Annonce
Ugeavisen Ribe

Esbjerg Kommune giver modvilligt ja til kæmpelandbrug ved Jernvedlund

Det er dette landbrug på Puggaardsvej nord for Jernved, der nu skal udvides voldsomt. Det er både naboer og kommunale politikere imod, selv om Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg tirsdag selv sagde ja. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg har givet miljøgodkendelse til Rønhave ApS, som har planer om at opføre et stort kælvningscenter på Puggårdsvej ved Jernvedlund.
Annonce

Jernved: Jørn Kjær Madsen, der er indehaver af storlandbruget Rønhave ApS, har fået opfyldt en drøm. Plan & Miljø udvalget har nemlig givet miljøgodkendelse til, at han kan bygge et kælvningscenter på Puggårdsvej 64 i Jernvedlund.

Beslutningen gled dog på ingen måde let igennem. Op mod ja'et i Plan & Miljøudvalget har beboere på Puggaardsvej indsendt mere end 30 sider med bekymringer og klager til Esbjerg Kommune i forhold til den forestående udvidelse af landbruget. De omfatter bemærkninger om blandt andet projektets påvirkning af landskabet, naturen, lokalsamfundet og trafiksikkerheden, ligesom de indeholder frygt for gener fra støj, lugt, lys, støv og transporter.

I udvalget var der også lange diskussioner, inden en afstemning med seks stemmer imod en godkendte ansøgningen. Dog er udvalgsformand Karen Sandrini (S) frustreret over afgørelsen, selv om hun selv stemte ja.

- Vi tog en beslutning, der kan få store konsekvenser. Vi kunne ikke gøre andet end at give godkendelsen, fordi alle gældende krav i miljølovgivningen er overholdt, men jeg er kritisk overfor, at vi som myndighed i kommunen slet ikke havde en mulighed for at forhindre, at et så stort landbrug nu kan blive opført i det, vi i kommunen selv kalder et uforstyrret landskab, siger Karen Sandrini, der sammen med udvalget er bekymret over lovgivningen på området.

- Vi synes ikke, det er rimeligt. Det er ikke fordi, vi er imod landbrug, slet ikke. Det skaber arbejdspladser, men denne størrelse er lige i overkanten af, hvad området kan holde til, og det, synes vi, er rigtigt ærgerligt. Vi henvender os derfor til miljø- og erhvervsministeren med en betænkelighed om, hvorvidt lovgivningen omhandlende store landbrug i små samfund er blevet for lempelig, siger Karen Sandrini.

Udvidelsen

Kvægbruget på Puggaardsvej skal efter planen udvides fra de nuværende 140 malkekøer til 1140 malkekøer med kalve og 275 kvier samt tilhørende kælvningscenter.

Udvidelsen indebærer også etablering af blandt andet tre nye kostalde, et malkecenter, seks kalvestalde, to gyllebeholdere, en møddingplads, en rågylletank, sandseparationsanlæg, spulevandstank, et råvarelager og et ensilageopbevaringsanlæg.

Annonce

Beboere er imod

Tidligere har Jørn Kjær Madsen også fået en miljøgodkendelse til adressen Jernvedvej 200, så nu har han mulighed for at udbygge landbrugene begge steder. Han har dog tidligere meddelt, at planen er, at det kun er den ene gård, som skal bruges til et nyt kælvningscenter, og det kan meget vel blive på Puggårdsvej. Dog kan Jørn Kjær Madsen ikke love, at han ikke vil udvide begge gårde på sigt.

En af dem, der er kritiske over for, at kommunen har givet miljøgodkendelse, er landmand Jesper Vad Jensen, som også er en af repræsentanterne for en beboergruppe på Puggaardsvej. De er meget imod, at politikerne har givet miljøgodkendelsen, men lige så meget, at lovgivningen på området tillader så store landbrug ved en lille by som Jernved.

- Det er utroligt, at en lovgivning kan være skruet sådan sammen. Infrastrukturen i området er ikke beregnet til det, miljøet tager skade og selve området er slet ikke udlagt til storlandbrug. Og så giver man alligevel lov. Jeg forstår det ikke, siger Jesper Vad Jensen, der sammen med beboergruppen nu vil vurdere, om man vil påklage beslutningen.

- Jeg er skuffet over afgørelsen, når så meget taler imod. Så store landbrug i så små samfund, og så giver man alligevel lov. Det er jeg meget imod, siger Jesper Vad Jensen, mens Karen Sandrini understreger, at vejnettet i området ikke indgår som en del af miljøgodkendelsen.

Jørn Kjær Madsen har planer om at oprette et stort kælvningscenter på en gård på Puggårdsvej, og det har han nu fået godkendelse til fra Plan & Miljø udvalget i Esbjerg Kommune. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
Det er dette landbrug på Puggaardsvej nord for Jernved, der nu skal udvides voldsomt. Det er både naboer og kommunale politikere imod, selv om Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg tirsdag selv sagde ja. Foto: Google Maps
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce