Annonce
Ugeavisen Ribe

Karin er en vigtig turistaktør på Mandø - og øens hjemmehjælper, brandmand og reservepostbud

Karin Fredskild er stolt af det, hun har fået bygget op med B&B Mandø og Café Mandøpigen. Det bidrager til, at både hun selv og Mandø udvikler sig i den retning, hun ønsker. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Når man er en del af et lille samfund som det på Mandø, ved Karin Fredskild, at det er vigtigt at bidrage til samfundet og dets udvikling.

Mandø: Der er blot 38 fastboende borgere på Mandø, og én af dem, som både har trådt sine barnesko på Vadehavsøen og nu også driver sin forretning der, er Karin Fredskild.

Hun var væk fra øen i omkring 10 år, men hun mener, at den beslutning, der blev taget tilbage i 1996 om, at hun og ægtefællen Poul Erik rykkede tilbage til Mandø for en stund, har været vigtig både for hende selv og for Mandø - ligesom det også var vigtigt for hende, at hun var væk i en årrække.

- For mig var det vigtigt, fordi jeg kunne videregive oplevelsen af den barndom, jeg selv havde, til mine børn. Det giver en masse i livets rygsæk at være en del af sådan et lille samfund. Mandø har altid betydet meget for mig, for jeg havde en fantastisk barndom her. Men det var nyttigt og vigtigt at tage væk, for det gjorde, at jeg kom til at stå på egne ben. Jeg fik opklaret, hvad der er derude i verden ellers, siger Karin Fredskild.

Annonce

Hun fortæller samtidig, at det i 1996 ikke var meningen, at hun skulle blive på øen, men skæbnen blev, at hendes mormor døde, og det betød at de blev hængende og endte med at bygge til den gård, som mormoren boede i. Det blev i 2007 til B&B Mandø, og det er et godt eksempel på, at Karin Fredskild for det meste lever fra dag til dag.

Kort om Karin

Karin Fredskild er 50 år og gift med Poul Erik. De har tre voksne børn og to børnebørn.

Hun er født og opvokset på Mandø. I ti år boede hun i Svendborg, men vendte tilbage i 1996. Nu driver hun B&B Mandø samt Café Mandøpigen. Derudover er hun blandt andet øens akuthjælper, brandmand og hjemmehjælper.

- Det er fedt at kunne bestemme selv, eksempelvis kan jeg bestemme på dagen, hvad jeg vil bruge min tid på. På den måde kan jeg måske godt være lidt flyvsk. Tingene er bare sket løbende, og nu er det det her, vi lever af. Når det er sket løbende, har det hele været mere overskueligt og hjemmeligt, og netop det hjemmelige er vigtigt for mig. Jeg har ikke lyst til noget, der ikke giver mening, og når det er hjemmeligt for mig, så er det også for gæsterne. Det er min naturlige profil, siger hun.

Mange kasketter

Et sundt og godt lokalsamfund er noget af det, der ligger Karin Fredskild allermest på sinde, hvis man skræller alt andet væk fra hende.

- De omgivelser, jeg befinder mig i, skal være sunde og gode, og det er de, når der er god livsværdi i samfundet, og hvor alt spiller sammen og vi hjælper hinanden, forklarer hun og tilføjer, at det netop også er derfor hun har en kasket på som øens hjemmehjælper.

Karin Fredskild bruger mindst halvdelen af sin arbejdstid i cafeen, hvor hun laver stribevis af sandwich eller platter. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Jeg er det, fordi jeg bor på Mandø. Jeg er ikke typen, der kunne bo bag en ligusterhæk og holde mig for mig selv. Jeg er også reserve postbud og brandmand, fordi jeg bor her, for når vi ikke er så mange her, bør alle bidrage på forskellige måder. Jeg forpligter mig både overfor samfundet og over for mig selv, for jeg bidrager til, at vi har et helt samfund, siger hun og tilføjer ved at købe lokal lam og grøntsager i brugsen sikrer, at andre aktører på øen får et eksistensgrundlag.

Annonce

Bidrog til udvikling

Hun understreger, at Mandø betyder rigtig meget for hende, og derfor vil hun også det allerbedste for den lille ø. Da hun kom tilbage til Mandø levede øens beboere primært af agerbrug, men Karin Fredskild bidrog i årene, der fulgte, til at øen i højere grad fik et fokus på turisme. Og for hende er det sket ved at byde ind med kvalitet over for øens gæster.


Jeg er også reserve postbud og brandmand, fordi jeg bor her, for når vi ikke er så mange her, bør alle bidrage på forskellige måder. Jeg forpligter mig både overfor samfundet og over for mig selv, for jeg bidrager til, at vi har et helt samfund

Karin Fredskild


- Jeg har det rigtig godt med at have været med til at præge øen til at gå den vej, for det var den vej Mandø skulle. Der, hvor vi er nået til nu, gør, at Mandø kan forblive den ø, jeg er opvokset på. Det skal både være en naturø, men samtidig være en ø med et vis fokus på turisme. Det er både min og øens vej frem, og på den måde har jeg hjertet med hele vejen, siger Karin Fredskild.

Annonce

Kobler af med gåtur

Karin Fredskild understreger, at hun befinder sig lige så godt ude i receptionen, som på den anden side af døren inde i de private gemakker.

- Jeg er den samme kvinde uanset, om jeg er på den ene eller anden side af døren. Jeg lever og ånder for, at mine gæster har det godt, og de giver mig rigtig meget tilbage. Når jeg går ind ad døren til stuen, kobler jeg af ved at lave dagligdagssysler, og det kan jeg også gøre ved at gå en tur rundt på øen og lægge mærke til lyde, lugte og syn, mens jeg trives også med at tilbringe tid med familien, siger hun og tilføjer, at hendes mor hver eneste morgen kommer ind for at få en kop kaffe.

De skarpe svar

Tre ord der beskriver dig selv?

- Energisk, glad, familiemenneske

Hvad gør dig glad?

- At min familie har det godt. Og at firmaet kører i den rigtige retning.

Hvad ville du gøre, hvis du vandt 10 millioner kroner?

- Det samme som nu. Og så tage en længere tur til Grækenland og sejle for sejl i græske øhav. Det er nok den store drøm.

Hvad er du god til – hvis andet end dit job?

- At leve i nuet.

Hvad er din største last?

- At være glemsom og miste mine nøgler.

Hvis vi to skulle bruge resten af dagen sammen, hvad skulle vi så lave?

- Så skulle vi tage til Koresand, tage ud og bade og have en kold øl med, som vi kunne nyde sammen bagefter.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Der er godt naboskab i Tange: Fællesspisning er populær hos beboerne i fem huse i Tange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ribe

Turisme i Ribe: Den nye destination har et underskud på en million kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ny virksomhed i Ribe: Virksomhed i vækst hjælper iværksættere

Ugeavisen Ribe

Ribe er startby: Kom helt tæt på Cavendish og de danske stjerner

Ugeavisen Ribe

Dennis starter egen klinik for fysioterapi i Ribe

Ugeavisen Ribe

Redningsbåd skal sikre tursejlads på Ribe Å

Ugeavisen Ribe

Mad, keramik og heksehistorie på Quedens

Ugeavisen Ribe

Heksemuseum inviterer indenfor efter lukketid

Ugeavisen Ribe

Ribe Dyrskue kæmpede med vandet - og havde højt besøgstal

Ugeavisen Ribe

Ribes mest underlige pizzaer: Hotdog pizza, en med karrysovs og så en ristaffel pizza

Ugeavisen Ribe

Stor splittelse om ananas på pizza: Kunderne i Ribe vil gerne have det

Ugeavisen Ribe

Ribes pizzeriaejere er enige: Dette fyld vil langt de fleste kunder have på deres pizzaer

Ugeavisen Ribe

25 år med kunst: Fra sygeplejerske til fuldtids kunstner

Ugeavisen Ribe

Gymnasielærere fra Ribe Katedralskole var på togt med forskningsskib

Ugeavisen Ribe

To ejere bliver til tre på Abildskær Gård

Ugeavisen Ribe

Ærligt debutalbum fra moden Ribedreng

Ugeavisen Ribe

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Ugeavisen Ribe

Danni fra Ribe har valgt aldrig at være sur

Ugeavisen Ribe

Mentorer giver udsatte børn selvtillid og mod på livet

Ugeavisen Ribe

Familie vil vise sjælden kvægrace frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Lille maskinforretning vil vise sig frem på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Politiske partier starter valgkampen på Ribe Dyrskue

Ugeavisen Ribe

Dyrskue tager ingen chancer: Tjekker folk ved indgangen

Annonce