Ribe: Hver morgen lidt før klokken otte er der tæt biltrafik på Skyttevej, når mange børn skal afleveres på Riberhus Privatskole. Samtidig bruger mange Nørremarkstien til at cykle på til enten privatskolen eller ind mod Ribe, og der, hvor stien passerer Skyttevej, er der hverken særlig meget lys eller et fodgængerfelt.
Det mener skoleleder på Riberhus Privatskole, Søren Ernst Lüdeking, er et problem.
- Der opstår indimellem farlige situationen på den hævede flade, hvor bløde trafikanter krydser Skyttevej. Der er ikke optimale forhold der, og jeg ser gerne, at der kommer en fodgængerovergang og helt optimalt en løsning som den ved Vittenbergskolen, hvor der også er et torontoanlæg. Hvis der gør det, kan vi også få en skolepatrulje på stedet, og det vil også øge sikkerheden, siger han.
Søren Lüdeking har lige siden, Riberhus Privatskole flyttede til Skyttevej, været i dialog med Esbjerg Kommune om at forbedre sikkerheden, men der er ikke sket noget.
- Jeg undrer mig over, at Esbjerg Kommune har gjort så lidt for at sikre de bløde trafikanter på Nørremarken, siger han.
Fodgængerfelter er ikke altid sikre
Hos Esbjerg Kommune bekræfter man, at der har været dialog, at at man har været på stedet for at se på udfordringerne. Dengang afviste man dog ønsket om, at der kunne anlægges en fodgængerovergang, da Nørremarksstien fungerer som cykelsti - og det gør man ikke generelt, når cykelstier krydser veje.
- Der er mange overvejelser, som skal tages, inden vi i Esbjerg Kommune vil anlægge en ny fodgængerovergang. Når der er cykelsti på begge sider, inviterer det til, at man fortsætter med at cykle over, og det er ikke hensigtsmæssigt. Desuden er fodgængerovergange ikke altid så sikre, som mange går og tror, da der erfaringsmæssigt er bløde trafikanter og især børn, der bruger den uden at se sig for, og hvis bilisterne ikke respekterer fodgængerfeltet, skabes der farlige situationer, siger Jane Svinkløv, ingeniør i Vej og Park, som også pointerer, at der med 40 km/t-zone, bump og hajtænder er etableret sikkerhedsforanstaltninger på stedet.
Vil kigge på bedre løsninger
Hun tilføjer dog, at Esbjerg Kommune altid gerne kigger på at finde bedre løsninger, også i forhold til belysningen.
- Min kollega har målt gadebelysningen på stedet og forsikrer, at lysstyrken overholder Vejreglerne. En forbedret belysning kan dog stadig være tryghedsskabende, og derfor er dette medtaget på listen med ønsker til trafiksikkerhedsforanstaltninger, som politikerne skal prioritere imellem, siger Jane Svinkløv og tilføjer, at man på ny vil drøfte ønsket om et fodgængerfelt med skolen og politiet.
Derudover vil hun bede kommunens entreprenørafdeling kigge på selve Nørremarksstien, hvor flere af stenene ligger ujævnt og skaber knap så gode forhold for cyklisterne.