Annonce
Ugeavisen Ribe

Indbrudstyve har svære kår: Stort fald af indbrud i Ribe

Der har været en del færre indbrud i hjem i Ribe og Gredstedbro i 2020 end de foregående år. Foto: Colourbox/Erwin Wodicka
Tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi viser, at der var 25 procent færre anmeldte indbrud i Ribe og Gredstedbro i de første ni måneder af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Større fokus på indbrudsbekæmpelse og coronavirussen er nogle af forklaringerne.
Annonce

Ribe/Gredstedbro: Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange politiet måttet rykke ud til en bolig i Ribeområdet til et indbrud i tredje kvartal i 2020.

Der var nemlig blot fire anmeldte indbrud i postnummer 6760 mellem juli og september sidste år - i en periode, hvor vi danskere i høj grad var derhjemme grundet coronavirussen. Og det har højst sandsynligt også en indvirkning, mener Henrik Thrane Jensen, der er vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi samt leder af Områdecenter Nordvest.

- Der kan meget vel være en sammenhæng mellem den positive udvikling i 2020 og den generelt lavere aktivitet i samfundet, hvor mange borgere er hjemme i dagtimerne. Derudover har mange borgeres feriemønster formentlig også ændret sig i forbindelse med COVID-19, hvorfor der har været mere liv i mange boligområder end normalt, siger han og peger dermed også på, at det lave antal af anmeldte indbrud var gældende for en stor del af 2020.

Annonce

Et generelt fald

Tallet for anmeldte indbrud i tredje kvartal i Ribeområdet var tidligere år ti gange højere end i 2020, og set på de første ni måneder af 2020 var tallet hele 25 procent lavere end årene før. Det til trods for, at antallet af anmeldte indbrud i første kvartal var dobbelt så højt som året før - 40 i 2020 mod 19 i 2019. Men det er ikke mærkværdigt i Henrik Thrane Jensens øjne.


Der kan meget vel være en sammenhæng mellem den positive udvikling i 2020 og den generelt lavere aktivitet i samfundet, hvor mange borgere er hjemme i dagtimerne.

Henrik Thrane Jensen


- I første kvartal 2020 ses der både i Ribe og Gredstedbro en stigning sammenlignet med 1. kvartal 2019. Det er ikke muligt at pege på entydige forklaringer på stigningen, og generelt bør udviklingen ses over en længere periode, idet det er almindeligt med udsving i korte perioder, siger han og peger på nogle forklaringer på det store fald i anmeldte indbrud.

Færre indbrud

Tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi for postnumrene 6760 Ribe og 6771 Gredstedbro viser et stort fald i anmeldte indbrud henover de seneste år. Udviklingen fra 2016 til 2019 viser også et fald i anmeldte indbrud i begge postnumre på 26,2 procent.

Især var faldet stort i de tre første kvarter af 2020 i Ribe, da der her blev anmeldt 25 procent færre indbrud sammenlignet med samme periode for 2019.

I Gredstedbro steg tallet i første kvartal 2020 fra 2 til 11 sammenlignet med samme kvartal året før. For Ribe steg tallet fra 19 til 40.

- Helt overordnet er kriminaliteten generelt dalet de seneste år, og den udvikling har også smittet af på antallet af indbrud i perioden. Derudover har Syd- og Sønderjyllands Politi generelt og lokalt i Områdecenter Nordvest prioriteret indsatsen mod indbrud højt. Det er blandt andet sket ved, at en særlig indbrudsgruppe har haft fokus på området, ligesom vi har haft en patruljemæssig indsats med fokus på indbrudskriminalitet, forklarer Henrik Thrane Jensen.

Annonce

Forebyggende indsats

Han påpeger også, at der har været en forebyggende indsats mod indbrud, hvor nærpolitiet i Ribe blandt andet har givet gode råd til borgerne og lavet kampagner for at øge antallet af nabohjælpere.

- Vi vil fortsat prioritere indsatsen mod indbrud højt. Det er dog afgørende, at borgerne hjælper til med indsatsen mod indbrud ved eksempelvis at sikre eget hjem mod indbrud, deltage i nabohjælpsordningen med videre, siger Henrik Thrane Jensen.

Uden at have de endelige tal for fjerde kvartal var antallet af anmeldte indbrud også her lavere i 2020 end de foregående år - hvilket bekræfter den positive udvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

KLUMME: Vanens magt

Annonce