Annonce
Ugeavisen Ribe

Diodelys har ikke virket i flere år: Cykelsti fra Lustrup er helt mørkelagt

Louise og Isabella Quebec Tang er begge usikre på at cykle på cykelstien fra Lustrup, og de får heller ikke lov til at køre der, når der er helt mørkt, understreger mor Helen (i midten). Foto: René Aunsbjerg Fogh
I flere år har cykelstien fra Lustrup og ind mod Ribe været mørkelagt. Diodelysene virker ikke, da batterierne ikke tåler frost og fugt, men der er ikke udsigt til en løsning på problemet.
Annonce

Lustrup: Med blot hver fjerde diodelys, der virker på cykelstien mellem Lustrup og tunnellen under Haderslevvej, er der i disse tider meget mørkt om morgenen og fra sen eftermiddag. Sådan har det været gennem flere år - faktisk siden kort efter cykelstien blev anlagt for fem år siden. Det viser sig, at batterierne i de solcelledrevne lamper, som Esbjerg Kommune anbefalede Lustrup-Damhus Beboerforening at investere i, ikke tåler frost og fugt, og det ærgrer beboerforeningens formand, Michael Christiansen, at man har skulle bøvle sådan med det.

- Der er jo nogle regler for belysning i åbent land, så det var den form for lys, vi fik anbefalet. Det er jo en væsentlig fejl fra producentens side, at batterierne ikke tåler frost. Vi har været i dialog med Esbjerg Kommune, siden cykelstien blev anlagt, så det er ærgerligt, at der ikke er fundet en løsning endnu. Cykelstien blev jo anlagt for at skabe mere sikkerhed, men fordi der ikke er lys, har jeg hørt, at flere nu vælger at tage den mere usikre rute langs Strengevej og over Haderslevvej, siger Michael Christiansen.

Så langt er pigerne Louise og Isabella, begge 11 år, samt mor Helen Quebec Madsen endnu ikke gået, men pigerne føler sig ikke trygge ved at cykle på den mørke cykelsti.

- Det er irriterende, at der er så mørkt, og det er også lidt uhyggeligt at cykle ved træerne, siger Louise Quebec Tang, mens Helen tilføjer, at hun som forælder faktisk også er utrygge.

- Jeg cykler selv sjældent, når der er mørkt, og pigerne får heller ikke lov til at gøre det selv. Hvis diodelysene bare virkede, ville man kunne se, hvor man cyklede, siger hun og understreger, at de slet ikke kunne finde på at tage den langt mere usikre vej ad Haderslevvej.

Om morgenen og aftenen er cykelstien fra Lustrup til tunnellen under Haderslevvej helt mørk, da diodelysene ikke virker. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce

Ikke meget at gøre

Hos Esbjerg Kommune er man godt klar over problematikken, men der er ikke meget at gøre fra deres side. Den teknologi, der blev valgt for fem år siden, var nemlig den, der lå inden for de økonomiske rammer.

- Vi har gennem årene skiftet lysene flere gange, fordi det hurtigt blev konstateret, at de ikke virkede efter hensigten. Vi har blevet lovet noget af producenten, som man ikke kunne holde, og derfor har vi også forsøgt at lede efter en anden producent bare uden held ind til videre, siger vejchef i Esbjerg Kommune, Mads Astrup Sørensen.

- Hvis der skal komme lys på strækningen igen, så er det op til byrådet at sætte ekstra penge af og beslutte det. Sandsynligheden for det er dog ikke så stor, for der er tidligere blevet sagt nej i sager med belysning i åbent land. Inden for de nuværende økonomiske rammer er der ikke andre muligheder, siger han videre.

I denne uge venter dog et møde med lokalrådet, hvor punktet er på dagsorden.

Batterierne i diodelysene tåler ikke frost og fugt, og derfor lyser de ikke cykelstien op. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce