Annonce
Ugeavisen Ribe

Idrætsforeninger i Ribe trodser nedgang: Status quo og fremgang flere steder

Ribe Gymnastik Forening, der normalt holder opvisninger hvert år, er en af de foreninger, som har oplevet tilgang af medlemmer i 2020. Arkivfoto
Mange idrætsforeninger i Esbjerg Kommune har været hårdt ramt under corona. Tal fra DIF og DGI viser, at der i kommunen er blevet 2.418 færre medlemmer det seneste år, men flere lokale foreninger har faktisk haft vækst.

Ribeområdet: Lukkede haller, tomme omklædningsrum og urørte græsbaner. Landets idrætsforeninger har været hårdt ramt af restriktioner og skiftende forsamlingsloft det seneste år, og det kan ses på medlemstallene.

I Esbjerg Kommune har corona medført en samlet tilbagegang på 2.418 medlemmer fra 2019 til 2020, så der nu er 45.410 medlemmer i kommunens 232 idrætsforeninger, der er medlem af DGI og DIF.

En af de foreninger, der har mistet mange medlemmer er Hviding IF, hvor især medlemmer af motionscentret og fodboldspillerne er forsvundet.

Annonce

- Vi har samlet set mistet omkring 200 medlemmer ud af knap 900 medlemmer. Det gør ondt at miste så mange, men spørgsmålet er så, om det skyldes, at vi ikke har haft gang i aktiviteterne, eller om der ligger andet bag. Svaret kommer nok først efter sommerferien, når vi for alvor kan komme i gang igen, og ser hvor mange der vender tilbage. Det er en stor opgave, der venter os, og vi skal uden tvivl snakke om, hvordan vi får medlemmerne tilbage, siger formand Jan Mortensen.

Fremgang flere steder

På trods af et år med tilbagegang er der også gode historier fra foreninger med fremgang. Øster Vedsted IF har haft succes og fremgang i 2020 ved at tilføje to nye tilbud i yoga og fysioflow, mens Ribe Tennis Klub igen i år har haft medlemsfremgang. På landsplan er tennis gået frem med mere end 10.00 medlemmer fra 2019 til 2020, og den medvind mærkes også i Ribe Tennisklub, der fik over 30 nye medlemmer i løbet af sidste sæson.

- Der var faktisk en del ældre medlemmer, der stoppede sidste år, men der kom så mange nye til, at vi samlet set gik fra 122 til 153 medlemmer, fortæller Klaus Barckmann.

Også Ribe Gymnastik Forening har undgået den nedadgående spiral, og det overrasker formand Niels Bojsen Kjær.

- Vi er blevet omkring 30 flere medlemmer, og det til trods for, at vi måtte tilbagebetale kontingent til 240 medlemmer på Idræt om Dagen, fordi vi ikke kunne gennemføre det, og dermed sådan set har mistet dem. Det er vores helt almindelige gymnastikhold, der er blevet større, fortæller han og tilføjer, at en grund måske kan være, at gymnastiksæsonen startede op i efteråret, hvor forsamlingsforbuddet og restriktionerne ikke var så stramme.

Annonce

Vil hjælpe foreninger i gang igen

Hos DGI og DIF er der stor glæde over den store indsats blandt frivillige og over, at langt størstedelen af medlemmerne har holdt fast i deres medlemskab og betalt kontingent i 2020, selvom idrætsforeningerne i det forgangne år i perioder var lukket ned og stort set hele året var underlagt forskellige restriktioner.


Det før ondt at miste så mange, men spørgsmålet er så, om det skyldes, at vi ikke har haft gang i aktiviteterne, eller om der ligger andet bag.

Jan Mortensen, formand Hviding IF


- På baggrund af corona retningslinjer og nedlukninger kan jeg ikke sige, at nedgangen i medlemstal overrasker mig. I Esbjerg har både kommunen, vores foreninger og frivillige gjort en kæmpe indsats for at holde gang i aktiviteterne for deres medlemmer. Det glæder mig derfor, at nedgangen ikke er større. Nu ser vi fremad og arbejder på højtryk, så vi kan hjælpe vores foreninger godt i gang og dermed få medlemmerne tilbage til alle idræts- og foreningsfællesskaberne,” siger Henning Kristensen, formand i DGI Sydvest.

Hvordan er det gået lokalt?

Mens mange lokale foreninger følger den nedadgående tendens, ser billedet også helt modsat ud i nogle foreninger.

Ribe Gymnastikforening, Øster Vedsted IF, Ribe Golf Klub, Ribe Tennis Klub og Ribe Ju Jutsu har alle haft større eller mindre fremgang det seneste år, mens Ribe Boldklub, Ribe HK, Kvik 70 og Ribe Badminton Club ligger på omtrent det samme antal medlemmer.

Det samlede medlemstal for DGI og DIF på 2.216.675 unikke medlemmer er renset for, at flere idrætsforeninger/klubber er medlem af begge organisationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce