Annonce
Ugeavisen Ribe

Helle er flyttet tilbage til Ribe: Vil medvirke til at flere vil spille musik

Det stor passion for musik er helt tydelig hos Helle Munksgaard Petersen, der blandt andet er kommet med i Big Band Ribe. Foto: Niels Linneberg.
Helle Munksgaard Petersen flyttede tilbage til Ribe i 2017 efter at have været væk fra byen, siden hun blev student på Ribe Katedralskole i 1991. En af hendes passioner er at flere unge finder glæden ved musikken.

Ribe: I ungdomsårene var Helle Munksgaard Petersen elev på Ribe Katedralskole, og da hun blev student valgte hun at flytte til England for at læse musik på universitetet.

Hun har i den mellemliggende periode været bosat i England, men hun har været en flittig gæst i Ribe, og det har både været i forbindelse med ferier, ligesom hun flere år i træk gæstede Ribe med et bigband, som har spillet flere koncerter på blandt andet Domkirkepladsen.

Men i 2017 flyttede hun hjem til Ribe sammen med hendes mand, og hun er vildt med at være vendt hjem.

- Jeg har aldrig været i tvivl om, at vi skulle hjem til Ribe på et tidspunkt, og da min mand fik job på Den Internationale Skole i Esbjerg, tog vi springet. Han er englænder, og jeg er naturligvis glad for, at han ville med til Ribe. Jeg havde ikke noget job, da vi flyttede hertil, men jeg gik straks i gang med at dyrke mit netværk, og jeg søgte nye forbindelser overalt. Det var rart at lande i Danmark uden arbejde, så jeg kunne sætte mig ind i, hvad der foregår på det musiske plan i Danmark, for det er jo det jeg brænder for. Jeg kunne godt mærke, at det ikke var en fordel, at jeg havde væk, for jeg skulle bevise, at jeg kunne noget. Jeg søgte job på musikskoler i hele det syd- og sønderjyske område, og jeg fik en fod indenfor på Kulturskolen i Varde, og der er jeg rigtig glad for at være, fortæller Helle Munksgaard Petersen.

Hun startede med at være vikar for deres klaverlærer, og hun er nu souschef på Kulturskolen, så det er gået stærkt.

Musikken skal frem i lyset

Hun var noget overrasket over at mærke, at musikken i Danmark ikke har samme prioritet som den har i England.

- Det er helt tydeligt, at musikundervisningen her i Danmark står i skyggen af andre fag, og nedskæringer på læreruddannelsen er gået ud over musikken. Der er en stor mangel på musiklærere i folkeskolerne, og det går jo udover eleverne. Der er for få af de lærere, der går forrest, og som skal inspirere eleverne, og det betyder rigtig meget.

Helle Munksgaard Petersen er glad for at være vendt hjem til Ribe efter at have boet i England i en lang årrække. Foto Niels Linneberg

- Jeg vil gerne medvirke til at udbrede musikken, og jeg håber snart, at musikken kommer til at fylde ligeså meget, som sporten gør i Danmark. Men der mangler en tradition i Danmark for at spille musik.

- De fleste mennesker vil gerne spille musik, og jeg vil gerne medvirke til, at alle får muligheden for det. Og det er blevet min helt store passion, efter jeg er kommet tilbage til Danmark.

Annonce

Har inspireret ministeriet

Helle har allerede bevist, at hun har en meget stor viden indenfor musik og undervisning, og hun har holdt et oplæg omkring musikundervisning i Undervisningsministeriet, ligesom hun har fået et indlæg med i en lærebog omkring musikundervisning.

- Vi kan her i Danmark lære meget af den engelske musiktradition. Den viden, jeg har fået, vil jeg rigtig gerne udbrede her i Danmark. Med en undervisningsminister der ønsker, at alle skal lære at spille et instrument, er der jo noget at tage fat på.

Helle er selv en type, der gerne vil lære noget nyt.

- Jeg er god til selv at skubbe mig selv i den rigtige retning, og jeg er altid klar på en ny udfordring. Da jeg tog til Danmark uden job tænkte jeg, at det skulle da nok gå, og ellers måtte jeg jo selv starte noget op. Jeg ser aldrig forhindringer, men jeg mener, at alt er muligt, og jeg ser aldrig begrænsninger. Jeg prøver gerne ting af, og jeg mener, at der skal være plads til at man begår fejl, for det lærer man jo altid noget af. Og så er min nysgerrighed med til at gøre, at jeg hele tiden oplever noget nyt.


Jeg er ved at vænne mig til, at begejstringen her i Danmark og i Vestjylland bare er anderledes end i England. Jeg kan godt være en energibombe, og så kan det virke lidt mærkeligt, at man ikke får så stor en respons, som jeg har været vant til i England.

Helle Munksgaard Petersen


Annonce

En anden begejstring

Da hun valgte at søge til England som 19-årig, skete det, da hun havde en stor begejstring for landet. Hun havde også et stort ønske om en musikuddannelse i England, da den kombinerer  konservatoriet og universitetet. Udover uddannelsen i England bød opholdet på en lang karriere som lærer i både gymasiet og overbygningsskoler.

- Jeg er ved at vænne mig til, at begejstringen her i Danmark og i Vestjylland bare er anderledes end i England. Jeg kan godt være en energibombe, og så kan det virke lidt mærkeligt, at man ikke får så stor en respons, som jeg har været vant til i England. Danskerne er heller ikke så spontane som englænderne, og så er vi jo som bekendt ikke så gode til at være sociale og gå på pub som i England.

Kort om Helle

Helle Munksgaard Petersen er 49 år gift og bor i Korsbrødregade. Hun er opvokset i Skærbæk, Rejsby og Egebæk men hun rejste til England for at studere efter, hun blev student på Ribe Katedralskole.

Hun er uddannet cand. phil. i musik, og hun har arbejdet som gymnasielærer med musik som hovedfag i England. Hun er i dag souschef på Kulturskolen i Varde, samt en del af Big Band Ribe.

Annonce

Er faldet godt til

-  Men både min mand og jeg er faldet godt til her i Ribe. Vi nyder at bo en smuk by, hvor der er muligheder for at gå til koncerter, ligesom min interesse for retro og genbrug også kan dyrkes her. Der er også gamle venner fra gymnasietiden som bor her, og det har været rart at genskabe kontakten til dem. Jeg er kommet med i Big Band Ribe, hvor jeg blandt andet spiller sammen med min gamle musiklærer fra gymnasiet, Steen Hansen, og det er jo rigtig sjovt, siger hun.

Annonce

De korte og de skarpe

Giv mig tre ord der beskriver dig selv?

- Vedholdende, målrettet og idérig.

Hvad er din største drøm?

- Jeg planlægger ikke, at noget skal ske. Men jeg drømmer om at få endnu flere til at spille musik.

Hvad er du god til?

- Jeg er god til at sætte ting i gang og inspirere udover det, der er muligt.

Hvad er din største last?

- At jeg ikke kan holde mig til få ord i både skrift og tale.

Hvad kan du bedst lide ved at være flyttet tilbage til Ribe?

- Det er vigtigt for mig at bo et smukt sted, og i den forbindelse er Ribe jo det perfekte sted.

Hvis vi to skal bruge resten af eftermiddagen sammen, hvad skal vi så lave?

- Vi skal gå en tur i Ribes hyggelige gader, og vi skal ud omkring Slotsbanken som er et af mine favoritsteder. Vi skal slutte på Torvet, hvor vi skal drikke en kold øl, og vi skal på turen snakke om alt mellem himmel og jord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce