Annonce
Ugeavisen Ribe

Historiske trapper hejst ind fra Tyskland

Direktør Flemming Just fra Sydvestjyske Museer er mere end tilfreds med det arbejde, der er lavet på de to gamle trapper, der nu igen skal monteres i Quedens Karréen. Foto: Sydvestjyske Museer
Et fornemt metalarbejde blev onsdag morgen hejst ind i Quedens-karréen med en stor kran. Arbejdet er sirligt udført ved Frankfurt am Main, og de to trapper skal nu pryde Quedens Gaard og samtidig bruges til Cafe Quedens nye havestue.
Annonce

Ribe: Seks måneders arbejde blev tidligt onsdag morgen afsluttet i Sortebrødregade i Ribe, da den tyske virksomhed Bormuth Metallkultur med en stor kran hejste to styk 600 kilo tunge metaltrapper samt et trapperepos helt op i himlen over Jacob A. Riis Museum og ned i gården bagved.

De smukke metaltrapper fra 1865 skal gå fra Quedens-karréens rosenhave og gårdmiljø og ind i områdets havestue, og faktisk har trapperne stået der indtil for ganske nylig, men det var forbudt at gå på dem, fordi de var tæret op.

- Det er virkelig spektakulært, når så flot et håndværk kommer til Ribe. Det bliver en helt enestående karré, vi får her omkring Quedens, og allerede i vores prospekt fra 2013 om projektet sagde vi, at det ville blive et unik karré i Ribe. Ikke kun på grund af museerne og bygningernes indhold, men også det udenom med haven og de nye trapper, der helt sikkert et noget, der vil blive talt om i restaureringskredse, siger direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just.

Han forklarer, hvordan trapperne har kostet et stort, seks-cifret beløb, men at man ved at få det lavet i Tyskland har betalt halvdelen af, hvad et dansk firma skulle have.

- Vi kunne godt have fået en billigere ståltrappe, men alt skulle godkendes ved Slots- og Kulturstyrelsen, og det, vi nu har fået, er virkelig af en kvalitet, der er helt i top. Men det er det, Klaus kan, fordi han har de rigtige kontakter i Tyskland, siger Flemming Just.

Åbningsdatoer

Quedens-karréens to nye metaltrapper skal føre ind til den smukke havestue mellem gården og rosenhaven.

Havestuen er fra 1. juni udlejet af Sydvestjyske Museer til Café Quedens, der kan bruge den til servering og som en del af cafeen.

Anlægsfirmaet Vestermark er netop nu igang med en totalrenovering af gården, inden Jacob A. Riis Museum genåber 8. juni.

Ribes nye heksemuseum åbner for offentligheden 30. juni, mens den officielle indvielse finder sted 29. juni.

Annonce

Udfordringen

Den Klaus, Flemming Just omtaler er, er Klaus Barckmann fra Ribe.

Han har i mange år arbejdet med blandt andet støbegods, og har et stort netværk i Tyskland igennem sit firma K.Barckmann ApS. Efter henvendelse fra Flemming Just fandt han frem til to tyske virksomheder, hvor den ene stod for støbning og den anden for sammenbygning og opsætning af trapperne.

- Vi havde kun nogle paller med enkeltdele og stumper fra de gamle trapper. Udgangspunktet var ikke ligefrem det bedste, men vi har bibeholdt det gamle look ved at genbruge så meget som muligt, mens resten er blevet støbt på ny. Som trappen ser ud nu, har den set ud originalt. Hvert trin er konstrueret forskelligt, og det har virkelig været et puslespil for folkene ved Bormuth at få det hele ordentligt sat sammen igen, siger Klaus Barckmann og forklarer, at et håndværk som dette normalt tager et år at lave, men at tysk effektivet har gjort det på det halve.

- Vi kunne sikkert også have fundet andre, der kunne lave en trappe, men udfordringen har været at finde nogen, der nusser om det, har øje for detaljen og samtidig er historisk interesserede, og det fandt vi ved Frankfurt am Main, siger Klaus Barckmann og forklarer, at Quedens' nye trapper har skabt stor opmærksomhed i Hessen, hvor de nu skal indgå i en konkurrencen om det bedste restaureringsarbejde i hele den tyske delstat.

Det var et ganske stort tilløbsstykke, da vognmandsfirmaet Leth fra Ribe onsdag morgen løftede de 600 kg tunge metaltrapper fra den smalle Sortebrødregade, ind over Jacob A. Riis Museum og ned i Quedens-baggården, hvor de nu skal sættes op til havestuen i rosenhaven. Foto: Kåre Welinder
Tyske Götz Bormuth fra Bormuth Metallkultur har lavet et imponerende arbejde med at restaurere Quedens gamle trapper ud fra meget gamle og rustne rester af Quedens originale trappe. Foto: Kåre Welinder
Klaus Barckmann fra K. Barckmann ApS og tyske Götz Bormuth (tv.) fra Bormuth Metallkultur har samarbejdet om restaureringen af de smukke metaltrapper, der nu skal deltage i en konkurrence om det bedste restaureringsarbejde i den tyske delstat Hessen. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce