Annonce
Ugeavisen Ribe

Guldsmed i Bramming, Ribe og Esbjerg

Computer-akkuratessen styrer diamantnålen, som her graverer navn og dato på en flagstangs-fod, der skal følge et lille dåbsbarn resten af livet. Foto: Kirsten Enevoldsen
Torben Edens, der driver Pecani-butikker i Bramming, Ribe og Esbjerg, har netop lanceret det 12. Pecani-årssmykke i serien af guldringe.
Annonce

BRAMMING: Han lodder og bukker og filer og tegner og former. Han får ideer på de særeste tidspunkter i løbet af døgnet, og han inspireres af sine kunder, af sine medarbejdere, hjemme i familien eller ude i naturen. Eller af bare det at være til…

Vi taler om guldsmeden Torben Edens fra Bramming, der netop har lanceret det 12. Pecani-årssmykke: En fin ring af 14 karat guld med en brillantring. Formen afviger i år markant fra tidligere år. Den er ikke strengt symmetrisk eller kantet bygget op.

– Jeg tror, det er pigerne i mine butikker, der har inspireret mig i år, og helt konkret har jeg først krøllet og skabt formen i blødt sølvpapir, fortæller Torben Edens. Det er jo sådan lidt mærkeligt med kreativitet, ideer og inspiration, der skal munde ud i noget konkret: Hvor kommer det fra?

Men smuk er årets Pecani-ring, og den efterspørges år efter år. Det er den 12. i rækken fra Torben Edens’ guldsmedeværksted, og han laver hvert år det antal, der kan sælges.

Pecani-smykket omfatter kun årets ring. Ikke noget med øreclips, slipsenåle, manchetknapper eller lignende. Men at det er en opgave, Torben Edens hvert år ser frem til at gå i gang med, er helt tydeligt:

- Det er én af mine særlige udfordringer i årets løb. Ja. Og jeg holder meget af den.

- Men ellers har jeg mange reparations-arbejder, ligesom jeg har mange bestillings-opgaver. Kunder, der kommer med egne sten til en ring eller et halssmykke. Jeg har faktisk også rigtig meget graverings-arbejde, siger guldsmeden.

Pecanis årssmykke 2019.
Annonce

Indgravering med diamant

Og så går vi ellers en tur ned i kælder-værkstedet under Pecani-butikken i Kongensgade i Esbjerg. Her er der gang i indgravering af navn og årstal på en flagstang, der skal bruges som dåbsgave. Det kræver – her i computerteknikkens tidsalder – med valg af bogstavstørrelse og bogstavtyper både akkuratesse og præcision. Det er jo varige minder, der indgraveres.

Det er en diamant, der præger teksten: Det kan være forlovelses-dato og gensidige navne i ringe, navne, datoer m.m. i medaljoner eller amuletter - eller indgraveringer på sportspokaler, jubilæumsbægre og lignende.

Opgaverne er mangfoldige, og ikke to dage er ens for guldsmeden, der er født og opvokset i Esbjerg-bydelen Jerne, men næste år har boet og drevet guldsmedeforretning i Bramming i 30 år.

Her havde han indtil for et par år siden værksted på 1. sal. Det er nu flyttet til henholdsvis Ribe, hvor han har drevet smykkeforretning på Nederdammen i 20 år, og til Esbjerg, hvor han rykkede ind i Kongensgade 43 for et par år siden.

Annonce

Guldsmed ved tilfældighed

At Torben Edens blev guldsmed er lidt af en tilfældighed:

- Jeg har vist altid interesseret mig for smykker. Som stor skoledreng fra Bakkeskolen kom jeg – tilfældigt - i uge-praktik hos Anette Nørgaard Nielsen i Kirkegade. Jeg oplevede, at jeg havde talent for det kreative og lyst til guldsmedefaget. Efter endt skolegang kom jeg derfor i lære hos Anette. Det var et godt sted at være, og jeg tog uddannelsen efter mesterlære-ordningen med 35 ugers skole i Valby.

Det blev så i Bramming, Torben Edens begyndte som selvstændig:

- Og det har jeg aldrig fortrudt. En dejlig by med masser af muligheder. Nu har jeg adresse tre steder her i kommunen, og butikkerne supplerer hinanden godt, siger Torben Edens, der også har værksted ved butikken i Ribe.

Pecani-navnet er i øvrigtogså en kreativ konstruktion – sammensat af de første to bogstaver på hver af ægteparret Edens’ tre børn: Pernille, Casper og Nicolai.

Torben Edens ved arbejdsbordet i bagbutikken.
De to kendte ”piger” i Pecani-butikken i Bramming. Lene Andersen (t.v.) med Pecani-blomstersmykket om halsen og Laila Hansen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce