Annonce
Ugeavisen Ribe

Grænsestien byder på flot natur og et historisk sus

Naturen er meget varieret nær Varming Hede og Varminglund, hvor Ove Øllegaard og Henrik Præstholm har taget Ugeavisens journalist med til. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Grænsestien er 48 kilometer lang, men man behøver slet ikke at gå hele vejen for at opleve noget af den skønhed, den kan byde på.
Annonce

Skallebæk: Få dage efter det officielt blev muligt at gå på Grænsestien, der snor sig i zigzag langs den dansk-tyske grænse fra i årene 1864 til 1920, har Ove Øllegaard og Henrik Præstholm taget UGE-Avisen Ribes journalist med ud på en del af ruten, som de i sin tid var idémændene bag.

- Vi mente, at det var rimeligt at gøre opmærksom på, at grænsen dengang gik syd om Ribe, for da Kongeåstien blev etableret blev den promoveret som, at den fulgte den gamle grænse, og det gør den jo ikke hele vejen, forklarer de to.

I de hvide gendarmhuse kan man læse om grænsestiprojektet, noget historie og se et kort over ruten. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Vi starter ved et af de store og særprægede gendarmhuse ved Toftlundvej, og kort derfra kan man møde én af skyggesiluetterne, en grænsegendarm, der fortæller om sit liv.

Der skal trampes på pedalen for at høre grænsegendarmen fortælle sin historie, men når det så gøres, er det også spændende at lytte til. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Det første stykke vej går vi på selve den gamle grænse - eller rettere sagt få meter parallelt ved siden af. Mens vi går på trampestien kan man tænke over, at på ens højre hånd på den anden side af grænsen fandtes der mellem 1864 og 1920 helt andre love, og netop det at gå her giver én en specielt historisk fornemmelse i kroppen. Samtidig går vi i et landskab, som henholdsvis er dannet under den næstsidste og den seneste istid.

Landskabet her er dannet efter de to seneste istider for mange tusinde år siden. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Der er jo masser af autenticitet på den her gåtur samtidig med, at man går i afvekslende natur, siger Ove Øllegaard samtidig med, at markerne udskiftes med lyngområde og senere skov.

Annonce

Mangel på markering

Grænsestien er overordnet fint opmærket med små pæle her og der. Den går på både grusstier, veje og trampestier, men Ove Øllegaard påpeger allerede inden turens start, at der nogle steder pt. stadig kan være manglende skiltning og markering af stien, og en sådan strækning møder vi ved Varming Hede, da vi er gået gennem noget skov. Dette stykke kan end ikke med god vilje kaldes for en farbar trampesti, men mon ikke, at de forhold forbedres snart. Processen er i hvert fald gået i gang.

Vores tur på Grænsestien slutter efter godt tre kilometer ved Varminglund, men hvis man fortsætter videre nord på, går man faktisk på et strækning i det gamle Tyskland, inden man ankommer til Gelsbro flotte hedeområde.

Gåtur på Grænsestien

For tiden, hvor vi er begrænsede i vores udfoldelsesmuligheder, er en gåtur i naturen en oplagt aktivitet. Som tidligere har Ugeavisen Ribes journalist her fået andre til at anbefale en skøn gåtur.

Ove Øllegaard og Henrik Præstholm er sammen med Ole Lindholdt og Andreas Andreassen idémændene bag stien

Hele Grænsestien er på 48 kilometer, og der er flere shelters undervejs, man kan overnatte i, samt informationsstanderne. Derudover kan man tage rundture forskellige steder på ruten, blandt andet ved Stensbæk Plantage, Høm og Kalvslund.

Man kan læse meget mere om grænsestien på hjemmesiden www.grænsesti.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce