Annonce
Ugeavisen Ribe

Kirkegårdshistorier: - Foreningskvinde fra Råhede var som en ny Emma Gad

Det er med blomster i hånden og ude i haven, at Johanne Warming huskes hos mange. Derudover huskes hun som mangeårig formand i Hviding Husholdningsforening. Privatfoto
Johanne Warming satte et tydeligt præg på lokalområdet i Råhede og Hviding, men var også kendt uden for sognets grænser, blandt andet ved at være en meget aktiv formand for Hviding Husholdningsforening i 20 år.

Råhede/Hviding: Hvis man siger navnene Johanne og Ejnar Warming, er der højst sandsynligt rigtig mange, der nikker genkendende til dem grundet både deres gård i Råhede og deres initiativer og aktiver i lokalområdet. De to var begge meget udadvendte, og især Johanne, som døde i 2011, gjorde en markant  forskel for mange.

-Hun var involveret i at vise andre kvinder vejen fra at komme fra hjemmet og ud på arbejdsmarkedet, selv om hun aldrig selv tog det skridt selv. Hun var virkelig en ildsjæl, og jeg tror, at højskolemiljøet gjorde en stor forskel og prægede dem begge dybt, fortæller Dagmar Warming, direktør på Ribe Kunstmuseum, som var et af syv børn, som Johanne og Ejnar fik.

Også Helga Hansen husker Johanne Warming. De to var naboer gennem mere end 50 år, mens Helga også var stuepige, mens Johanne var køkkenpige på gården i Råhede.

Annonce

- Hun var min bedste veninde. Vi kunne snakke om alt og diskutere. Vi var begge stædige, men det var Johanne som allerhelst ville have ret. Da hun og Ejnar flyttede fra gården begyndte vi at rende meget sammen, og vi sås nok dagligt, fortæller Helga Hansen, der i dag er 91 år.

Satte meget i gang

Det er Johannes foreningsarbejde, der gjorde hende meget kendt i lokalområdet, heriblandt de 20 år hun var formand for Hviding Husholdningsforening. Her fik hun mange andre lokale kvinder ind i foreningen, blandt andre 75-årige Sonja Hansen, som senere selv også var formand i foreningen i en del år.

Hvem var Johanne?

Johanne Warming blev født i 1921 i Tirslund.

I 1944-45 var hun køkkenpige på Gunder og Mads Warmings gård i Råhede, hvor hun mødte og forelskede sig i sønnen Ejnar. De blev både gift og overtog gården i 1946. Siden fik de syv børn, hvoraf fem stadig lever, heriblandt Dagmar Warming og nuværende gårdejer Mads Jørgen Warming.

Johanne var formand for Hviding Husholdningsforening mellem 1964 og 1984, og desuden var hun initiativtager til at starte Hviding Sognearkiv.

Johanne døde som 90-årig i 2011.

I denne serie om afdøde personer fortæller UGE-Avisen Ribe om en række personer, der var markante da de levede og som måske stadig huskes af mange.

- Jeg husker Johanne som en meget ihærdig kvinde. Hun var ved mig tre gange, før jeg sagde ja til at være med i husholdningsforeningen, og jeg mener, at hun var en ny Emma Gad, siger Sonja Hansen, som med det ikke bare henviser til Gads takt og tone, men mindst lige så meget for det arbejde de havde tilfælles.

Johanne Warming var gårdkone i Råhede i mange år og desuden en meget markant personlighed i lokalområdet. Privatfoto

- Emma Gad satte mange ting i gang og hjalp ugifte kvinder med at få uddannelse, og på en måde gjorde Johanne også det. Målet med meget af det hun gjorde var, at vi andre skulle lære noget. Det lå hendes hjerte meget nært, forklarer Sonja Hansen.

Det skete eksempelvis i en aftenskole i Hviding, hvor kvinder kunne få kurser i eksempelvis knipling, yoga, patchwork, blomsterbinding og meget andet.

- Hun var virkelig god til at binde blomster, og det fik mange glæde af. Hun var desuden meget bevidst om at genbruge både gran og kogler fra år til år, fortæller Helga Hansen, der tilføjer, at det var nemt og naturligt for Johanne at være formand i husholdningsforening.


Emma Gad satte mange ting i gang og hjalp ugifte kvinder med at få uddannelse, og på en måde gjorde Johanne også det. Målet med meget af det hun gjorde var, at vi andre skulle lære noget. Det lå hendes hjerte meget nært.

Sonja Hansen om Johanne Warming


- Jeg tror faktisk, at husholdningsforeningen kunne have været lukket ned meget tidligere, hvis ikke det havde været for Johanne. Hun var en tydelig drivkraft, tilføjer Sonja Hansen.

Annonce

Startede lokalarkivet

Ud over husholdningsforeningen sørgede Johanne Warming også for, at mange kvinder socialiserede sig i lokalsamfundet. Det skete via en række hyggeeftermiddage med højtlæsning, mens Johanne Warming også gik så meget op i lokalsamfundet, at hun tog initiativ til at opstarte Hviding Sogns Lokalarkiv.

- Hun var så interesseret i samfundet. Da hun skulle indsamle materiale, tog hun rundt til forskellige personer med en båndoptager, hvor folk skulle fortælle om et eller andet. Det var lidt sjovt, for hun havde ikke forstand på teknikken, fortæller Helga Hansen, mens Sonja Hansen meget passende slutter af med et meget rammende sætning.

- Johanne satte sit præg mange steder, og det er hendes store arbejde i foreningerne, som har gjort hende kendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce