Annonce
Ugeavisen Ribe

Historier fra Ribes kirkegårde: Jens Borgmester var kendt som folkets borgmester

Jens Borgmester, som havde det borgerlige efternavn Christensen, var vellidt blandt befolkningen og var med til at sætte gang i et øget fokus på turismen i Ribe. Privatfoto
Jens Christensen - eller i folkemunde Jens Borgmester - bestred borgmesterposten i Ribe i 16 år og var i den periode respekteret af mange. Desuden var han med til at sætte Ribe på landkortet.
Annonce

Ribe: I 16 år i slutningen af sidste årtusinde var det Venstres Jens Christensen, der sad for bordenden i byrådssalen på rådhuset i Ribe. I den tid tilegnede han sig to kaldenavne - Jens Borgmester og Borgmester Jens - og for daværende politikerkollega og socialdemokrat Søren Tang Sørensen var der ingen tvivl om, hvorfor det blev tilfældet.

- Han var en mand og borgmester, som alle tog til sig og blev respekteret af. Han tog sig tid til at snakke med alle og lytte til alle, og han blev populær blandt borgerne for det arbejde, han gjorde, siger Søren Tang Sørensen.

Jens Christensen fik borgmesterposten i 1978, selv om blot stod som nummer tre på Venstre liste, men alligevel fik han flere stemmer end den siddende borgmester Carl Johan Pedersen.

- Jens havde en svær første periode, men han satte sit aftryk fra start. Han fik blandt andet nedbrudt den hidtidige kultur med øl og tobak til alle møder. Det gjorde, at det hele blev meget mere seriøst. Samtidig fik han virkelig gjort noget godt for samarbejdskulturen, fortæller Søren Tang Sørensen, der i tiden som viceborgmester havde faste søndsagssnakke med Jens Christensen.

- Han ringede til mig hver søndag aften for at vende den følgende uges dagsordener. Både i de udvalg, vi hver især sad i, og alle andre. På den måde blev politiske udfordringer taget i opløbet, og det var en god stil at have. Da jeg kom ind i byråddet og blev gruppeformand som ung rebel, ville jeg gerne have indflydelse, og det fik jeg ved at samarbejde, og med tiden udviklede vi et venskabeligt forhold. Til hans begravelse sagde jeg blandt andet, at vi startede som hinandens største politiske modstandere, men endte som de bedste venner, siger Søren Tang Sørensen, der også mindes eftermiddage på borgmesterkontoret, hvor de snakkede løst og fast om politik over en halvbitter.

Annonce

Ribe på landkortet

Jens Christensen fik i sin tid som borgmester i den grad sat Ribe på landkortet, da han fik prioriteret turismen. Således tog han det politiske initiativ til at få opført både Ribe Byferie, Ribe VikingeCenter, Museet Ribes Vikinger og Vadehavscentret, som andre yderligere bakkede op om. Samtidig fik han allerede inden, han blev borgmester, taget initiativ til at få bygget Margrethegården.

Kort om Jens Christensen

Jens Christensen blev født den 14. april 1921 og døde den 5. maj 2003 82 år gammel. Han blev gift med Jonna i 1962, og de havde to børn Jeanette og Jacob.

Jens opvoksede på en gård ved i Harres ved Bredebro og kom til Ribe i 1950'erne. Han kom ind i Ribe Byråd i 1958 og sad der frem til 1994. Han besad borgmesterposten fra 1978 til 1994.

UGE-Avisen Ribe sætter i denne serie om en række af de afdøde personer, som er begravet på områdets kirkegårde, der var markante, da de levede og som måske stadig huskes af mange.

- Jens havde en bevidst strategi om at styrke turisterhvervet, og han var den af de fire borgmestre i perioden 1974-2007, som satte langt mest præg på Ribe, siger Søren Tang Sørensen.

Annonce

Altid åben dør

Jens Christensen var dog langt fra kun politiker. Han var også husmand og ikke mindst familiefar. Det beretter hans søn Jacob Christensen.

Jens Christensen døde i 2003 82 år gammel. I dag ligger han begravet på Ribes gamle kirkegård sammen med sin hustru Jonna. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Noget af det, der står allerskarpest for mig i forhold til min far, var, at døren til hans kontor derhjemme altid stod åben, mens han var derinde og havde travlt. Han var en meget arbejdsom mand, men han var der også altid for mig og min søster til vores fritidsinteresser. Jeg husker især mange gode ture til håndbold- og fodboldkampe i weekenderne, fortæller Jacob Christensen.


Han var en mand og borgmester, som alle tog til sig og blev respekteret af. Han tog sig tid til at snakke med alle og lytte til alle, og han blev populær blandt borgerne for det arbejde, han gjorde.

Søren Tang Sørensen om Jens Borgmester


- Han var også en hård hund af den gammeldags skole. Hvis jeg bad om hans mening, fik man den på konstruktiv måde, og da jeg var lille fik jeg ofte at vide, at vi alle kunne begå fejl og det var ok første gang, men den samme fejl skulle helst ikke gentages. Han er mit største forbillede, og i dag når jeg selv står skal træffe beslutninger, så tænke jeg ofte på, hvad ville far gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Trio Gemini gæster Ribe

Annonce