Annonce
Ugeavisen Ribe

Dansk kvinde bruger fritid på at lære syrisk kvinde dansk

Safaa Naser er et par gange om ugen sammen med Susanne Rasmussen, hvor den syriske kvinde får hjælp til lektier og til at lære dansk. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Begge parter får meget ud af, at Safaa Naser et par gange om ugen er hjemme hos Susanne Rasmussen for at øve sig i dansk.
Annonce

Ribe: De frivillige i Dansk Flygtningehjælps frivilliggruppe kan løse mange forskellige opgaver. Én af dem er sprogundervisning og lektiehjælp, og det er netop det, Susanne Rasmussen hjælper syriske Safaa Naser med.

- Som jordemoder møder jeg mange udenlandske kvinder, som har boet i Danmark i mange år og som ikke kan dansk. Mange går hjemme og bliver isoleret, og så lærer de ikke dansk, og de forstår heller ikke samværet med danskere, så det er det, jeg gerne vil hjælpe med, siger Susanne Rasmussen, der ikke har en lærerfaglig baggrund for at undervise.

- Det er faktisk ikke svært at lære Safaa dansk, men jeg forstår ikke arabisk, og hun snakker ikke engelsk, så der er kun én vej frem for os. Jeg har dog indset, hvorfor det er svært for mange udlændinge at lære dansk, for der er jo helt anderledes bogstaver og lyde i det danske sprog, fortsætter Susanne Rasmussen.

Om Safaa

Safaa Naser kommer fra det sydlige Syrien. Hun kom til Danmark i en familiesammenføring i 2017 – to år efter hendes mand, Shadi Sarhan kom til Danmark. De har to børn, Sidra og Said på 11 og 13 år.
Annonce

Vil hjælpe andre

Safaa Naser går stadig i sprogskole på Dansk 2, men hun er i løbet af det seneste år, hvor hun har fået ekstra hjælp, blevet bedre til dansk – i Susannes øjne.

- Jeg synes altså ikke, jeg er god til dansk. Men jeg vil gerne lære, nu jeg bor i Danmark. Jeg er tryg og ikke bange nu, siger Safaa Naser – på fint forståeligt dansk – og tilføjer, at hun forstår bedre, end hun taler.

Safaa Naser har såmænd allerede lært noget dansk kultur, nemlig det at være frivillig. Hun er nemlig selv blevet en del af frivilliggruppen, hvor hun passer den butik, der er på Vindrosen.

- Jeg vil gerne hjælpe andre, og det lærer jeg også dansk ved. Jeg kan lide at arbejde gratis, og i butikken hjælper jeg andre flygtninge, siger Safaa Naser.

Annonce

Vil inkludere

Safaa og Susanne er sammen et par gange om ugen, hvor de laver lektier og snakker om løst og fast. Så der er tale om meget mere end et lærer-elev forhold.

- Det er mere som et familiært forhold, for jeg er ofte hjemme hos dem og spise, og så tager vi også på ture sammen. Det er den måde, man viser, at Danmark ikke er det fremmedfjendske land, som vi er på vej til at blive. Vi integrerer andre ved at inkludere dem, siger Susanne Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce