Annonce
Ugeavisen Ribe

Fie og Frank blev pårørende, da deres 3-årige datter fik kræft: - Der er blevet grædt mange tårer

Familien Rosenberg - med Fie, Simone, Daniel og Frank - har været meget igennem med Simones kræftsygdom. fik isbjørnebamser. Masker med smag.
Det slog hårdt hos Frank og Fie Rosenberg, da deres 3-årige datter, Simone, fik leukæmi. Frank endte som en arbejdsnarkoman, mens Fie først knækkede mange år senere. Nu er Simone helt rask, men familien holder sit fokus på kræft som sygdom ved at deltage i Stafet for Livet.

Vejrup: Det er nu 5-6 år siden, at Fie og Frank Rosenberg fra Vejrup kunne ånde lettet op over, at deres datter Simone blev erklæret rask af sin leukæmi sygdom. Men oplevelsen sidder stadig i dem.

Simone fik konstateret leukæmi som 3-årig - mindre end to måneder efter, at Fie og Frank havde fået lillebror Daniel. Og forældrene mener, at det faktisk er grundet Daniel, at de opdagede sygdommen.

- Vi havde godt set, at Simone havde mange blå mærker og blege øjne, ligesom hun også klagede over at have ondt i benene. Så, da vi var til fem ugers tjek med Daniel, fik vi også mulighed for, at Simone fik taget nogle blodprøver, og allerede på vej hjem fra sygehuset blev vi ringet op og bedt om at vende om og komme tilbage med det samme. Vi tænkte ikke, det var så slemt, så Frank og Daniel blev hjemme i første omgang, men vi blev straks sendt videre til Odense til børnekræftafdelingen, og Frank og Daniel skulle straks derover også, fortæller Fie Rosenberg.

Annonce

- Vi fik min svigermor til at køre, og hun kørte faktisk som en brækket arm, nok fordi hun var så konfus, tilføjer Frank med et grin.

Skulle være den stærke

I Odense fik de bekræftet, hvad lægerne frygtede. Det var leukæmi. Mens Frank tacklede det hele ved at begynde at arbejde mere og mere - et større renoveringsprojekt af familiens hus blev søsat på det tidspunkt - for at få det hele på afstand, så startede Fie en mekanisme, hvor hun skulle være den stærke.

Simone kan huske tre ting fra dengang, hun var syg. Klovnen Pablo, at man fik fik isbjørnebamser, når man skulle i narkose og, at der var masker med smag. Privatfoto

- Frank knækkede, lige da vi fik at vide, at Simone havde leukæmi, men jeg knækkede først mange år efter. Jeg anede ikke dengang, at børn kunne få kræft, så det var da urimeligt, at det skete for Simone, men jeg besluttede mig så for at være den stærke, at jeg skulle have styr på medicin, følge med i Simones tal og sådan noget for at flytte fokus fra, at jeg havde et sygt barn, fortæller Fie, der fik følelsen af, at de kom til sygehuset med et rask barn - fordi sygdommen blev fanget så tidligt - men de så fik et meget sygt barn, da kemoterapien gjorde sin virkning.

At Fie ikke knækkede med det samme har så haft konsekvenser for hende senere hen. Hun er nu sygemeldt på tredje år blandt andet med fibromyalgi.

Om familien

Fie og Frank Rosenberg er gift og forældre til Simone på 11 år og Daniel på 8 år.

Fie er fra Hviding og har boet i Vejrup siden 2008. Frank er fra Gram.

Simone fik leukæmi, da hun var 3 år gammel.

Fie står som holdkaptajn for "Vi Kæmper Sammen" holdet ved Stafet for Livet Ribe.

- Sådan noget, har jeg fået at vide, kommer ofte en eller anden form for choktilstand, så det er nok min reaktion nu. Jeg lider også af dødsangst, og dengang Simone blev syg, valgte jeg også skubbe Daniel til side. Jeg tror ikke, jeg kunne magte kun at se og holde ham sporadisk, og det har så givet bagslag senere, fordi vi nu nok er nødsaget til at hjælpe ham mere end hans jævnaldrende, forklarer Fie.

- Jeg ville dog i dag ikke have handlet anderledes, tilføjer hun omkring hendes valg og handlinger for otte år siden.

Annonce

Nyder sammenhold ved stafetter

Da Simone omsider blev erklæret rask efter tre år, kunne familien begyndte at fokusere på noget nyt. Det blev Stafet for Livet, hvor de har deltaget siden 2013 og heraf med et hold i Ribe de seneste fire år.

- Vi er med for at sætte fokus på, at kræft kan ramme alle, og at vi skal være bedre til bekæmpe, understreger Fie Rosenberg, der tilføjer, at det nok er hende i familien, der nu går allermest op i stafetterne.

Jeg besluttede mig så for at være den stærke, at jeg skulle have styr på medicin, følge med i Simones tal og sådan noget for at flytte fokus fra, at jeg havde et sygt barn.

Fie Rosenberg

- Det er noget, jeg brænder for år efter år. Jeg har altid haft interesse i at samle penge til velgørende formål, for det tager fokus væk fra det, man er i, men sætter samtidig fokus på sygdommen. Efterhånden er det sammenholdet på vores stafethold, der gør det hele til en fantastisk oplevelse. Vi er 31 på holdet, og det gør, at jeg hvert år får nye relationer og netværk. Jeg glæder mig virkelig til det her døgn, vi får sammen med familien og den "familie" vi har fået gennem Stafet for Livet, siger hun.

Annonce

Andre har det værre

Hverken Frank eller Fie har tænkt så meget over, at de med Simones sygdom sådan set var pårørende til deres eget barn.

Leukæmi hos børn

Leukæmi er en gruppe af ondartede sygdomme i kroppens blodlegemer. Ved leukæmi påvirkes en eller flere af kroppens røde og hvide blodlegemer samt blodplader, så der bliver færre normale celler. Hvert år får omkring 45 børn i Danmark leukæmi.

Man får som regel mistanke om, at barnet kan have leukæmi, hvis barnet har blodmangel, tendens til at få infektioner og/eller har særligt mange blå mærker. Symptomerne er blandt andet træthed, bleghed, nedsat appetit og knoglesmerter.

Man kender ikke årsagen til leukæmi, men de fleste børn med leukæmi bliver raske efter op til 2-3 års behandling. Selv ved tilbagefald af sygdommen er der ofte gode muligheder for helbredelse.

- Jeg tror faktisk, at det er værre at være bedsteforældre til et sygt barn. Det kunne vi i hvert fald mærke på vores forældre. Min mor siger, at hun blev ti år ældre, den dag Simone blev syg. Vi havde jo fokus på at være der for Simone, og vi kunne samtidig se på sygehuset, at mange havde det værre end Simone. Det kunne andre, der står ude på sidelinjen, ikke se, og derfor er det nok værre, siger Fie.

De fortæller desuden om, at de som pårørende fik tilbudt forskellig hjælp fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse.

Der blev taget mange billeder, mens Simone var syg, og den dag i dag vækker det minder og giver anledning til gode snakke, når de kigger på dem. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Vi fik lidt støtte fra Kræftens bekæmpelse, men vi og de opdagede også hurtigt, at min mor sammen med meget andet familie lige så vel kunne give os det, vi havde brug for. Vi tænkte også, at andre havde mere brug for deres hjælp, siger Fie Rosenberg, der understreger, at venner og familie til de nærmeste pårørende bare skal handle uden at spørge først.

- Man skal ikke ringe og tilbyde hjælp til de nærmeste, men derimod bare yde hjælpen med det samme.

Nu hvor en normal hverdag er vendt tilbage, kan Fie og Frank også drage sig andre erfaringer.

- Vi er knyttet tættere sammen. Skræmmende mange par går fra hinanden i løbet af sådan en proces, men vi har været gode til at finde ud af, hvad der var vigtigt for os, siger Fie, mens Frank har et klart godt råd til andre, der står med et kræftsygt barn.

- Man skal huske at snakke med nogen om det. Man skal ikke gå med det selv, for det bliver det bare værre af, siger han.

Dertil supplerer Fie:

- Man kan bestemt lære noget af andre, der været igennem noget lignende. Både vi og Simone vil gerne give vores erfaringer videre til andre, siger hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Red Barnet efterlyser familier til deres oplevelsesklub

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Mikael vil være Ribes og landbrugets stemme

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ny selvstændig coach i Ribe: Marianne er sprunget ud på dybt vand

Ugeavisen Ribe

Mindeord over Sten Børsting

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Ribe

Hanne har doneret stamceller og reddet liv: - Det er en god gerning ligesom at give blod

Ugeavisen Ribe

Konservativ Ribepolitiker ser flere muligheder for at blive valgt denne gang

Ugeavisen Ribe

Sønderjysk mad på menuen til Folkemødet i Ribe: Topkok står bag maden til fællesspisninger

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Ribe

CS Bilsyn er kommet godt på plads i nye lokaler

Ugeavisen Ribe

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Ugeavisen Ribe

Mere inspiration til kunderne i JYSK i Ribe: Ny butikschef har stor ombygning som første opgave

Ugeavisen Ribe

Ribe HK’s ungdomstrænere fik gode ord fra ligatræner

Ugeavisen Ribe

Testcenter flytter til mindre lokaler i seminarieHuset

Ugeavisen Ribe

Roager Sogn inviterer til festival

Ugeavisen Ribe

Jacob og Jakob er udtaget til U21 EM

Ugeavisen Ribe

Vilslev og Jedsted har fået et flot foreningshus

Ugeavisen Ribe

Andelskassen Ribe bakker op om foreningslivet i Øster Vedsted

Ugeavisen Ribe

Roagerildsjæl vil i byrådet igen: Alex vil handle frem for at snakke

Ugeavisen Ribe

Kirsten nyder at tage den gule jakke på i Ribes natteliv: - Jeg føler, jeg gør en forskel om natten

Ugeavisen Ribe

Ribes aktivitetshus er sikret: Kommunalt budgetforlig får drøm til at gå i opfyldelse

Ugeavisen Ribe

KLUMME: ”Dem og os”, en klumme om UFO´er, Hitler, Taleban og Ribe-Esbjerg-forholdet

Ugeavisen Ribe

Dagli'Brugsen bidrager atter til lokale foreninger i Gredstedbro

Annonce