Annonce
Ugeavisen Ribe

Energinet fjerner luftledning mellem Ribe og Bredebro - og foreslår linjeføring af ny luftledning

Planerne for kablerne, som de er nu. Grafik. Energinet
100 km luftledninger på 150 kilovolt bliver taget ned og erstattet af 145 km kabler i det sydvestlige Jylland. Men senere kommer der nye 400 kilovolt luftledninger op på master. Arbejdet starter med ledningen mellem Ribe og Bredebro
Annonce

Ribe/Bredebro: Planerne om at lægge en række luftledninger på 150 kilovolt-niveau i jorden i det sydvestlige Jylland er kommet et skridt videre. Energinet er nu klar med et forslag til, hvor kablet mellem Ribe og Bredebro skal ligge, og forslaget er sendt til de borgere, som kan få det nye kabel i deres jord. Energinet forventer at kunne besøge de enkelte lodsejere i starten af 2021 for at drøfte vilkårene for kablets placering.

- Vi regner med, at vi er færdige med at lægge det ca. 30 km lange kabel mellem Ribe og Bredebro i efteråret 2021. Når kablet er færdigt, fjerner vi den gamle luftledning, siger projektleder Martin Hinrichsen, Energinet, i fra Energinet.dk.

Annonce

Ny luftledninger

Men der er muligvis nye luftkabler på vej på samme strækning.  Der, hvor 150 kilovolt-luftledningen mellem Ribe og Bredebro står, foreslår Energinet at placere den nye 400 kilovolt luftledning, som skal etableres mellem Endrup og grænsen.

- Det foreslår vi for at undgå at skulle opfinde et nyt tracé, siger Martin Hinrichsen.

Den nye 400 kV-luftledning har rejst mange protester blandt naboer, der ønsker den gravet ned på samme måde som 150 kV-forbindelsen. Det er imidlertid ikke teknisk muligt at grave hele 400 kV-kablet ned på strækningen. Det skyldes rent strømtekniske årsager.

Hvis 150 kV-ledningen ikke var blevet besluttet gravet ned i 2018, så skulle den altså have stået ved siden af 400 kV-masterne.


Alt i alt vil der helt klart være færre master og ledninger i luften, når hele området er færdigt

Martin Hinrichsen, Energinet.dk


- Alt i alt vil der helt klart være færre master og ledninger i luften, når hele området er færdigt, siger Martin Hinrichsen.

Hovedparten af de nye kabler i det sydvestlige Jylland er en udløber af en politisk aftale fra 2018, som betyder, at de kommuner, der skal lægge jord til den nye 400 kilovolt luftledning mellem Holstebro og grænsen, får kabellagt 150 kV luftledninger. Der er endnu kun en politisk aftale for 150-kV-forbindelsen. 400-kV-forbindelsen er fortsat under myndighedsbehandling.

Annonce

Flere kabler

Energinet lægger dog også 150 kV-kabler på to strækninger, hvor der ikke er nogen luftledning i dag. Det gælder mellem Ribe og Andst og mellem Ribe og Holsted.

- Der sker store forandringer i elsystemet i disse år, og det gælder også i Sydvestjylland, hvor 150 kilovolt nettet skal kunne opsamle de stigende mængder vedvarende energi fra vindmøller og solceller. Det er baggrunden for, at vi også forstærker 150 kilovolt nettet i området, siger Martin Hinrichsen.

Hele kabelprojektet i det sydvestlige Jylland forventes at være færdigt sidst i 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce