Annonce
Ugeavisen Ribe

Historie og flæsk på menuen i Hviding

Peder Moltesen Ravn står for det historiske input, mens Ida Klaaby står for maden, når 100-året for for afstemningsdagen til Genforeningen i 1920 markedes i Hviding Forsamlingshus. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Fredag den 7. februar markeres 100 års dagen for afstemningen til Genforeningen med Sønderjylland.
Annonce

Hviding: Den 10. februar 1920 blev der festet i Hviding Forsamlingshus. Forinden havde man på Råhedes gamle kro stemt, om hvor den danske grænse skulle ligge, og om Danmark skulle genforenes med Sønderjylland. For at markere 100-året for den begivenhed, holdes der fredag den 7. februar fællesspisning kombineret med et oplæg fra Peder Moltesen Ravn, formand for Sønderjysk Skoleforening, om tiden i lokalområdet op til og efter afstemningen.

- Vi markerer, at det nu er 100 år siden, at danskerne tog en beslutning for Sønderjyllands fremtid. Dagen var vigtig for borgere i Hvidingområdet, fordi det lå lige i grænselandet, og der derfor var grænsegendarmer og toldkontrollører i området, fortæller Peder Moltesen Ravn, der fortsætter:

- Der vil blive fortalt om, hvordan befolkningen i sognet kæmpede for at bevare dansk sprog og kultur under fremmedherredømmet. Om hvordan man fra tysk side gjorde alt for at hindre mødevirksomhed og foreningsliv herunder endda gymnastik. Aftenen er for dem, der synes, den del af historien er spændende, siger han.

Der er stegt flæsk og brødtort på menuen, og der er plads til 120 deltagere. Seneste tilmelding er den 4. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce