Annonce
Ugeavisen Ribe

Efter 14 år er det slut med HC's imponerende indsats: Har frivilligt presset dåser for en formue til landsbyens foreninger

HC Breinø har presset dåser gennem de foregående 13-14 år og på den måde genereret mange tusinde kroner til Roager Landsbyråd. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Hans Christian Breinø har allerede genereret 30.000 kroner til Roager Landsbyråd på at presse aluminiumsdåser. Yderligere 30.000 kroner er på vej, men nu stopper han dog med indsatsen, og det er tvivlsomt, om nogen tager over.

Roager: 53-årige Hans Christian "HC" Breinø har rigeligt at se til med kone, børn og et arbejde som lastbilschauffør, hvor han er afsted fem dage om ugen. Alligevel har han de seneste 13-14 år haft tid til at knuse eller presse de velkendte dåser uden pant på, solgt dem og på den måde sikret 30.000 kroner til Roager Landsbyråd.

Men fra den 1. oktober er det slut.

- Jeg har simpelthen ikke overskud til at være på arbejde 60-70 timer om ugen, hvor jeg er væk fra familien, og så knuse dåser 10-12 timer om måneden. Jeg har forsømt min familie på det sidste. Gennem årene har jeg gjort det for sognets skyld, fordi jeg gerne ville gøre noget, ingen andre gjorde, fortæller HC Breinø.

Annonce

12 kroner kiloet

Som en anden Georg Gearløs har han selv konstrueret det store monstrum, der står i laden på gården på Spandetvej, som han bruger til at knuse dåserne. En beholder til dåserne kan vippe, hvorefter de via et transportbånd ender i en stor silo. Herfra ryger de ned til en roerasper, som HC har bygget om, så dåserne presses og ender i en big bag.

Egon Christensen begræder, at det ikke tyder på, at nogen vil overtage HC's tjans om at presse dåser. På HC's grund står flere big bags med pressede dåser, og når de er solgt, går pengene til landsbyrådet. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Jeg afsætter så de knuste dåser til højest mulige pris. Første læs på et par ton fik jeg tre kroner kiloet og sidste gang, jeg solgte, fik jeg otte kroner kiloet. Det har givet i alt omkring 30.000 kroner over de seneste 13-14 år, som jeg giver videre til landsbyrådet, fortæller HC, der tilføjer, at han muligvis kan få hele 12 kroner kiloet for det næste - og sidste - læs på omkring 2,5 ton.

Det vil i så fald give yderligere 30.000 kroner til landsbyrådet, og de penge luner godt i kassen, understreger formand Egon Christensen.

- Det giver os da mulighed for et ekstra løft til glæde for områdets foreninger. Det betyder, at vi har lidt penge i kassen, som vi kan give videre til foreningerne, hvis de søger om hjælp til lokale aktiviteter. Og pengene gør også, at vi ikke så ofte behøver at gå ud og bede om bidrag fra de lokale erhvervsdrivende, forklarer Egon Christensen.

Annonce

Vil mangle pengene

Derfor ærgrer både han og HC sig over, at det ikke tyder på, at nogen vil overtage tjansen. Et opslag i Roager Sogns nyhedsbrev har ind til videre ikke givet bonus.

Folk i Roager afleverer poser med dåser på HC Breinøs adresse, og derfra presser han dem. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Det er da træls, men forståeligt, at HC stopper med at presse dåser. Jeg tror desværre, at vi vil komme til at mærke det i landsbyrådet, at de her penge ikke kommer ind på sigt, for det vil betyde, at der er nogen ting, vi ikke vil kunne tilbyde. Så jeg vil mene, at det er vigtigt, at nogen har lyst til at overtage. Men det kræver så også noget plads, siger Egon Christensen, mens HC understreger, at man har mulighed for at overtage hans maskineri - eller få inspiration til, hvordan dåserne kan presses.

Vil nogen melde sig?

Folk i Roager Sogn afleverer poser med dåser hos HC på Spandetvej. Derfra sorterer han jern fra aluminium og presser alu-dåserne. HC fortæller, at der går omkring 57 dåser til et kilo pressede dåser. Der kan være omkring 150 kilo i en big bag, og når HC har omkring 2-3 ton i alt, sælger han dem videre.

Hvis ikke nogen melder sig på banen til at overtage HC's arbejde inden den 12. september, vil arbejdet blive forsøgt givet videre til andre. I sidste ende kan det betyde, at folk i Roager blot skal bruge de velkendte blå genbrugsspande som alle andre, og dermed vil Roager Sogn gå glip af en stor sum penge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mikael vil være Ribes og landbrugets stemme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Ny selvstændig coach i Ribe: Marianne er sprunget ud på dybt vand

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Mindeord over Sten Børsting

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Ribe

Hanne har doneret stamceller og reddet liv: - Det er en god gerning ligesom at give blod

Ugeavisen Ribe

Konservativ Ribepolitiker ser flere muligheder for at blive valgt denne gang

Ugeavisen Ribe

Sønderjysk mad på menuen til Folkemødet i Ribe: Topkok står bag maden til fællesspisninger

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Ribe

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Ugeavisen Ribe

CS Bilsyn er kommet godt på plads i nye lokaler

Ugeavisen Ribe

Mere inspiration til kunderne i JYSK i Ribe: Ny butikschef har stor ombygning som første opgave

Ugeavisen Ribe

Ribe HK’s ungdomstrænere fik gode ord fra ligatræner

Ugeavisen Ribe

Testcenter flytter til mindre lokaler i seminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Roager Sogn inviterer til festival

Ugeavisen Ribe

Jacob og Jakob er udtaget til U21 EM

Ugeavisen Ribe

Vilslev og Jedsted har fået et flot foreningshus

Ugeavisen Ribe

Andelskassen Ribe bakker op om foreningslivet i Øster Vedsted

Ugeavisen Ribe

Roagerildsjæl vil i byrådet igen: Alex vil handle frem for at snakke

Ugeavisen Ribe

Kirsten nyder at tage den gule jakke på i Ribes natteliv: - Jeg føler, jeg gør en forskel om natten

Ugeavisen Ribe

Ribes aktivitetshus er sikret: Kommunalt budgetforlig får drøm til at gå i opfyldelse

Ugeavisen Ribe

KLUMME: ”Dem og os”, en klumme om UFO´er, Hitler, Taleban og Ribe-Esbjerg-forholdet

Ugeavisen Ribe

Dagli'Brugsen bidrager atter til lokale foreninger i Gredstedbro

Ugeavisen Ribe

Med kort varsel: Testcenter lukker ikke alligevel

Annonce