Annonce
Ugeavisen Ribe

Esbjerg Kommune giver roser for sortering af madaffald

Det er blandt andre Connie Pedersen og Christoffer Green, der indsamler og tømmer vores madaffaldsspande. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Esbjerg Kommune kan ind til videre notere en succesfuld igangsætning af sorteringen af madaffald. Så godt som ingen kløjs i sorteringen.

KOMMUNEN: Esbjerg Kommunes afdeling for affald og industrimiljø - populært kaldet affaldskontoret - følger nøje med i, hvordan borgerne bruger den nye affaldsspand, som nu næsten er delt ud til alle husstande i kommunen:

- Og indtil videre må vi sige, at borgerne har taget rigtig godt imod spanden med det brune låg, hvor vores kartoffelskrøller, æbleskræller, kaffegrums, æggeskaller, madaffald og lignende skal kommes i med henblik på genbrug som ”grøn” energi, siger kontorchef Dorthe Ibsen, der giver borgerne topkarakter for deres affalds-sortering.

- Og vel har vi fået nogle opringninger og forespørgsler om de grønne plastikposers kvalitet, om spandenes størrelse, tømningsfrekvensen og så videre, og måske skal enkelte detaljer justeres, men i det store hele er vi kommet godt fra start.

I Ribe har virksomheden Marius Pedersen afhentet vores madaffald siden august, og nogen af dem, der kører rundt og indsamler det er Connie Pedersen og Nicolai Jensen.

Nu er der fire – nogle steder fem med den grønne til haveaffald – store spande i affalds-familien – plus en mindre rød spand til brugte batterier og andet teknisk affald. Foto: Kirsten Enevoldsen

- Spandene er mere tunge og indholdet mere smattet end ved andre spande, men ellers er proceduren omkring indsamling af madaffald den samme som andre ordninger, fortæller Connie Pedersen, der tilføjer, at der er plads til to dages affald i skraldebilen, før den skal læsse det af i Holsted.

Annonce

Biopulp er en handelsvare

Det er nemlig Ragn-Sells anlæg i Holsted, der tager mod affaldet. Her tømmes affaldet ud af de grønne plastikgenbrugsposer, og indholdet forarbejdes til såkaldt biopulp.

Få steder mangler spande

Langt de fleste i omegnsbyerne i Esbjerg Kommune har nu fået deres brune spande til sortering af madaffald. Dog mangler henholdsvis Esbjerg midtby og den gamle del af Ribe at få deres spande. Begge steder samt på Mandø kommer der om et års tid en løsning omkring husstandsindsamling af madaffald.

Hvis man ønsker som beboer i Ribe midtby ønsker at sortere allerede nu, kan man bestille en køkkenspand og tilhørende poser hos Esbjerg Kommune. De skal i så fald smides ud i de nedgravede affaldsstationer ved P-Nord og P-Øst på Rosen Alle. Ved stationen ved P-Syd kan man ikke aflevere madaffald.

De grønne poser er fremstillet af genbrugsplast, og når de er blevet tømt for indhold, genbruges de igen-igen. Hele processen – fra den overgemte pålægspakke i køleskabet, halvrådne bananer med videre til energi til for eksempel opvarmning – er med andre ord én ubrudt grøn linje, hvor ordet spild slet ikke kan finde anvendelse.

Annonce

Tjæreborg-projekt gik forud

- Mange undrer sig over den store spand, som i mange familier har overkapacitet. Kunne den ikke med fordel deles i to, så man ”sparer” en spand i den mini-containergård, der efterhånden ”pryder” enhver parcelhusgrund?

- Før vi kørte madsorterings-projektet op i stor skala, prøvede vi det gennem et år af i Tjæreborg. Her afdækkede vi flere minusser, svarer Dorthe Ibsen:

- Det kan volde besvær at sortere helt rigtigt, når der er to rum. Der udvises en smule mindre respekt for sorteringen, når der er to rum at vælge imellem. Skillevæggen skal relativt ofte til reparation, og det kan hurtigt blive en stor udgift. De lastvogne, der skal afhente affaldet, skal også have to rum. Dem har vi ingen af, og det er en større investering.

Ud fra et samlet billede valgte politikerne den ordning, der nu er ved at blive gennemført over hele kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce