Annonce
Ugeavisen Ribe

Claus Prien fra Ribe: - Ju jutsu skal være sjovt for mine drenge

Claus Prien Tobiasen dyrker fortsat selv ju jutsu, hvor han stadig kan lægge en af klubkammeraterne i en benlås. Privatfoto
Claus Prien Tobiasen har selv haft mange gode oplevelser med at dyrke ju jutsu, og for ham er motivationen for sporten rigtig vigtig.
Annonce

Ribe: Når ens far er tidligere landstræner og ens mor er tidligere verdensmester i ju jutsu, så kan man fristes til at tro, at der er et vist pres på børnene for at være lige så gode til den sport, som de nærmest er født ind i. Men for Claus Prien Tobiasen er det ikke så afgørende for ham, om 15-årige Philip eller 13-årige Victor også kommer til at være en del af landsholdet eller kommer til at stå øverst på sejrsskamlen igen og igen.

- Vi har, fra drengene var en del yngre, altid sagt, at ju jutsu skal være noget sjovt for dem. Jeg har en dobbeltrolle som både forældre og træner for dem, og det kræver en særlig balancegang og en anden form for autoritet. De har allerede opnået gode resultater, men for min skyld behøver de ikke at blive verdensmestre, siger Claus Prien Tobiasen.

Han tilføjer desuden, at motivation fylder meget for ham både som far og sportschef i det nationale ju jutsu forbund.

- Jeg er meget optaget af, hvordan man kan motivere udøvere af eksempelvis ju jutsu. Med mine egne drenge gør jeg meget for at prøve at dyrke deres indre motivation i forhold til ju jutsu, for hvis man har den rette motivation, så kommer man langt. Som sportschef har jeg en vigtig rolle i at holde på de gode kæmpere og instruktører, der er, og her er et godt miljø, som det vi har skabt i Ribe, vigtigt, hvor vi inddrager både bredde og elite. Vi er en nichesport, som er dyr at være en del af på eliteplan, og det er generelt svært for os at få økonomien til at løbe rundt i vores sportsgren, siger Claus Prien Tobiasen, der anslår, at en kæmper har årlige udgifter på omkring 30.000 kroner for blandt andet at kunne deltage i stævner.

Kort om Claus

Claus Prien Tobiasen er 51 år og gift med Camilla. Til daglig er han ingeniør hos Rambøll, hvorfra han for tiden er udlejet til Vejdirektoratet i det igangværende projekt for rute 11 i Ribe.

Claus har selv dyrket ju jutsu i mere end halvdelen af sit liv, været på landsholdet i ti år og været landstræner for både Danmark og Taiwan.

Nu er hans sportschef i Ju Jutsu Danmark, træner i Ribe Ju Jutsu, konkurrence- og gradueringsdommer, ligesom han er en af de allerhøjest graduerede ju jutsu kæmpere i hele Danmark.

Annonce

Landstræner i Taiwan

Claus Prien Tobiasen har været interesseret i kampsport, siden han var helt ung, men han begyndte først at dyrke ju jutsu, da han begyndte i gymnasiet.

- Det, der fangede mig, og stadig driver mig, er, at ju jutsu er både kamp og leg på samme tid. Dengang fandt jeg ud af, at jeg var god til ju jutsu, uden at jeg også var en rod i skolen. Derudover får man som kæmper en stor personlig udvikling, siger han.

Siden fulgte blandt andet ti år på landsholdet som kæmper og siden landstræner for både de danske kæmpere og senere kæmpere i Taiwan.

- Op mod World Games i 2009 søgte man i Taiwan en træner, der skulle gøre deres kæmpere klar til stævnet, og det, tænkte jeg, var en opgave lige for mig. Så jeg trænede dem seks dage om ugen i tre måneder. Ret hurtigt fandt jeg ud af, at de kun snakkede kinesisk, og at de kun kunne to tredjedele af det, som var nødvendigt for at være en god ju jutsu kæmper. Det var ligesom at skulle lære en triatlet at kunne både svømme og cykle, så det var en stor mundfuld for mig. Men det lykkedes, og kæmperne fik faktisk to sølvmedaljer, og det havde nok ikke opnået uden mig, fortæller Claus Prien Tobiasen, der håber, at hans sønner kan få samme store oplevelser med ju jutsu, som han og ægtefællen Camillia har fået gennem årene.

- Jeg håber da, at de ønsker at fortsætte med ju jutsu, og jeg må da også indrømme, at jeg ville blive ærgerlig, hvis de ville stoppe uden at have noget andet at dyrke, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce