Annonce
Ugeavisen Ribe

Fra køkkenerne i Ribeområdet til biogasanlægget i Holsted: Vores madaffald bliver til tonsvis af biomasse

Anlægget i Holsted modtager årligt 45.000 ton madaffald fra tre kommuner. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Madaffaldet fra Esbjerg Kommune sendes til Holsted, og det giver absolut mening af sortere sit organiske affald, når man oplever og ser, hvordan og hvor meget af det, der bliver til biomasse.

Ribe/Holsted: Ryger mit madaffald ikke bare ned i den samme container som alt andet affald?

Et sådan spørgsmål er der muligvis flere, som har tænkt over, nu hvor de brune madaffaldsspande er kommet rundt til de fleste borgere i Ribeområdet.

Her er svaret kort og godt: Nej.

Annonce

Når du har smidt din grønne pose i den brune spand ude foran dit hus, bliver den som bekendt afhentet af skraldebilen. Derfra turen enten direkte eller via Marius Pedersens lokation i Esbjerg til Ragn-Sells anlæg i udkanten af Holsted.

45.000 ton affald om året

Ragn-Sells i Holsted har kontrakter med Esbjerg, Vejle og Kolding kommuner. Således modtager man årligt 45.000 ton affald om året. Når det er blevet bearbejdet og sorteret går i alt 90-92 procent af det genbrug i form af biomasse samt glas, metal eller plast. Anlægget kører i døgndrift i hverdagene samt i alt 24 timer henover weekenden.

Der kommer mellem 150 og 250 ton affald ind i døgnet, som bliver til 290 ton pulp - fordi der tilsættes vand. Denne pulp sendes videre til biogasanlægget, som blander det med gylle, afgasser det og sender retur til landmændenes marker. Gassen fra det bruges til naturgasnettet.

Ragn-Sells koncernen, der har rødder i Sverige, har hovedkontor i Stockholm og driver miljøservicevirksomhed i henholdsvis Sverige, Norge, Estland og Danmark.

Dette anlæg er et af to af Ragn-Sells anlæg i Danmark, som er beregnet til at tage sig af det madaffald, som kommer fra den organiske dagrenovation, fabrikker eller supermarkeder.

- Hvis vi tager den mængde affald, vi får ind fra alle tre dele, så er Ragn-Sells nok et af de største på markedet. Vi får 45.000 ton madaffald ind om året her på anlægget, fortæller Kim Malmros, der er driftsleder på de to madaffald anlæg.

Gode til at sortere

Affaldet fra borgerne i Esbjerg Kommune er mere eller mindre dagligt kommet ind siden den 21. august, og kommunens borgere får allerede roser fra Kim Malmros.

Anlægget i Holsted modtager årligt 45.000 ton madaffald fra tre kommuner. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Esbjerg Kommune gør det allerede rigtig godt i forhold til, hvor rent madaffaldet er. Altså hvor stor en mængde tekstiler, glas, flamingo og lignende, der er blandet med det organiske affald. Mængden af afvist affald, som ikke kan laves til biomasse, er ikke ret højt, forklarer Kim Malmros, der understreger, at det accepteres, hvis mængden af afvist affald er på 8-10 procent.

- Der er nogle fine linjer mellem, hvad vores anlæg godt kan lide og ikke kan lide. Eksemplvis vil jeg gerne tage mod en ketchup- eller remouladebøtte, der er halvfuld, men jeg vil helst ikke have de flasker, hvor der sidder rester nede i bunden, man ikke kan få ud, siger Kim Malmros, der også gerne vil have den køkkenrulle med, som man skraber madrester af med.


Esbjerg Kommune gør det allerede rigtig godt i forhold til, hvor rent madaffaldet er. Altså hvor stor en mængde tekstiler, glas, flamingo og lignende, der er blandet med det organiske affald.

Kim Malmros


- Men jeg er faktisk ikke glad for vingummibamser, for det klistrer så meget i anlægget.

Annonce

Affaldets vej i anlægget

Skraldebilerne læsser affaldet af i store bunker i et forlager på anlægget. Derfra grovsorteres hård plast og jern fra det manuelt, inden alt ryger op i en neddeler. Her åbner mekaniske fingre for affaldsposerne, og indholdet blandet med vand, så det hele bliver meget flydende. I flere processer sorteres mindre dele glas og plast fra, inden en del af vandet presses ud fra massen igen. Og så snart der er 75 ton færdig biomasse klar, kan det sendes via rør til det nærliggende biogasanlæg.

Glas og metal sendes også til genbrug, mens plasten kommer en tur i en vaskemaskine. Det gør, at den kan blive til granulater, som derfra også kan genbruges.

- De granulater, vi producerer, bruges blandt andet i de grå affaldssække, vi kan købe i butikkerne, så det hele giver rigtig meget mening. Der er ingen tvivl om, at værdien af affaldet er højere, når vi kan bruge så meget af det til biogas i forhold til sende det til forbrænding, siger Kim Malmros, der blot håber, at borgerne i Esbjerg Kommune vil fortsætte det gode sorteringsarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce