Annonce
Ugeavisen Ribe

Dengang Ribe havde en lokalradio: Stor bestyrelse spændte ben for Radio Ribe

Det giver stadig minder fra tiden med Radio Ribe, når Allan Hansen kigger på sine gamle plader. Foto: Bo Maimburg
Radio Ribe lukkede ikke på grund af dårlig økonomi, men en alt for stor bestyrelse, som gjorde det umuligt for bestyrelsen at agere.

Ribe: I midten af firserne åbnede den ene lokalradio efter den anden i Danmark, og Radio Ribe var en af dem. Her blev det populært at lytte til Radio Ribe bingo, Fredagsfiluren, Folk-Freaks, Musikprofilen, Dansktimen og meget andet.

I sin egenskab af formand for Kulturel Samråd og en stor viden indenfor lyd var Allan Hansen selvskrevet som bestyrelsesformand for Radio Ribe. Han gik helhjertet ind i arbejdet for at skabe en god lokalradio på frekvensen 105 megahertz.

- Der var meget mere snak i Radio Ribe, end det man oplever, når man hører lokalradio i dag. Men det var populært, for det blev skabt af folk der var begejstrede for projektet, og det var med til at skabe kvalitetsfyldt radio, siger Allan Hansen.

Allan gik som formand meget op i, at dem der lavede radio fik frihed under ansvar. Det var også meget vigtigt, at der var punktlighed, så en udsendelse startede og sluttede præcist på klokkeslæt.

- Der var en begejstring for projektet, og det gav os en dynamik. Det var tiden med traditionelle telefoner, og det betød, at meget var mere bøvlet, end det havde været i dag med mobiltelefoner og wifi. Men vi benyttede enhver mulighed for at ringe ind med en reportage, når vi var ude.

Annonce

Frygtede en rød radio

Det blev på den stiftende generalforsamling besluttet, at radioen skulle være ledet af en 11 mands stor bestyrelse, der blandt andet skulle bestå af repræsentanter fra kulturen, idrætten, spejderne, arbejdsgiverne, fagforeninger, landbruget og handelsstandsforeningen.

De lokale lyttere var vilde med Radio RIbe.

- Jeg kunne på generalforsamlingen mærke, at man frygtede, at det ville blive en rød radio, og det var årsagen til, at man ville have så stor en bestyrelse. Problemet var bare, at bestyrelsesmedlemmerne aldrig mødte op, så det var umuligt at beslutte noget. Det var det, der dræbte radioen. Og rød blev radioen aldrig, fastslår Allan Hansen.


Jeg kunne mærke, at man frygtede, at det ville blive en rød radio, og det var årsagen til, at man ville have så stor en bestyrelse. Problemet var bare, at bestyrelsesmedlemmerne aldrig mødte op, så det var umuligt at beslutte noget. Det var det der dræbte radioen.

Allan Hansen


Annonce

Støttet af bankerne

Startkapitalen blev fundet ved, at Allan Hansen og Henrik Noer fik bevilget et lån på 75.000 kroner hos byens banker.

- Vi fik nogle fantastiske lokaler ovenpå Varde Bank lige midt i Ribe. Vi byggede studie, teknik, kontor, vi lavede skabe til plader og allerbagest var der et køkken, hvor vi kunne hygge os og drikke en kop kaffe.

Kort om Radio RIbe

Radio Ribe sendte første udsendelse 26. september 1987, og radioen lukkede ned medio 1990.

Allan Hansen var formand for radioen det meste af dets levetid, og Radio Ribe havde igennem alle årene til huse i Tømmergangen på første sal ovenpå den daværende Varde Bank.

Der blev inden radioens start afholdt et informationsmøde i Ribehallen om planerne.  Dengang mødte godt 50 interesserede op, og der var endnu flere deltagere til den stiftende generalforsamling.

Radioens indtægter kom fra salg af bingoplader, og med Børge Wolf Lorenzen som bingovært hver lørdag eftermiddag blev den aktivitet det helt store samtaleemne i Ribe.

- Vi finansierede radioens drift ved, at vi solgte bingoplader, og økonomien gik så godt, at vi var foran med at betale afdragene.

- Det var naturligvis trist, at vi måtte stoppe på den måde, og det ærgrer mig stadig. For Radio Ribe var noget særligt, og den lignede ikke andre, siger Allan Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce