Annonce
Ugeavisen Ribe

Birgitte var den første kvindelige domorganist i Danmark: Der mangler kvindelige forbilleder, og derfor er der få kvinder i musikken

Birgitte var den første danske domorganist, men der er kommet flere til siden. Foto: Bo Maimburg
Den lokale domorganist ved godt, at der ikke er mange kvinder i det danske musikliv, og at det ikke er nemt for alle dem der er der.

Ribe: Her i Ribe har posten som Domorganist været besat af en kvinde helt siden år 2000.

Domorganist Birgitte Ebert er kendt og respekteret for sit virke i kirken, og hun var den første kvindelige domorganist i Danmark.

- Da jeg søgte stillingen i Ribe, tænkte jeg ikke over, at jeg kunne være den første. Men jeg tror, at det er lidt tilfældigt, at der ikke har været kvinder i domkirkerne. Men jeg håber da også, at jeg blev valgt, fordi jeg kunne noget, og ikke fordi jeg er kvinde, siger Birgitte Ebert.

Annonce

Birgitte Ebert havde ikke fornemmelsen af, at hun skulle bevise noget, da hun startede. I hvert fald ikke mere, end mænd i samme situation skulle have gjort.

Hun tror på, at en af årsagerne til, at der mangler kvinder er, at der er for få forbilleder.

- Der mangler simpelthen kvinder i topstillinger i musiklivet, og der er ikke mange dirigenter eller komponister, der er kvinder. Men jeg mærker tydeligt, at Danmarks Radio og konservatorierne gør meget for at få kvinder i fokus.

Jeg arbejder primært sammen med mænd i kirken, og det fungerer upåklageligt, så jeg føler aldrig, at jeg har oplevet forskel. Men jeg kender da flere kvindelige musikere i eksempelvis symfoniorkestre, der som den eneste i en mandegruppe må stå model til lidt af hvert. Jeg har hørt flere berette at de har følt sig som jaget vildt. Men vi må også erkende at der er en forskel på den mandlige og den kvindelige autoritet. Jeg er sikker på at de mandlige dirigenter bliver mere tilbedt end de kvindelige.

Birgitte Ebert

Hun mener selvfølgelig at det er ærgerligt, at der er så få kvinder i det danske musikliv.

- Jeg er ikke så meget for, at man indfører kønskvoter, for jeg synes, at man skal vurderes på det, man kan og ikke sit køn.


Har hørt flere der er jaget vildt


- Jeg arbejder primært sammen med mænd i kirken, og det fungerer upåklageligt, så jeg føler aldrig, at jeg har oplevet forskel. Men jeg kender da flere kvindelige musikere i eksempelvis symfoniorkestre, der som den eneste i en mandegruppe må stå model til lidt af hvert. Jeg har hørt flere berette, at de har følt sig som jaget vildt.

- Men vi må også erkende, at der er en forskel på den mandlige og den kvindelige autoritet. Jeg er sikker på, at de mandlige dirigenter bliver mere tilbedt end de kvindelige.

- Jeg tror også, at det har været en fordel, at vi har hver vores område i kirken, så jeg har jo ikke nogen musikere siddende på samme position.

Annonce

Kvinder kan mangle fysikken


I Frankrig er der meget få kvinder, der er organister, og hun tror på, at det handler om, at man ikke mener, at de har fysikken til det.

- At sidde mange timer ved et orgel kan være en fysisk udfordring. Det er jo et stort instrument, og det kan være udfordrende for nogen. Jeg har dog aldrig mærket noget til det. Snarere tværtimod. Jeg tror faktisk, at min krop brokker sig mest, når jeg har ferie og ikke øver så meget.


Birgitte Ebert var den første kvindelige domorganist i Danmark.- Lige netop på mit felt har der været en positiv udvikling, og der er i dag mange kvindelige organister i Danmark.


Birgitte Ebert

Birgitte Ebert er 61 år gammel, og hun har været ansat som domorganist i Ribe Domkirke siden 2000.

Hun tog kirkemusikalsk diplomeksamen i 1987 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorie i København.

Da hun var færdiguddannet, blev hun ansat som kantor i Helsingør Domkirke. Hun skiftede derefter til Hellerup kirke, hvor hun var, indtil hun skiftede til Ribe Domkirke.


- Men jeg tror, at det bedste på en arbejdsplads er, når man er godt besat med både mænd og kvinder.


Annonce

Reklameret ikke for egne koncertevner


Birgitte har været aktiv som koncertpianist i både Danmark og i udlandet. Men hun har dog aldrig reklameret for sig selv. At reklamere for sig selv er dog noget som mænd er vilde med.

- Jeg får rigtig mange mails fra koncertorganister, der gerne vil besøge vores kirke og spille koncerter. Jeg har tænkt meget over, at jeg udelukkende modtager mails fra mænd, og det handler nok om den beskedenhed, som kvinder naturligt har. Jeg har spillet en del koncerter både i Danmark og i Europa, men det er alle kontakter, jeg har fået fra organister, der har spillet her i kirken eller fra mit netværk.


Birgitte Ebert foran domkirken i Ribe. Foto: Bo Maimburg


- Jeg har aldrig skrevet rundt og bedt om at spille koncerter andre steder, og jeg har nok tænkt over, at det kunne jeg ikke være bekendt. Det er nok her, jeg mærker den største forskel på mænd og kvinder – vi er nok for beskedne til at reklamere for os selv, siger Birgitte Ebert.


Koncert i musikforeningen

Den næste koncert i rækken om kvinder i musikken er Lørdag den 14. maj i Sct. Catharinæ kirke

Det er Vibeke Astner, der sidder ved orgelet. Hun har en kæmpe koncertvirksomhed bag sig, og hun har brugt sit instrument i talrige kombinationer. Musikforeningen ser frem til at høre hende udfolde sig på Sct. Catharinæ kirkes orgel med dets nye elektroniske registreringssystem.


Annonce
Ugeavisen Ribe

Et langt arbejdsliv slutter: Nu skal domprovsten genopdage sig selv

Annonce
Ugeavisen Ribe

Intet mindre end et scoop: Langgaards flygel fra 1890 er kommet hjem

Annonce
Ugeavisen Ribe

Ribe er et knudepunkt for erhvervsbiler: Alle byens bilhandlere deltager i stor erhvervsbil-dag

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Efter fire års pause: Vadehavsdagen vender tilbage til Darum

Ugeavisen Ribe

Lokale ildsjæle står sammen om deres forening og fest

Ugeavisen Ribe

For 52 år siden blev de smedet sammen: Nu bliver byfesten også til jubilæumsfest

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Ugeavisen Ribe

Kong Christian til hest lavet af 30.000 servietter: Tulipankongerne fra lille landsbysamfund sejrede igen igen, som de har gjort stort set hvert år siden 1992

Ugeavisen Ribe

Se billedserien mit bier, dirnd'l und geilen lederhosen: Tyrolerne vendte tilbage til Danmarks største tyrolerfest

Ugeavisen Ribe

Vinbaren er klar til Tulipanfest: Italiensk stemning i baggården

Annonce