Annonce
Ugeavisen Ribe

Clara fra Ribe må kæmpe for sin sang - fordi hun er kvinde

Clara Gunge er lykkelig for at være operasanger, men savner flere kvindelige roller og komponister. Foto: Steen Tue Bjerborg
Clara Gunge fra Ribe er ved at uddanne sig til operasanger. Men de fleste roller er skrevet til mænd. Derfor hæver hun rysten for flere kvindelige roller og komponister.

RIBE: Clara Gunge er ved at blive operasanger. Og så er det svært at være kvinde.

Det stod senest klart for den 26-årige operasanger fra Ribe, da hun skulle søge en praktikrolle på den operauddannelse i Stockholm, hvor hun nu er i gang med sit tredje år.

- Ud af otte elever på uddannelsen er vi syv kvinder. Så da vi skulle søge om roller til praktikken, skulle vi kvinder til en optagelsesprøve først, imens min ene mandlige kollega fik tilbudt sin rolle uden overhovedet at synge, fortæller hun.

Annonce

Kvindelige forbilleder

Vi møder Clara Gunge på Ribe Kunstmuseum til særudstillingen med Anne Marie Carl-Nielsen. En kvindelig kunstner, der som en af Danmarks første kvindelige billedhuggere og skulptører også var nødt til at kæmpe sig frem i en verden præget af mænd og deres kunstværker. Og som ægtefælle til Carl Nielsen tilhørte en musikalsk familie ligesom Clara Gunge.

Clara Gunges mor, Dorte, er musiklærer og hendes far, Bo Gunge, er formand for Ribe Musikforening. Han er også en meget anerkendt komponist og medlem af Dansk Komponist Forening. Og her viser statistikkerne tydeligt, at der stadig er langt flere mandlige end kvindelige komponister, der kommer frem.

Derfor mener både Clara og hendes far, at der skal gøres noget ved det.

- Vi må arbejde for at få tilskyndet til at få nogle flere kvindelige komponister. For vi mangler virkelig nogle kvindelige forbilleder, fastslår Clara Gunge.

Annonce

Kvinder som tenorer

Clara Gunge, der kom med i pigekoret i Esbjerg, da hun voksede op i Ribe, og siden har gået på musikkonservatoriet i Aarhus, erkender, at de største operakomponister historisk set er mænd - som Puccini, Verdi, Wagner, Rossini og Mozart.

Alligevel mener hun godt, at der kan gøres noget ved problemet. Og endda også i forhold til de klassiske stykker og roller, hvis man da tør tænke lidt nyt og alternativt.


Man kunne tænke lidt over at få skrevet nogle flere kvindelige roller ind i stykkerne eller ændre lidt på den måde, som de er skrevet på

Clara Gunge, operasanger

- Man kunne tænke lidt over at få skrevet nogle flere kvindelige roller ind i stykkerne eller ændre lidt på den måde, som de er skrevet på, siger hun og uddyber:

- Man kunne for eksempel eksperimentere med at lade kvinder synge nogle af tenor-stemmerne. Musikken er jo skrevet til, at der er et højdepunkt i en arie. Det kunne være et interessant eksperiment, forklarer hun, velvidende at det kan komme til at rokke ved nogle fasttømrede forestillinger og provokere en del tilhængere af de klassiske stykker.

Clara Gunge sang en koncert palmesøndag i Ribe sammen med sin kæreste, den svenske operasanger Josef Gottlander. Foto: Steen Tue Bjerborg
Annonce

Vil også have mænd

Når det er sagt, skynder Clara Gunge sig at slå fast, at hun ikke har noget imod mænd og mandlige operasangere. Hendes kæreste og samlever er da også den svenske operasanger, Josef Gottlander, som hun optrådte sammen med til en koncert i Ribe Domkirke palmesøndag.


Hverken operaen eller mændene kan være tjent med, at man kan få en rolle uden at behøve at synge. Så vi skal have nogle flere mandlige sangere uddannet

Clara Gunge, operasanger

Clara Gunge mener da også, at det er lige så vigtigt at få uddannet flere mandlige operasangere. Og hun peger på, at det, der er sket i Ribe med et drenge-kor, "er fedt".

- Hverken opera-musikken eller mændene kan være tjent med, at man kan få en rolle uden at behøve at synge. Så vi skal da helt klart have nogle flere mandlige sangere uddannet nu, fastslår hun, inden hun sammen med sin kæreste, far og mor går ud for at se nærmere på udstillingen med Anne Marie Carl-Nielsen på Ribe Kunstmuseum.

Næste optræden for Clara Gunge bliver til en musikfestival i Visby i Sverige. Og så lykkedes det hende at få sin praktikrolle, så hun i maj i Stockholm skal optræde som Hans og Gretes mor.

Næste koncert i Ribe Musikforening

Næste koncert i Ribe Musikforening er en liedkoncert på kunstmuseet fredag den 29. april kl. 16:30 med Iben Silberg og Ulrich Stærk. De optræder med stykker af blandt andet af de kvindelige komponister Nancy Dalberg, der var elev af Carl Nielsen, og Laura Netzel. Billetter kan købes på Ribe Musikforenings hjemmeside.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Stoffer, brækkede næser på betjente og anmeldelse af voldtægt: Ikke alt var lige festligt til Tulipanfesten

Annonce
Ugeavisen Ribe

Damefodbolden blomstrer i Ribe/Hviding: Talentfulde spillere vender hjem og bliver udfordret af stærkt trænerteam

Annonce
Ugeavisen Ribe

Nu kan alle flygtninge komme gratis på museum: Der er fribilletter til alle uanset, hvor de kommer fra

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Et langt arbejdsliv slutter: Nu skal domprovsten genopdage sig selv

Ugeavisen Ribe

Intet mindre end et scoop: Langgaards flygel fra 1890 er kommet hjem

Ugeavisen Ribe

Ribe er et knudepunkt for erhvervsbiler: Alle byens bilhandlere deltager i stor erhvervsbil-dag

Ugeavisen Ribe

Efter fire års pause: Vadehavsdagen vender tilbage til Darum

Ugeavisen Ribe

Lokale ildsjæle står sammen om deres forening og fest

Ugeavisen Ribe

For 52 år siden blev de smedet sammen: Nu bliver byfesten også til jubilæumsfest

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Annonce