Annonce
Ugeavisen Ribe

Iranske Ali føler sig mest dansk

Ali Siroosi elsker ju jutsu og var en af de bedste til det, da han boede i Iran. Nu er han kommet til Danmark og Ribe og kan igen få mulighed for at kæmpe - men nu under Dannebrogs faner. Privatfoto
Ali Siroosi har kun været i Danmark og Ribe i knap to år. Alligevel snakker han flot dansk, engagerer dig i foreningsliv og kalder sig selv for dansker.
Annonce

Ribe: Selv om Ali Siroosi har et pas med teksten "islamic republic of Iran" og fødselsattesten også er udstedt i Iran, så føler han sig - efter blot knap to år i Danmark - mere dansk end iransk.

- Jeg elsker Danmark, og jeg er dansker nu. Jeg er ikke længere iraner, siger Ali Siroosi på velformuleret dansk.

Baggrunden for den kommentar bunder i, at den nu 30-årige Ali Siroosi for omkring to år siden måtte flygte med kort varsel fra Iran. I første omgang blev han ekskluderet fra militæret, for han talte fulgte islams regler, og han fik også midlertidigt forbud mod at træne unge i sin elskede sport, ju jutsu. Senere, da han igen kunne være træner, tabte en af hans elever en vigtig kamp, fordi Gud ikke ville have, at han vandt, og det fik Ali til at tænde af.


Mine forældre er muslimer, men de er ikke religiøse, og jeg levede som muslim som barn. Da jeg blev smidt ud af militæret, søgte jeg hjælp hos Gud, men fik den ikke. Jeg var ked af, at Gud ikke hjalp mig, og jeg kunne ikke se mig selv om muslim længere

Ali Siroosi


- Jeg kom i slåskamp med en anden leder og kaldte ham for satan, for jeg var sur over, at min elev gav den forklaring. Jeg havde læst op omkring islam og Gud og fandt ud af, at det var ikke noget, jeg troede på. Jeg så mig mere som ateist, så jeg havde ingen andre valg end at komme væk fra Iran, ellers ville politiet kommer efter mig. Heldigvis fik jeg hjælp til at komme væk fra Iran, men jeg var ikke klar over, at jeg var på flugt, fortæller Ali Siroosi, der blev smuglet over den iransk-tyrkiske grænse og siden sat på flere forskellige lastbiler, så han efter flere uger endte nær Kolding i Danmark.

Annonce

Fik ikke hjælp hos Gud

Ali Siroosi forklarer, at han er opvokset som muslim og har fulgt reglerne i mange år.

- Mine forældre er muslimer, men de er ikke religiøse, og jeg levede som muslim som barn. Da jeg blev smidt ud af militæret, søgte jeg hjælp hos Gud, men fik den ikke. Jeg var ked af, at Gud ikke hjalp mig, og jeg kunne ikke se mig selv om muslim længere. Jeg er mere en fleksibel person, forklarer han.

Ali Siroosi elsker ju jutsu og var en af de bedste til det, da han boede i Iran. Nu er han kommet til Danmark og Ribe og kan igen få mulighed for at kæmpe - men nu under Dannebrogs faner. Privatfoto

Da Ali kom til Danmark, endte han på asylcentret i Hviding. Her begyndte han at træne ju jutsu igen hos Ribe Ju Jutsu, og det har hjulpet en hel del. Og til januar flytter han permanent til Ribe fra Tønder.

- De andre i klubben er blevet mine venner. De har forklaret mig alt omkring regler, sprog og kultur i Danmark

- Danmark har reddet mit liv. Jeg gjorde alt, jeg kunne for Iran i militæret og som ju jutsu træner, men de smed mig ud. I Danmark er jeg blevet accepteret, og jeg har mødt kærlighed, hjælp, "familie". Jeg ikke gjort noget for Danmark, men I har givet mig alt, så jeg skylder Danmark alt, siger han.

Annonce

Aktiv i forening

Siden Ali Siroosi begyndte at have sin hverdag i Ribe i 2019, har han været vikar på Riberhus Privatskole, og nu er han vikar på Bøge Alle 15. Samtidig involverer sig som træner i ju jutsu klubben, hvor han også selv får lov til at dyrke sporten igen.

- Jeg elsker at træne, men det kan være kedeligt med vægte, og så er ju jutsu mere aktivt. Jeg kan godt lide de udfordringer, der er i ju jutsu.

- Jeg er en social person og vil gerne møde nye mennesker, og så er det godt at gøre gennem sport. Egentligt troede jeg, at jeg var som en udlænding i klubben, men de har accepteret mig som dansker. Jeg kan også lære mere dansk på den her måde, siger han.

- Jeg savner slet ingenting ved Iran, for heldigvis kan jeg snakke med min mor og far hver anden dag, siger Ali, der også sætter pris på at være i sit eget selskab, når han er hjemme - noget der ikke var muligt, da han var i Iran.

Annonce

De korte spørgsmål og svar

Tre ord der beskriver dig selv?

- Fleksibel, atletisk, dansker

Hvad gør dig glad?

- Når jeg ser folk, der respekterer hinanden. Det er vigtigt at gøre, når man ikke kender hinanden.

Hvad drømmer du om?

- At vinde VM med dansk nationalitet og få egen familie med kæreste og børn.

Hvad er du god til – hvis andet end dit job?

- At få kontakt til andre mennesker.

Hvad er din største last?

- Jeg er dårlig til matematik.

Hvis vi to skulle bruge resten af dagen sammen, hvad skulle vi så lave?

- Vi skulle gå en tur i byen og snakke om hinanden. Vi skulle drikke en kop kaffe eller en øl og så måske spise aftensmad sammen i min lejlighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Formand og lærer i Ribe: Elever har en pointe i at der mangler bevægelse på skemaet

Annonce