Annonce
Ugeavisen Ribe

Gendarmhus og shelters klar ved Grænsestien

De 80 ton tunge gendarmhuse skal fungere som infostandere på den kommende grænsesti. De er inspireret af de skure, som de gamle gendarmer på grænsen mellem Danmark og Tyskland havde. Privatfoto
Esbjerg Kommune har i Vester Vedsted nu opført det første af tre store gendarmhuse, der skal fungere som infostandere på den nye grænsesti syd og øst for Ribe. Ligeledes er der er opført fire nye shelters.
Annonce

Ribe: Fem nye byggerier er skudt op nær digehytten i Vester Vedsted. Som en del af Esbjerg Kommunes flagskibsprojekt i forbindelse med Genforeningsjubilæet, en 33 kilometer lang vandrerute, er der blevet bygget et 80 ton tungt gendarmhus samt fire shelters. Gendarmhuset, der er lavet i hvid beton, skal fungere som infostander på vandreruten.

- Gendarmhytten er færdig, men der skal selvfølgelig pyntes lidt på omgivelserne, og så skal vi have den fyldt med informationsplancher, siger landskabsarkitekt fra Esbjerg Kommune, Steen Gelsing, der har været en af drivkræfterne bag tilblivelsen af Grænsestien.

Ud over det ene gendarmhus i Vester Vedsted skal der opføres yderligere to gendarmhuse på ruten. Derudover er der allerede opsat 33 hvide grænsepæle i beton langs Danmarks gamle grænse.

- De tre huse skal gerne stå klar midt i maj, og inden da skal vi have sat borde-bænke-sæt op omkring, siger Steen Gelsing, der i samarbejde med Arkitektladen i Ribe har lavet en løsning, hvor siderne i gendarmhuset er utætte, så man kan mærke man er i naturen. Dette fordi, gendarmerne på grænsen kun havde primitive huse at opholde sig i, hvor der stort set kun var læ for vinden.

Indvielse

Grænsestien, gendarmhuse og shelters skulle have været indviet 21. juni, men dette er skubbet til efteråret, hvor man arbejder på at finde en dato i september.

Grænsestien kan dog tages i brug fra 21. juni, hvor alt gerne skal stå klart.

De fire shelters må først officielt tages i brug af offentligheden fra 21. juni, idet Esbjerg Kommune og Myrthue råder over dem som undervisning indtil dette tidspunkt.

Annonce

I to etager

Det var egentlig meningen, at der skulle opføres shelters ved alle tre gendarmhuse, men Steen Gelsing forklarer, at økonomien i projektet foreløbig kun rækker til shelters ved gendarmhuset i Vester Vedsted. Dog arbejder man på at skaffe fondsmidler og er i dialog med Naturstyrelsen i forhold til shelters ved gendarmhuset nær Gelsbro.

Men i Vester Vedsted har man bygget fire shelters i hver to etager som en del af Grænsesti-projektet.

- Vi har gerne villet have dem til at ligne digebørstehytter, og vi har taget afsæt i de primitive skure, de farende svende og deres familier boede i under arbejdet med digerne, siger Steen Gelsing og forklarer, at tre af de fire shelters kan bookes gennem Myrthue, ligesom kommunen også selv vil benytte sig af de nye shelters.

- Den fjerde vil altid være til fri disposition uden bookning. Kommer folk på cykel nede fra Tyskland er det svært at vide, at man skulle have booket ved Myrthue.

Steen Gelsing uddyber, at de endnu mangler maling, og at de fire shelters i den kommende tid er stillet til rådighed for Børn & Kultur, som vil bruge dem som aflastning for kommunens institutioner under corona-krisen.

Arbejdet med gendarmhusene ved Gelsbro og Villebøl er sat igang, men er endnu ikke færdigt.

Fire nye shelters i to etager er bygget ved diget i Vester Vedsted som en del af Grænsesti-projektet, og er opført med afsæt i de gamle digebørstehytter, der blevet opført flere steder langs diget. Foto: Torben Meyer
De gamle gendarmer på grænsen mellem Danmark og Tyskland havde kun primitive skure, der beskyttede mod vinden. De nye gendarmhuse tager udgangspunkt i disse huse. Gendarmhuset ved Vester Vedsted er nu færdigbygget, mens to andre er under opførelse ved Gelsbro og Villebøl. Foto: Kåre Welinder
Gendarmhuset i Vester Vedsted ligger i smukke omgivelser ved Vadehavet, og har en gammel bunker og Digehytten som nærmeste naboer. Foto: Kåre Welinder
Det har krævet et stort arbejde at opføre gendarmhuset tæt ved Digehytten i Vester Vedsted. Huset vejer omkring 80 ton, og bliver spækket med infoplancher om Grænsestien. Foto: Torben Meyer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce