Annonce
Ugeavisen Ribe

Barnets Blå Hus tager sig af børn af misbrugere

Helle Theede Kragh
Børn af alkoholikere kan få hjælp og støtte i Barnets Blå Hus i Svendborg på Fyn, hvor man modtager børnene med hjælp og åbne arme. Det er det eneste tilbud af sin art i Region Syddanmark

Region Syddanmark: Der er mange tilbud til misbrugere, men der er ikke mange tilbud til børn af forældre, der har et misbrug.

Barnets Blå Hus er et tilbud til børn af misbrugere i alderen 6-13 år, og det er et sted, hvor både medarbejdere og frivillige medvirker til at gøre en forskel for børnene. Børnene møder andre børn, der er i samme situation som dem selv, og de får alt den støtte, de har brug for. Tilbuddet ligger i Svendborg og er det eneste tilbud til børn i Region Syddanmark. Og faktisk er stedet ledet af den tidligere Ribekvinde, Helle Theede-Kragh.

- Børnene oplever en lettelse ved ikke at være alene med tanker og problemer. De kan selv henvende sig, komme sammen med en kammerat eller sammen med forældre eller en anden voksen. Børnene oplever, at vi er klar til at tage os af dem og give dem den hjælp og støtte de har brug for, siger Helle Theede-Kragh.

Annonce

Hun har rullet den røde løber ud, så børnene føler, at de er velkomne, når de træder ind i huset.

Det er tit forældrene, der henvender sig på vegne af børnene, og det er typisk, når de oplever, at børnene er kede af det, de har angst, og de ændrer adfærd.

- Vi oplever også, at børnene selv ringer hertil, og det er en kæmpebeslutning for dem. De børn, der kommer hos os, er børn der lever i familier, hvor der er eller har været et misbrug af alkohol eller stoffer. De fleste børn kommer efter en skilsmisse, og skilsmissen giver dem den ro, som også betyder, at de kan begynde at reagere.

Tror på det bedste

Børnene får et individuelt behandlingsforløb med blandt andet gruppesamtaler og enesamtaler, og så har de også et værested, der for mange opfattes som et frirum med fællesspisning, udflugter og spillesøndage. Der er i Barnets Blå Hus fokus på trivsel, tryghed og kærlig omsorg.

Desuden kan hele familien deltage i aktiviteter som udflugter og sommerlejre.

- Vi tror på det bedste i familierne, og vi ved jo, at forældre vil det bedste for deres børn, selvom de ikke altid kan give dem det på grund af et misbrug. De børn, der kommer her repræsenterer alle samfundslag, men der er en overvægt af børn fra helt almindelige gennemsnitsfamilier. Det er tit familier, hvor overgangen fra forbrug til misbrug er steget til at blive en fast del af livet.


De børn, der kommer her repræsenterer alle samfundslag, men der er en overvægt af børn fra helt almindelige gennemsnitsfamilier. Det er tit familier, hvor overgangen fra forbrug til misbrug er steget til at blive en fast del af livet.

Helle Theede-Kragh


- Vi må leve med den alkoholkultur, der er i Danmark, men vi må sørge for, at børnene ikke skal leve et liv med alkohol hos deres forældre. De børn, der kommer her, tror, at de er helt alene, så der falder en kæmpe byrde fra deres skuldre, når de kommer her ind til os. Det betyder noget, at de finder ud af, at de ikke forkerte og at de ikke skal skamme sig.

Annonce

Hjælper de udsatte

For Helle er hvervet som leder af Barnets Blå Hus meget mere end et job.

Om Barnets Blå Hus

Barnets Blå hus er et behandlingstilbud og fristed for børn i alderen 6-13 år fra hjem med misbrugsproblemer og særlige udfordringer og deres familier.

I Barnets Blå Hus møder børnene og de unge voksne, som lytter og gerne vil forstå deres problemer. Tilbuddet er gratis, og man kommer der fast hver uge. Børn og familier kan komme anonymt og uden visitation fra kommunen.

Helle Theede-Kragh, der er daglig leder af stedet, har boet i Ribe i sin barn- og ungdom.

- Jeg har i hele mit liv kæret mig for udsatte skæbner, og jeg kæmper for dem, der ikke kan råbe op selv. Jeg har det i dette job som om, at alt er faldet på plads. Jeg kan her bruge mine kompetencer i et felt, der giver mening, og jeg føler, at jeg kan hjælpe børn, der virkelig har brug for det, siger Helle Theede-Kragh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce