Annonce
Ugeavisen Ribe

Gratis skoletjenesteforløb: Vikingecenter byder ind med læring i køkken og gennem rollespil

De seneste år har der været stigende interesse for at deltage i et af de gratis skoletjenesteforløb på Ribe VikingeCenter, da det giver eleverne læring på en helt anden måde, end det er muligt inde i klasseværelserne. Foto: Ribe VikingeCenter
Ribe VikingeCenter har fået to nye skoletjenesteforløb på programmet. Flere og flere gør brug af tilbuddet, som er gratis for skoler i Esbjerg Kommune.
Annonce

Ribe: Viden om natur, kultur og gamle dage. Der er mange muligheder for skoleeleverne i Esbjerg Kommune for at få læring uden for klasselokalerne i forskellige kommunale tilbud.

Ribe VikingeCenter er ét af de mange steder, der kan give børnene store oplevelser, og med to nye forløb - et om vikingemad og et om vikingetro - er paletten nu blevet endnu bredere.

- Vi har nu ni forskellige forløb, der rammer alle klassetrin. Forløbene er blevet mere formaliseret og struktureret samt sat i rammer, og det er også ved at gå op for skolerne, at der er gode muligheder i de her forløb. Vores skoletjenesteforløb kan noget andet end eksempelvis Myrthue og Quedens Gaard, men det didaktiske grundindhold er det samme, siger Christin V. Clausen, dramaturg på Ribe VikingeCenter, der håber, at de nye forløb kan ramme flere elever end tidligere.

Gratis forløb

Ribe VikingeCenter blev en del af Esbjerg kommunes skoletjenestetilbud i 2008. Hvert år har 600 – 800 skolebørn deltaget i de forskellige forløb. I 2009 havde man 18 forløb, mens det tal i 2019 er steget til 56.

I alt er der ni forløb heriblandt eksempelvis "Spillet om Magten" og "Et trælleliv i vikingernes Ripa". Alle forløb er gratis for skoler i Esbjerg Kommune, og der er årligt 30 tilgængelige gratis forløb.

Find ud af mere om de forskellige forløb på https://www.ribevikingecenter.dk/da/skoler/skoletjeneste.aspx

Ud over Ribe VikingeCenter kan blandt andet også Quedens Gaard og Myrthue tilbyde skoletjeneste.

Annonce

Læring gennem håndværk og rollespil

Det nyeste forløb, der er kommet til, er om vikingernes tro, og som retter sig mod børn i konfirmationsalderen. I foråret bliver forløbet testet af, mens det så kommer i den faste portefølje fra efteråret. Derudover kan Mia-Louise Sellerup, antropolog, bringe elever ind i en verden af vikingernes mad gennem "Vadehavet - vikingernes hjem og spisekammer", som Kulturregion Vadehavet har givet 75.000 kroner til at udvikle.

- Økonomien er stram de forskellige skolekøkkener, men når det kommer til vikingemad, er den mad faktisk billig at lave, ligesom det er nemt at finde råvarer i naturen. I det forløb kobler vi fortid og nutid og giver læring i, at det ikke nødvendigvis er alle madvarer, der bare lige kan købes, og at man også skal kunne handle med købmandskvinden, fortæller hun, mens kollega på Ribe VikingeCenter Lene Feveile tilføjer:

- Det forløb har fokus på et håndværk, mens det i mange af vores andre forløb er fokus på læring gennem rollespil og dialog. Vi har også forløb rettet mod de ældste elever i folkeskolen samt til ungdomsuddannelserne, siger hun.

Alle forløb kan bookes og afvikles gennem hele året. Der er i foråret stadig ledige forløb, som skoleklasserne i Esbjerg Kommune kan booke ganske gratis.

Der har det seneste år været et øget fokus på vikingemad på Ribe VikingeCenter med Mia-Louise Sellerup (i blåt) i spidsen. Nu kan skoleeleverne også lære mere om vikingemad. Arkivoto: André Thorup
Et af de populære forløb er "Et trælleliv i vikingernes Ripa", hvor eleverne skal prøve på egen krop, hvordan det var at være nogle af de nederste i samfundshierakiet i vikingetiden. Foto: Ribe VikingeCenter
Skoleelever kan lære om at skaffe mad i naturen. Foto: Ribe VikingeCenter
I Langhuset kan skoleelever lære mere om vikingemad i et skoletjenesteforløb. Foto: Ribe VikingeCenter
Skoleelever kan lære om at være viking i et af de mange skoletjenesteforløb. Foto: Ribe VikingeCenter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce