul opstår.

Annonce

Kønsneutrale klimatosser midt i en krænkelseskultur

Heldigvis slutter året ikke ved julen. Den varer, om ikke til påske, så til nytår. Nytåret hvor man, skønt det også rummer megen nostalgi, begynder at se fremad og ikke kun tilbage. Vel er der en vis statusopgørelse over året, der gik.

Når man koger det hele ned, hvad gav 2019 os så? Et inferno af kønsneutrale klimatosser midt i en krænkelseskultur omgivet af økonomiske bedragere fra diverse offentlige sektorer? Ikke videre opløftende. Nej, det er nok bedst at se fremad. Og så alligevel, så skete der noget i år. Det var tydeligt, da Pia Kjærsgaard leverede sin Egon Olsen-tale efter det mislykkede forsøg på at (gen)vinde magten ved Folketingsvalget. For her går man rundt med en plan. En genial plan. Alt, der skulle bruges, var 3 tons valgflæsk, 4 mandater og et Dannebrogsflag. Det hele var timet og tilrettelagt, og efter år, hvor man måtte vandre ude i kulden, var der nu endelig sket en højredrejning i dansk politik, der kunne sikre DF magten. Hvis bare man da ikke havde været omgivet af klimatosser og socialdemokrater…! Sådan blev det heldigvis ikke. Selvom betegnelsen ”klimatosser” bestemt ikke var ment som en ros, så blev det ironisk nok taget imod med stolthed.

På samme måde som med klimaet og de politiske strømninger, har vi også sat andre samfundsproblematikker, som eks. ligestilling, sexisme og danske værdier under debat, mens vi livligt har diskuteret, hvor grænsen mellem de reelle problematikker og den stigende snæversynede krænkelseskultur mon fandtes. Emner, der nok ikke er helt uddebatteret endnu. Alligevel håber jeg, vi ser frem til et grønnere, og forhåbentligt også et mere tolerant, 2020. Disse håb bærer jeg ind i det næste årti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce